Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Jedno Unix/Linux ludilo sastavljeno iz vise ludila !!!
- This topic has 18 одговора, 11 гласова, and was last updated 17 years, 10 months раније by
velial.
-
АуторЧланци
-
21. март 2007. у 6:16 pm #8469
psy_unix
УчесникIdeja je sledeca ….
Umorio sam se vise od svakodnevnog instaliranja i testiranja razlicith distro-a za kucne servere pa smatram da je sasvim realno i ostvarivo sledece :
1. Na jednom HDD (u mom slucaju 160 GB) instaliram npr. FreeBSD, Solaris, Suse, CentOS , Slackware , Fedoru i Debian i (VAZNO) napravim jednu particiju za sadrzaj .
2. Uz svaki sistem je naravno instaliran i podignut LAMP ali….
3.U konfiguracionom fajlu Apacha svakom sistemu napisem da mu se document_root nalazi na onoj particiji sadrzaj gde sam smestio npr. joomla , drupal , XMB , SMF , WIKI itd
4. Pri boot-ovanju bilo kog od ovih sistem Apache ce videti taj sadrzaj na toj particiji i raditi sasvim normalno ….
Nadam se je moguce i da sam bio jasan ….
Pitanja ???
1. Da li bih imao problema sa putanjama ?
2. Php & MySQl ?
3. Webmin i PhpMyadmin ?Da li da se upustam u tu suludu akciju ili ne ? 😀 😀 😀
21. март 2007. у 6:40 pm #53466crveni1
УчесникUhhh… Ovo je baš suluda ideja.
1. Solaris baš ne miriše mnogo linux, i ako se nepazi lagano ce pregaziti linux particiju, ostali se vise manje “vole”.
2. Problem nastaje kod instalacije programa. Naime CentOS nema podrzan php 5, osnosno ako koristis pbone.net za download paketa moci ces da je skines, ali ce obavezno traziti i mysql 5 sto u stvarnosti nije potrebno. Sto bi rekli samo zbog toga ces morati svuda da nadjes priblizno istu verziju softvera i da je namestis.
3.Putanje ako bi svuda definisao sadržaj particiju isto, bi trebale da budu ok
4. Problem koji se eventualno može javiti je u specifičnosti pojedinih paketa… ne znam ovo bi morao da proverim.
5. Webmin na vecini od ovih distroa radi savrseno, jedino gde imam problema sa njegovim dizanjem je SuSe i nemam pojma sto mi se to dogadja (zadnjih nekoliko dana ne mogu bas na jednom suseu da ga namestim mada sam ga već ko zna koliko puta namestao na drugim distroima). Čak sam namerno napravio rupu u firewallu specijalno za njega ali i dalje ne funkcionira… Polako mi ponestaju ideje vezano za njega.
Nadam se da sam koliko toliko dao neke informacije.21. март 2007. у 7:05 pm #53467psy_unix
Учесникok , znaci na svim distro-ima mora da bude dignuta ista verzija PHP i MySql
Sto se tice CentOS, znam za taj problem ali sta je tu je …. ionako na FreeBSD-u to radim rucno
Sto se tice Webmina , jel bitna verzija Perl-a koja je instalirana na sistemima ili ce raditi svaki za sebe nezavisno od verzije?21. март 2007. у 7:09 pm #53468slip
УчесникA posle ljudi pitaju zasto volim Linux! Zato sto sve moze! 😀
22. март 2007. у 7:50 am #53469Stanislav__Antic
УчесникReci mi koja ti je fora sa postavljanjem ove teme na vise foruma http://www.elitesecurity.org/t252420-Jedno-Unix-Linux-ludilo-sastavljeno-iz-vise-ludila
22. март 2007. у 9:12 am #53470crveni1
УчесникČovek samo traži odgovor. A što jednostavno ne instaliraš neku virtualnu mašinu i sve one druge podigni preko nje.? I dalje možeš da napraviš zajdeničku particiju kojim bi ti sve te “distribucije” pristupale ali više ne bi imao problema tipa, da li će da mi pregazi nešto ili upropasti na onoj drugoj… Što je najbolje ne moraš čak ni da rebootuješ mašinu da bi ti radila O0
22. март 2007. у 9:35 am #53471psy_unix
Учесник@ Stanislav__Antic
Reci mi koja ti je fora sa postavljanjem ove teme na vise foruma
Pa recimo zato sto trazim odgovor jer me izuzetno zanima a ti na primer ne bi mogao da mi das bilo kakvu korisnu informaciju kao recimo crveni1 koji razume problematiku i ne smeta mu sto trazim odgovor i na drugom mestu….
Tako da bi mogao da se opustis jer nije to nista lose , samo zelja za znanjem O0 O0 O0crveni1
Inace o virtualnoj masini sam i ja razmisljao ali ja bih da uradim kompletne testove svakog sistema kao servera zasebno i u brzini , stabilnosti , vezom sa bazom itd a mislim da tako ne bi dobio relevantne rezultate …
Sta ti mislis ?22. март 2007. у 9:43 am #53472Sioux
УчесникDa li planiraš zajedničku /home particije za Linux-e.Ako planiraš trebao bi da povedeš računa i o verziji grafičkog okruženja.Mislim prvenstveno na kde jer s njim imam negativna iskustva.Umeju strašno da pobrljave desktop ali i neke druge stvari.Znači opet voditi računa o verzijama.A imao sam neke sukobe između kde i gnoma koji dele zajednički /home.
22. март 2007. у 9:48 am #53473BrokeBody
УчесникReci mi koja ti je fora sa postavljanjem ove teme na vise foruma http://www.elitesecurity.org/t252420-Jedno-Unix-Linux-ludilo-sastavljeno-iz-vise-ludila
Kakve to ima veze sa bilo cim?! ::) Ajde da je ista ili slicna tema na istom forumu, nego je na dva razlicita sveta. ::) Pa kad mi nesto vazno treba, pitam ovde, a pitam i na LinuxQuestions.org na primer.
Nego, Milance, ja ti se u ovo ludilo ne bi upust’o sad pred kolokvijume. 😀 U svakom slucaju, srecno! 🙂
22. март 2007. у 9:59 am #53474crveni1
УчесникZnaš kako…. Ni ovako nije ništa pouzdano. Na mojoj kućnoj mašini SuSe toliko davi da sam odustao od bilo kakve instlacije. Ista verzija SuSe-a u firmi na drugoj mašini radi savršeno. Elem, poenta ovoga je da ti ćeš na ovaj način dobiti relevantne rezultate za tu konfiguraciju, ali to neće biti nešto apsolutno važeće. U tom slučaju je dosta i VMWare (npr.).
Ako želiš da se “igraš”… Onda je to druga stvar. Mislim da bi ti u tom slučaju bilo najsigurnije ovo što Sioux predlaže, a to je da napraviš SAMO jednu zajdeničku particiju koja bi sadržala šta ti već treba recimo /var/www ili možda čak i samo /var/, ili kako već želiš, a sve ostalo fizički da razdvojiš. U tom slučaju bi dobio funkcionalne verzije gde bi morao samo da vodiš računa o direktnoj zavisnosti (programa koje koristiš). Sa tim da ne bi preporučio /var/bilo šta da koristiš kao zajedničko (ako želiš da testiraš i bsd i solaris). Nisam siguran koliko je pametno uopšte pametno gurati solaris ovde, jer je previše … opasan. Da imaš 2 različita harda još đene-đene, mada bi i tada tu zajedničku particiju verovatno morao definisati kao fat32 zbog kompatibilnosti sas svim OSovima… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.