Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Kako Da MNT/USB Flash
- This topic has 30 одговора, 6 гласова, and was last updated 20 years, 10 months раније by ZivicAleksandar.
-
АуторЧланци
-
24. новембар 2003. у 1:38 pm #3091ZivicAleksandarУчесник
Ima li neko iskustva sa montiranjem USB flash-a inace KINGSTON DATA TRAVELER, pod KNOPIX-om on mi se regularno izmontira, a kako to da iozvedem pod MDK9.0 i koliko je uopste bezbedno takav drajv koristiti pod linuxom, tacnije LINUX nemoze da me spreci da mu to cudo iscupam s USB HUB-a
I jos nesto kako:da raskatancim CD-rom i FLOPY, ni ROOT mu nema pristup?24. новембар 2003. у 10:08 pm #14606SiouxУчесникZaboravio sam probleme sa mauntovanjem kad sam presao na KDK 9.1 (sada 9.2) probaj noviju distribuciju jer je razlika izmedju 9.0 i 9.1 ogromna a ti ces naravno preci na 9.2
mnogo su korisnicki nastrojenije ove potonje distribucije a i poboljsano je prepoznavanje hardware-a i konacno zaista je jeftino naruciti novu distribuciju na sajtu..24. новембар 2003. у 10:12 pm #14607DanilocУчесникBoja ti je 9.2 verzija ipak je novije novije isto kos sto neke ploce ne podrazavaju USB 2.0 uredjaje treba im neka novijha podrska tako je i satim
25. новембар 2003. у 12:01 am #14608AleksandardУчесникMoje licno misljenje predji na MDK9.1 do sledece verzije …
Sto se tice USB-a i ja imam pendrajv i mogu ti reci da radi
dosta brze nego pod win-om (iako to nemogu da objasnim) …Ubacis pendrajv u USB
logujes se ko root i kucas:mount /dev/sda1 /putanja/direktorijum
sad zavisi koliko imas usb-ova i ukoji ga stavis
prvi je sda1 drugi je sdb1 i tako dalje 🙂i to je to …
Ako bas zelis mozes da izmenis fstab tako da ti automount-uje pendrajv …
25. новембар 2003. у 1:11 am #14609ZivicAleksandarУчесникMoja ploca nema USB2.0, steta, ali i ovako lepo radi, sto se tiche verzija linuxa negde sam nachuo tj. procitao u nekom hrvatskom HowTo da su verzije s neparnim bojevima mnogo stabilnije, mada verujem da tu nema bas nekog odredjenog pravila, a mozda se cela pricha u tom slucaju odnosila zapravo na verziju kernela.
Nego gde je u FS-u i kako da mu ja izmenjam taj fstab….?
I kako da mu otkljucam CDROM i Flopy?
Nadam se da cu vec sutra da se Upgreadujem na MDK9.1
25. новембар 2003. у 10:27 pm #14610AleksandardУчесникKako mislis otkljucas pojasni malo ?
loguj se ko root
kucaj
cd /etc
onda
gedit fstabu tom fajlu onda dodaj red:
none /mnt/usb supermount dev=/dev/sda1,fs=auto,–,iocharset=iso8859-1,sync,codepage=850,umask=0 0 0
ov kucaj zajedno u jednom redu !!!
restartuj i to je to ….
