Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Kako (re)instalirati windows a ne ubiti linux
- This topic has 18 одговора, 12 гласова, and was last updated 19 years, 5 months раније by Stasha.
-
АуторЧланци
-
5. јул 2005. у 8:24 pm #5686burgaУчесник
Treba da reinstaliram windows. Vreme je za godisnju generalku. No, ranije, kad god bih to uradio, on bi mi pokrio LILO pa ne bih mogao da pridjem linuxu. Mogu da napravim boot disketu i da ga butujem sa diskete, ali mogu li posle, kad jednom udjem u linux, ponovo postaviti LILO da se podize na pocetku, umesto da se automatski podigne njindonjs.
Imam samo 2 linux particije, obe u extended delu – swap i root.5. јул 2005. у 8:37 pm #30888kmilosУчесникPa ako ne menjaš raspored particija i sve je po starom (znači nema potrebe da menjaš /etc/lilo.conf), onda digeš Linux sa te diskete, prijaviš se kao root, samo odradiš “lilo” i završio si posao.
5. јул 2005. у 10:50 pm #30889Off-TopicУчесникMozesh koristiti i opcije pod F1, kada butnesh instalacioni CD svog Linuxa
Kod MDK komanda ti je rescue, on zatim uchitava neophodne stvari u memoriju, otvara ti dialog sa opcijama, montira particije, pronalazi /etc/lilo.conf i pita te dali da reinstalira lilo.6. јул 2005. у 12:28 am #30890popacУчесникNajbolje da koristis chroot. Podignes neki Linux CD i montiraš linux particiju (naprimer /mnt/temp), a onda pokreneš komandu:
chroot /mnt/temp /bin/bash
Sada kao da si na svom linuxu (samo je kernel sa live CD-a) i možeš iz njega klasično da pokreneš lilo ili grub-install.6. јул 2005. у 12:27 pm #30891sanel_nbg22УчесникJa sam izdvojio boot u posebnu particiju.
dd if=/dev/hdaX of=/boot bs=512 count=1 gde je x boot particija
i samo sam boot stavio na c: i u boot.ini dodao liniju c:boot = “Linux”
a da lilo nisam instalirao u mbr. poz
samo ovome je mana sto svaki put kad promenis lilo moras da uradis dd… i da prekopiras taj file u c:6. јул 2005. у 3:06 pm #30892Anak1nУчесникPa samo popravis boot loader
6. јул 2005. у 9:40 pm #30893burgaУчесникCini mi se najelegantnijim miloskovo resenje, ali se secam te varijante da se u windows prebaci fajl koji da lilo, koju je sugerisao sanel_nbg22. Moze li to da se odradi i kada ne postoji izdvojena boot particija?
6. јул 2005. у 10:51 pm #30894kmilosУчесникMoze, naravno, samo kod if= stavis root / particiju gde ce ti valjda biti upisan lilo zapis. Mada taj scenario je uzas za odrzavanje, jer svaki put kada menjas lilo i/ili instaliras kernel moras da se setis da sve te korake opet odradis i prebacujes datoteku u Win.
Ako mene pitas, predji na grub.
2. август 2005. у 3:12 pm #30895MisterNoУчесникProbaj ovako
dd if=/dev/hd(pa broj root paritcije) of=bootsect.lnx bs=512 count=1(moze i bez count)
ako ne postoji boot particija onda se kopira prvih 512 bajtova sa root particije posle taga se taj fajl prekopira recimo na c: i doda se linija u windowsov boot.ini fajl c:bootsect.lnx = “Linux”
To je procedura da se ne koristi linux-ov boot loader vec windowsov koji se nalazi u mbr-u
3. август 2005. у 10:15 pm #30896LYbУчесникHmm… da, sad mi pdae na pamet… ja reinstalirao win2k… a grub ostao gde je i bio… tek od skora koristim GRUB, ali zar nije sam windows toliki skot i da sam brise MBR? Meni je sve ostalo kako je i bilo, bas sam se prijatno iznenadio 🙂
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.