Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Intel ili AMD?
- This topic has 16 одговора, 12 гласова, and was last updated 19 years, 8 months раније by guza.
-
АуторЧланци
-
17. фебруар 2005. у 3:17 pm #25090mtm76Учесник
Vidis, to je malo propaganda Intela koji se, naravno, iz petnih zila trudi da ne gubi pozicije na trzistu. Da nemaju tako jake ugovore sa velikim proizvodjacima do sada bi svi kupovali AMD-a. Sa tom konfiguracijom neces imati problema ali bas zbog budzeta da si uzeo Sempron 2500 i npr MSI KT600 cak bi za manju cenu dobio bolji komp. Jeste da “neki” testovi kazu da je cel. bolji u obradi videa ali to je prosto neverovatna tvrdnja. Bas za video je potrebno da se ima dosta memorije na procesoru a celeron d 320 ima neverovatnih!!! 8MB kes memorije prvog nivoa L1 i 128 ili 256 MB drugog nivoa L2 dok sempron npr. ima 128MB (2×64) L1 i 256MB L2 memorije pa ti uporedi 8 i 128. Ja licno ne znam kako celeron uopste radi 🙂 Dok je Athlon sa Barton jezgrom jos jaci sa 512MB L2 kesa. Pa ti vidi, a sempron 2500 i celeron 320 kostaju isto ako i cel. nije skuplji. A sto se tice best by to jeste AMD Athlon 64 sa plocom sa PCI expres slotovima ali DDR2 jos nema nikakvog velikog znacaja za poboljsanje brzine. Seca li se jos iko Intelove halabuke oko RAMBUS RD RAM-a na 800MHz i koliko su se protivili jeftinijoj DDR memoriji na 266MHz. I ko jos danas koristi RD RAM? 🙂
128, 256 i 512 MB keš memorije????? Da se nisi malo preračunao il’ mislio na KB… 😉
17. фебруар 2005. у 3:37 pm #25091salacУчесникSlavuje,
malo si ‘nadrukao’ (nekih 1024 puta) vrednosti za cache kod amd/intel procesora 🙂
Btw intel/amd ratovi su zastareli, zadnjih par godina sve radi podjednako dobro i stabilno….i ja ne bih preporucio kupovinu cely-ja zato sto se lepo vidi koliko je osakacen kad krene neki ozbiljan procesorski zadatak (recimo kompajliranje kernela ili drljanje matlab-a u slucaju mog buraza).Ne bih rekao da si pogresio sto si uzeo celerona, ali se slazem da si za iste pare mogao bolje da prodjes.
poz.
20. фебруар 2005. у 4:24 pm #25092sifumarkoУчесник20. фебруар 2005. у 4:27 pm #25093sifumarkoУчесникSve je dobro kada dobro radi.
Evo, ja teram Intel Celerona 333 (oc na 413) i Mandrake 10.1 i sve lepo radi. Doduse meni treba samo internet…
21. фебруар 2005. у 2:27 pm #25094SiouxУчесникMislim da je odnos cena performance već neko vreme na strani AMD platforme.
6. март 2005. у 1:45 pm #25095MoneoУчесник@Slavuj-AMD rules!
@Lyb-oooooo blago tebi-odlicna masina 🙂
AMD je stvarno odlican procesor(vrhunski)!
Moze g.Kuzmanovic iz SK-a da sere koliko hoce,ali AMD procesori su stvarno profi!
Isto vazi i za VIA ploce koje su cesto anatemisane-ja imam Matsonic VIA KT266A plocu i Athlon XP 1700+ i sve radi perfektno i stabilno!Imao sam pre toga i810 plocu i Celeron na 633Mhz i radi isto ako i ne stabilnije od ovoga!
Istina je da su VIA i AMD bili losi do bola,ali su,medjuvremenom,mogo napredovali i sad prave odlicne stvari,te su poceli i zestoko da duvaju za vrat Intelu!
Eto za primer-jednom mom drugu se srusio Win na laptopu-Celeron 2Ghz(stari),512MB DDR,reinstalirao je sve to,i sam proces instalcije je trajao nekih sat vremena,dok je kod mene na Athlonu(1.47Ghz) sa 256MBsdram-a,KT266A,istom WinXP-u trebalo nekih pola sata!Plus laptop ima i noviji intelov cipset(i857 ako se ne varam),a hardovi su nam isti-obadva se vrte na 7200 obrtaja i imaju 2MB kesa,nisu samo istog kapaciteta!
Mislim da je sve jasno-pokazalo se mnogo puta da je bitnija sama arhitektura procesora,nego pumpanje megaherza!
Takodje dobar primer je i moja graficka-ATI Radeon 8500LE 64MB DDR-a,klok i momorija rade na 250Mhz,a recimo MX440 ima klok na 300Mhz i memoriju na 450Mhz-ali to zavisi i od modela!Jasno je da MX sa ovim Radeonom ne moze da se poredi-na njemu rade sve novije igre bez vecih problema(izuzeci su monstrumi tipa FarCry i Doom3)-recimo Pandora Tomorrow,Prince Of Persia,Ground Control 2,i mnoge druge!Mongo je bitnija sama arhitektura GPU-a,nego sviranje megaherza!Plus ATI ima dalekoooooo bolju sliku nego nvidia(bilo koja)-vise sam se puta uverio licno u to-slika je pravi kristal i savrsenstvo na mom ubogom 15″ IBM monitoru!
Malo sam se raspisao,ali eto….
Glupo je,da napomenem posle svega ovoga,deliti se na timove-ako je Intel dobar za te pare,onda ga treba i uzeti,isto vazi i za Nvidi-u i ATI-ja sam sa Radeonom prezadovoljan,ali kada budem imao para necu pazariti Radeon,vec cu bez ustrucavanja uzeti GT 6600,jer za 200 i kusur eura nudi daleko vise nego bilo koji Radeon!
CU!
Heavy Metal rules!7. март 2005. у 1:51 am #25096guzaУчесникOd 2001 koristim AMD procesore i nemam nameru da se ikada vracam na Intel. Razlika u ceni mi nije toliko bitna, ali sam sada vec siguran da u mnogim poslovima AMD radi bolje i brze od Intela. Muka mi je od stalnih poredjenja i velicanja Intela. Sta je mene briga kakav rezultat ima Intel na nekom sintetickom testu kad sam u prakticnom radu uspeo da dokazem (prvo sebi) prijateljima suprotno.
Lol u pravu ste sto onaj Kuzmanovic zna da lupa i jos ga za to placaju… -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.