Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Kako MSAccess bazu pokrenuti u linux-u ???
- This topic has 16 odgovora, 10 glasova, and was last updated 20 years, 10 months ranije by
memphis.
-
AutorČlanci
-
4. maj 2005. u 7:06 am #27803
Off-Topic
UčesnikHvala ljudi, a sad da vidimo shta mu sve fali i shta treba da bi se uopshte stiglo u .dbf
4. maj 2005. u 1:46 pm #27804pedjaman
UčesnikDa… slažem se ad nema mnogo smisla koristiti Access u linuxu. Pre svega nije RDBMS iako mnogi misle da jeste. Drugo, ograničen je, a kao i svaki Microsoftov “proizvod” nije se uskladio sa ANSI standardom, konkretno ANSI SQL sintaksom.
4. maj 2005. u 5:56 pm #27805popeye
Glavni majstorOpet, većini projekata otvorenog koda, poput MySQL, PostgreSQL ili samog Linuxa, poštovanje ANSI standarda nema najviši prioritet. Da li je to veliki minus zavisi od gledišta, budući da ni baze poput Oracle ne poštuju ANSI standard u potpunosti.
Čak bih rekao da poštovanje standarda nije stanje, već pre proces.
4. maj 2005. u 9:09 pm #27806pedjaman
UčesnikDa. Loše sam se izrazio. Mislio sam da kažem da svako od njih podržava i ANSI standard za upite čime omogućuju prenosivost od sistema do sistema i pružaju extra mogućnosti. MySQL ima striktan ANSI mod koji se može koristiti. Akcenat je bio u tome da MSAccess NEMA uopšte implementiran ikakav standard sem M$ “standarda” 😆
5. maj 2005. u 12:29 am #27807popeye
Glavni majstorPo mom iskustvu, nijedna baza ne poštuje ANSI u potpunosti. Mada troslojno programiranje (izdvajanje sloja za rad sa bazom) pomaže kod portovanja i u idealnom slučaju omogućava skoro bezbolno prebacivanje projekata, kod glomaznih sistema *uvek* ima većih ili manjih problema.
Kao kod prevodioca ili web čitača, svako pokušava da implementira što veći deo prihvaćenog standarda i doda svoja proširenja. U ovakvim situacijama, striktno pridržavanje standarda pri izradi garantuje samo jedno – probleme. Tja, neko bi rekao da je osnovni problem svih standarda – što nisu standardni. 😉
Slažem se sa tobom da je svako odstupanje neprihvatljivo i u idealnom svetu bi se svi pridržavali standarda i u potpunosti primenjivali iste. Ovako, primorani smo da se držimo nekog “mainstream-a” u nedostatku boljeg.
Ovde sam upao van teme jer što se samog Accessa tiče, nemam puno šta da kažem – ne poznajem ga jer ga ne koristim. 😆
5. maj 2005. u 11:45 am #27808pedjaman
UčesnikMoram se složiti sa tobom. 🙂
Ja jako dobro poznajem Access jer sam pravio aplikacije koje koriste njegove baze dok sam bio još početnik i dok sam mislio da je Windows centar sveta 🙂 Katastrofa je spor i nestandardan. Ni sa samim sobom se ne slaže 🙂
12. maj 2005. u 3:17 pm #27809memphis
Učesnikhttp://mdbtools.sourceforge.net/
Specifically, MDB Tools includes programs to export schema and data to other databases such as MySQL, Oracle, Sybase, PostgreSQL, and others.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.