Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Kako pokrenuti suse linux posle promene hardwera
- This topic has 21 одговор, 8 гласова, and was last updated 16 years, 8 months раније by
nvukicevic.
-
АуторЧланци
-
18. фебруар 2008. у 10:15 am #67367
Demon
УчесникMoras znati kako se zove drajver za tu plocu i za taj procesor, pa ih jednostavno upisi u /etc/modprobe.preload
18. фебруар 2008. у 11:10 am #67368nvukicevic
УчесникPregledao sam fajl /etc/modprobe.confg na kraju imam sledecu poruku:
ata_piix can’t handle ICH6 in AHCI mode
install ata_piix /sbin/modprobe ahci 2>&1 | :; /sbin/modprobe –ignore-install ata_piixKako da dodam ovaj driver i gde da ga nadjem?
Moduli ahci i ata_piix su drajveri za ICH6 northbridge, modprobe je komanda kojom se ti moduli ubacuju u kernel. Linuks se ispravno konfigurisao, proveri fajlove iz /boot/grub/ direktorijuma: /boot/grub/menu.lst i /boot/grub/device.map. ICH6 podržava samo 2 IDE drajva (hda i hdb), a u sistemu sa PATA i SATA linuks koristi scsi emulaciju za sve. Kod mene IDE disk, ploča P915+ICH6, ima device /dev/sdb, iako je primary master na IDE bus-u. Ako imaš live CD proveri koji su block devices stvoreni u novom rasporedu.
Nemanja Vukićević
16. мај 2008. у 8:58 am #67369remy
УчесникKako da instaliram drajvere za ATI-jevu graficku?
Imao sam N-vidiu pa sam zamenio.
Jel moram brisati stare drajvere , ili mogu instalirati bez problema?16. мај 2008. у 10:36 am #67370nvukicevic
УчесникDa li sistem radi u grafičkom okruženju? Pošto i ATi i NVIDIA imaju svoje verzije OpenGL-a, koji je deo drajvera, mislim da je bolje prvo deinstalirati stari drajver da bi se izbegli konflikti.
Ima više postupaka za instalaciju ATi drajvera, sve zavisi kava je internet konekcija i da li je sistem apdejtovan.
Načini za instalaciju su opisani na:
http://en.opensuse.org/ATI_Driver_HOWTO
i
http://www.suse.de/~sndirsch/ati-installer-HOWTO.html
Dva najlakša su instalacija iz ATi repozitorijuma i generisanje rpm paketa iz ATi-jevog instalacionog programa koji je skinut sa ATi sajta. Posle instalacije drajvera potrebno je i konfigurisati X-server.Nemanja Vukićević
16. мај 2008. у 11:35 pm #67371rogip
УчесникDragi linux-ashi veoma mi je drago da sam moj problem sa početka ove teme rešio. Nisam se javljao skoro dva meseca. Za to vreme sam vredno učio i radio na Suse Linuxu. Nemanja Vukićević je bio potpuno upravu , trebalo je promeniti u dva fajla /boot/grub/menu.lst i /boot/grub/device.map umesto hdd (kako je moja stara ploca ranije prepoznavala hard) u hdb (kako moja nova ploča prepoznaje isti hard) i sve je proradilo .
Ostalo je još samo da podesim drajvere za grafiku, posto je i tu bila promena sa ATI na NVIDIA.Hvala svima a naročito Nemanji O0
16. мај 2008. у 11:44 pm #67372rogip
УчесникOpet ja. Tekstualni mod radi bez problema , a u grafičkom modu nemam sliku kada se podiže normalno. Probao sam u Safe modu sa sax2 mogu da podesim karticu , rezoluciju i frekfenciju .
Posle toga mogu da pokrenem startx i udjem u grafički mod, ali kada resetujem računar u normalan mod on mi opet ne izbaci sliku.
Da li neko ima ideju kako rešim ovaj problem.
Igor17. мај 2008. у 10:10 am #67373nvukicevic
УчесникKoja kartica je u pitanju? Deluje kao da nije podržana u verziji drajvera koji se koristi. SaX2 nema opciju za zadavanje drajvera, nego dodeljuje drajver na osnovu detekcije hardvera, za razliku od Safe moda. Ako je kartica iz HD 3*** serije, onda ta kartica ne radi sa radeonhd drajverom iz oktobra, kada je 10.3 izašao. Za sve kartice iz serije 2*** i 3*** za 3D hardversku akceleraciju potrebno je instalirati ATi-jev zatvoreni drajver catalyst (fglrx). To je može preko YaST-a iz zvaničnog ATi repozitorijuma ili catalyst instalacioni program može da se skine sa ATi sajta, pa da se onda naprave rpm paketi ili direktno instalira.
Detaljna uputstva su u linkovima u mojoj poruci od 16. maja.Nemanja Vukićević
17. мај 2008. у 9:26 pm #67374rogip
УчесникHvala Nemanja, verovatno si moj problem pomesao sa remy-jevim jer on je Nvidiu zamenio sa Atijem. Nije vazno, ja sam imao Ati a sada imam Nvidia GE Force 7600 GS a na masini je SUSE Linux enterprise server 10.1. U kom fajlu mogu da proverim koji karticu mi inicijalizuje. U safe modu kada iz tekstualnog moda pokrenem sax2 on lepo prepozna Nvidia GF 7600.
Poz.18. мај 2008. у 4:57 am #67375Gorankx
УчесникTo moze da se proveri komandom lspci.
ja sam imao problem sa Sparcle 8500 GT karticom.Problem je bio u tome sto nvidia drajver koji je dosao uz suse linux nije imao podrsku za moju kartu jer je bio mator.Noviji drajver imas ovde http://www.nvidia.com/object/unix.html
Posle instalacije ovaj drajver ponovo napise xorg.conf18. мај 2008. у 7:08 am #67376nvukicevic
УчесникHvala Nemanja, verovatno si moj problem pomesao sa [b]remy[/b]-jevim jer on je Nvidiu zamenio sa Atijem.
Izvini Igore, nisam pažljivo pročitao tvoju poruku. Koji drajver se koristi za karticu možeš da proveriš pregledanjem fajla /etc/X11/xorg.conf, u delu koji se odnosi na karticu treba da stoji :
Driver “nv”
Drugi način je komanda [code]sax2 -p[/code]
Treći način je da se kada je sistem pokrenut u normalnom modu unese komanda:[code]lsmod | grep nv[/code] kao root, ako se u ispisu pojavi nv, onda je situacija kao što je Gorankx opisao, otvoreni nv drajver ne podžava tu karticu i treba instalirati NVIDIA drajver.
Upotrebu drugog, opštijeg drajvera možeš da zadaš, kada se sistem podigne normalno do terminala, uloguj se kao root i unesi komandu: [code]sax2 -m 0=fbdev[/code] ili [code]sax2 -m 0=vesa[/code]
0 se odnosi na prvu karticu. VESA i frame buffer drajveri rade sa većinom kartica i daju osnovnu 2D akceleraciju, pa bi trebalo da bude moguća upotreba grafičkog okruženja do instalacije nvidia drajvera. Uputstva za OpenSUSE se nalaze na:
http://en.opensuse.org/NVIDIA i
http://www.suse.de/~sndirsch/nvidia-installer-HOWTO.htmlNemanja Vukićević
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.