Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › instaliranje programa
- This topic has 69 одговора, 14 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by
Leon.
-
АуторЧланци
-
7. јун 2007. у 6:20 pm #55344
tomaja
Главни мајсторHm, koliko vidim dosta toga nisi instalirao, gomilu developer paketa koji su ti potrebni za komplajliranje.
linux4life
7. јун 2007. у 6:27 pm #55345Leon
Учесникpa kazite sta treba da radim… ja sam izmenio prethodnu poruku, pa procitajte… krenulo je malo.
7. јун 2007. у 7:04 pm #55346foxbunny
УчесникStani! Ne mrdaj nigde! E, tako. Odlicno. O0
Idi ovde:
Tu imas uputstva za instalaciju svega sto ti treba za multimediju. Pazljivo procitaj i ne skaci pre nego sto kazes hop. Ili kako vec bese? :p U svakom slucaju, idemo polako. Prvo nam reci sta ti nije jasno ili bar “bas najjasnije”, pa cemo malo da razjasnimo i onda dalje. Moze? 🙂
U tom teksticu imas nekoliko stvari koje ce da ti budu extra za ucenje Debiana, tako da batali RealPlayer-blahblah.bin i probaj sa ovim.
EDIT:
Da, i nemoj da mesas RPM pakete sa Debianom. Nije bas srecna kombinacija.
7. јун 2007. у 7:57 pm #55347Leon
Учесникpa sta da radim kad je negde ponudjeno samo rpm ili tar.gz…nema posebno za debian. kao na primer adobe flash… nisam uspeo da instaliram flash.
procitao sam ovo za real player ali cu tek sutra da probam, sad vise ne mogu. znaci, javljam sutra kako je ispalo.
hm, na ovoj stranici pise za real player. drugi programi idu na drugi nacin. bluefish mi se instalirao… probacu sutra i vlc ili mplayer i neki za audio striming.
sta mi nije jasno? pa prvo mi nije jasno zasto mi otvaranje kpackage ide tako sporo, pa onda kako da ga koristim da instalira (a da mi ne pravi duplikate), ne znam sta vec imam instalirano a sta imam na KDE-CD1 i CD2, a sta treba da skidam sa interneta.
najveci problem je sto pored instalacije jednog programa moram da instaliram jos trista stvari pored toga. da skinem sa interneta znam ali kad treba da instaliram nastaju problemi. u koji folder, zasto izadje error, itd.Gimp sam probao da koristim, trazio mi je da kreiram neki folder i koliko ce memorije da uzima. lupio sam 256MB memorije, i kreirao folder za Gimp u tmp/var (ili bese var/tmp)…
moram da zakljucim da jeste komplikovano, ali sutra posle 3 po podne nastavljam.
prvo cu probati da ukucam ime paketa u kpackage, pa cu da probam odatle da ga instaliram, bas me je briga da li ce praviti duplikate ili upgrade, samo da se instalira. samo ne znam koji moj sam narezao dva CDa kad sve skidam sa interneta. ali nema veze. necu da detaljisem. bilo kako, samo da se instaliraju, najbitniji su mi programi za multimediju, a videcu i jel ima neki za ftp, da podizem fajlove na moj sajt. u meniju sam video dosta programa za slusanje CD/muzike, ali meni vise treba za tv/radio striming sa interneta. CD slabo koristim.
sta je sa ovim pomenutim developerima za kompajliranje? pozdrav.7. јун 2007. у 8:11 pm #55348Leon
Учесникa voleo bih da instaliram razne programe, ja pomenuh multimediju, a sta je tek sa security (vatreni zid, i zastita od virusa,itd) kako cu tek to… mogu ja da nadjem spisak programa, ali otkud znam da li je neki vec instaliran i kako da ga instaliram… ja jos nisam podesavao nista oko sigurnosti. samo sam tek instalirao debian.
7. јун 2007. у 11:56 pm #55349foxbunny
Учесник(vatreni zid, i zastita od virusa,itd)
Zastita od virusa? Na Linuxu?! Gde? Ko? Sta? A…. mora da se salis. :biggrin:
8. јун 2007. у 6:53 am #55350GoranSTX
УчесникCekaj bre pocetnik, jedna stvar mi nikako ne ide u glavu. Kako bre nemas Synaptic? Evo ja koristim Debian Etch i sa 3xDVD ubacena u Synaptic repo jedina stvar koju sam skidao sa neta su neke zajebancije za Beryl. U stvari odma’ sam i onemogucio on-line repoe…
Precica bi trebal da bude K > System > Synaptic Package Manager (potreban root pass).