Nije bitno koji USB imas Flash 2.0 ce raditi na starijim bez ikakvih problema
ostalo su samo price !!!!!!!!26. новембар 2003. у 11:36 am #14611ZivicAleksandarУчесникProbao sam prvo u /etc/fstab pa kad restartujem masinu on kaze da to nevalja pa pokupi onaj
fstab~ , pa sam probao da ga ubacim u /etc/mtab kad i odande isto, samo sto se tamo nalazi nesto kao : none on /proc/bus/usb type usbdevfs (rw) , ali sumnjam da je to vazni, nego kad probam sa mount /dev/sda1 /mnt/USBflash, kaze da mu treba i fajl sistem u argumentu, pretpostavljam da vfat u pitanju,
Ajd pomozite jos samo malkice, nadam se da cu da uspem u ovom
Ako nebudem mgao rucno konsultovacu se sa istim fajlovima iz KNOPIXa 💡26. новембар 2003. у 1:33 pm #14612ZivicAleksandarУчесник[root@localhost root]# mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/USBflash
mount: special device /dev/sda1 does not exist
[root@localhost root]# mount -t vfat /dev/sda2 /mnt/USBflash
mount: special device /dev/sda2 does not exist
A evo i ostatka:
[root@localhost root]# mount
/dev/hda3 on / type ext2 (rw)
none on /proc type proc (rw)
none on /proc/bus/usb type usbdevfs (rw)
none on /dev type devfs (rw)
none on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620)
/dev/hda1 on /mnt/W2k type ntfs (ro,iocharset=utf8,umask=0)
none on /mnt/cdrom type supermount (ro,dev=/dev/scd0,fs=auto,–,iocharset=utf8,umask=0)
none on /mnt/floppy type supermount (rw,sync,dev=/dev/fd0,fs=auto,–,iocharset=utf8,umask=0)
/dev/hda2 on /mnt/win type ntfs (rw)
ili:
[root@localhost root]# cat /etc/fstab
/dev/hda3 / ext2 defaults 1 1
none /dev/pts devpts mode=0620 0 0
/dev/hda1 /mnt/W2k ntfs iocharset=utf8,ro,umask=0 0 0
none /mnt/cdrom supermount dev=/dev/scd0,fs=auto,ro,–,iocharset=utf8,umask=0 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=auto,–,iocharset=utf8,sync,umask=0 0 0
/dev/hda2 /mnt/win ntfs defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
none /mnt/usb supermount dev=/dev/sda1,fs=auto,–,iocharset=iso8859-1,sync,codep
ili:
[root@localhost root]# cat /etc/mtab
/dev/hda3 / ext2 rw 0 0
none /proc proc rw 0 0
none /proc/bus/usb usbdevfs rw 0 0
none /dev devfs rw 0 0
none /dev/pts devpts rw,mode=0620 0 0
/dev/hda1 /mnt/W2k ntfs ro,iocharset=utf8,umask=0 0 0
none /mnt/cdrom supermount ro,dev=/dev/scd0,fs=auto,–,iocharset=utf8,umask=0 0 0
none /mnt/floppy supermount rw,sync,dev=/dev/fd0,fs=auto,–,iocharset=utf8,umask=0 0 0
/dev/hda2 /mnt/win ntfs rw 0 0
PA SAD AKO NEKO ZANA SHTA MI VALJA ChINITI26. новембар 2003. у 11:13 pm #14613AleksandardУчесникUradi ovako :
ugasi racunar
ubaci u USB Flash
zatim ga upali
ako je sve u redu prolikom ucitavanja MDK-a sam ce uociti uredjaj
i pitati te hioces li izmeniti fstabajde probaj tako pa javi sta je bilo
27. новембар 2003. у 12:44 pm #14614ZivicAleksandarУчесникPravo da ti kazem, probao sam samo njega da ubodem i to bez onog Swex-ovog hub-a, ali i sa tim chudom Knopix mi je regularno montira flash.
U /dev nemam /sda1, dok u /proc/bus/usb imam neki /001 fajlic,
pregledao sam Knopix-ov /etc/fstab i /knopix/mtab, kao da je drugacija sintaksa, a i ne chudi me zasto, Knopix je fina igrachka, ali realno neupotrebljiva, naravno sve ima svoje.
Nego imali neki programchic da mu ja na neku foru generisem nedostajuci /dev/sda1
U stvari jeli taj /sda1 usb port u celini, samo 1 od dva konektora ili opet
special device zakachen na usb port? Da mogu malo da razumem.
USB Hub na plochi je pretpostavljam onaj u /proc/bus….
❓ -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.