Ovo instaliranje i kompajliranje iz konzole je potrebno samo za stvari koje se na tri DVD-a ne nalaze. (U tvom slucaju drajveri i RealPlayer)
I ne treba ti nikakav firewall ili AV. Postoje, ali nisu ti potrebni (jos i sa njima da se zezas?)8. јун 2007. у 7:30 am #55351Leon
Учесникma ja sam i mislio do nedavno da nema virus ali sam onda krenuo da citam i na raznim sajtovima nasao te informacije o antivirus programima, a negde procitah da postoji virus preko openoffice-a… ali ako ne treba, super 🙂
ja nisam narezao DVD nego dva CDa. KDE CD1 i CD2. kad sam instalirao CD1 otkud znam da li je pored debiana etch instalirao i sve pakete… kad sam ubacio CD2, izaslo je u terminalu nesto kao da je procitao CD i da ponovim postupak ako imam jos CDa. znaci, nije mi jasno jel instalirao pakete sa CDova ili ih je samo procitao, tj. da li sada kad koristim kpackage treba da ubacim CD da bi se program instalirao ili mogu da instaliram i bez CDa?
znaci, iako svi pominju Synaptic, nema ga, ima samo kpackage, sto znaci da nije instaliran. kako da ga instaliram? preko CDa? preko interneta?
mozda i te developere za kompajliranje imam na CDu, ali kako to da instaliram? cujemo se po podne. mozda probam opet da ubacim CD2 pa da vidim hoce li da instalira pakete sa tog CDa…8. јун 2007. у 10:39 am #55352foxbunny
Учесникma ja sam i mislio do nedavno da nema virus ali sam onda krenuo da citam i na raznim sajtovima nasao te informacije o antivirus programima, a negde procitah da postoji virus preko openoffice-a… ali ako ne treba, super 🙂
Ne treba ti. Mozes, cisto iz kurtoazije da instaliras anti-virus cisto da ne bi zarazio svoje Windows prijatelje. :biggrin:
Nego, uradi ovo:
[code]~$ cat /etc/apt/sources.list[/code]
i daj da vidimo rezultat. Komanda cat ispisuje sadrzaj fajla na ekran, a sources.list je fajl u kome su ti zabelezeni repozitorijumi koje koristis sa apt sistemom (za baratanje paketima). Daj da vidimo sta sve imas tamo.
8. јун 2007. у 1:39 pm #55353Leon
Учесникvisitor@pc1:~$ cat /etc/apt/sources.list
#
# deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ – Official i386 kde-CD Binary-1 2007 0407-12:10]/ etch contrib maindeb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ – Official i386 CD Binary-2 20070407-1 1:55]/ etch main
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ – Official i386 kde-CD Binary-1 200704 07-12:10]/ etch contrib maindeb http://ftp.uk.debian.org/debian/ etch main
deb-src http://ftp.uk.debian.org/debian/ etch maindeb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contribdakle, prvo sto me zanima, je da instaliram Synaptic. kako? kako, vazi i za sve ostalo:
zatim da povezem stampac,
pa da instaliram Flash player, Gnozip, Acrobat reader (ili xpdf?), PGP (ili KGpg?), KDE voice plugins i GKrellm.
zatim multimediju: real player, MPlayer (koja mu je razlika izmedju Kmplayer i ovog bez K), VLC, audacious (ili amarok?), winamp, Grip (imam vec KsCD pa ne znam treba li mi Grip), xradio (radio stanice).
onda me zanima da dodam editore, bluefish imam, Vi editor je komplikovan, pa bih i Gedit i Joe, a i za slanje fajlova: GFTP (a mozda cu FireFTP).
od igrica mene zanima samo pacman, super mario (nema za linux vec ima neka slicna igrica), fliper i bilijar (kako se zovu te igrice na engleskom?)
to je sve sto planiram u skorije vreme da namestim. pa jel ima tih programa na mojim CDovima? ili su mozda vec instalirani?i jos jedna sada bitna stvar: kako da mi se pojavi ikonica za jezike a u vezi tastature, da mogu da menjam jezik. sad koristim americku tastaturu, a hteo bih da mogu da menjam pa da kucam nasa slova.
takodje me zanima kako da nadjem resize u Gimp-u, treba mi da menjam velicinu slike pre nego je ubacim na moj sajt, presao sam sve menije i nisam nasao.
to su eto, pocetnicke muke. CD muziku mogu da slusam, preko KsCD, ali radio i TV striming nisam uspeo.
HVALA za dosadasnje odgovore. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.