Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › instaliranje programa
- This topic has 69 odgovora, 14 glasova, and was last updated 19 years, 2 months ranije by
Leon.
-
AutorČlanci
-
4. jun 2007. u 3:22 pm #8687
Leon
UčesnikPozdrav, evo da odvojim ovo pitanje.
Kad potrazim program u start-multimedija, i vidim da nema programa koje ja hocu (xmms, xine, itd) zanima me kako da ih instaliram? da li vec postoje negde na kompu jer sam instalirao debian, ili moram da skinem sa interneta pa da instaliram? da nadjem odakle da skinem, nije problem, ali sta cu nakon downloadovanja? plus mora da se ubaci, za xmms, i neki CVS, strasno.
ako skinem program pod nalogom user, kako cu, i gde cu, posle da ga instaliram kao admin? i jel moze uopste admin da radi u grafickom modu? meni je mnogo lakse tako, ako moze.sad sam probao i da pokrenem instalaciju stampaca brother HL-2070N, ali ne znam koja mu je adresa i port… a ne znam ni da li je instaliran driver za taj stampac. nasao sam driver za taj stampac na internetu ali mozda on vec postoji negde na kompu… pa i ako ga skinem ne znam kako i gde da ga instaliram.
probao sam CD sa muzikom, radi. dvd jos nisam probao.4. jun 2007. u 3:59 pm #55315Guster
UčesnikAko si dodao sva 3 DVD-a kao repozitorijume (Synaptic-Settings-Add CDROM), onda sve automatski instaliraš iz Synaptic-a (osim vlasničkih kodeka koje ćeš morati da dodaš posebno). Može i iz konzole apt-get install ime_programa. Naravno, kao root. Sa interneta skidaj samo ono što nemaš u Synaptic-u, a toga je kod Debija relativno malo.
4. jun 2007. u 4:10 pm #55316popac
UčesnikKoristi Audacious umesto XMMS-a. On mu je sin naslednik…
4. jun 2007. u 4:35 pm #55317Guster
UčesnikPrethodna poruka je bila sa SUSE-a uglavnom napamet. Evo me na Debian-u sa malo više detalja. Pod pretpostavkom da imaš 3 DVD-a (ili 20 i kusur CD-a, svejedno), prvo otvori Synaptic. U Settings – Skladišta imaš opciju Add CDROM. Tu dodaj sve DVD-e i ponovo učitaj listu paketa (Reload). Pakete možeš da pretražuješ po grupama, imenu ili opisu. Kad nađeš ono što ti treba,čekiraj ga (Mark for installation), a zatim prihvati izmjene (Apply). Synaptic će instalirati taj paket sa svim zavisnostima i taj program bi trebao da se pojavi u meniju. Ako znaš tačno ime paketa koji hoćeš da instaliraš, isto to možeš brže i lakše da odradiš i u konzoli. Otvoriš konzolu, kucaš su, zatim root lozinku. Paket instaliraš komandom apt-get install ime_paketa ili aptitude install ime_paketa. Ako ti treba nešto čega nema na DVD-u, prvo potraži na netu taj paket sa ekstenzijom .deb. Lako se instalira na klik sa npr. GDebi Package Installer. Sam će ti tražiti root lozinku. Ako nema deb paketa, ima načina da se nađe i instalira, ali bolje da se sad ne opterećuješ sa previše informacija. Polako i redom.
4. jun 2007. u 5:00 pm #55318burga
UčesnikNezavisno od toga koji je program bolji, i sl. ako želiš da instaliraš nov program, to zavisi od toga kako je zapakovan paket.
Generalno, ekstenzije koje se najčešće koriste su deb, rpm i tar.gz (tar.bz2). Prva dva tipa su prekompajlirani, što znači da kada nađeš odgovarajući paket, klikneš dvaput ili jednom na njega (zavisi kako je podešeno da se aktivira program) i ako si privilegovani korisnik (root) instaliraće se, a ako ne, tražiće ti odgovarajuću lozinku. Ako otvara paket kao da je arhiva (što je kod mene konkretno slučaj), u kontekstnom meniju (koji dobijaš desnim klikom mišem) imaćeš opciju Install.
Ako koristiš tar.gz (isto važi i za tar.bz2), to su samo zapakovane datoteke sa izvornim kodom koje je potrebno kompajlirati. Iz grafičkog okruženja možeš otpakovati arhivu u željeni direktorijum, ali kompiliranje moraš obaviti iz konzole. Najčešće su potrebne i dovoljne 3 komande za uspešno obavljen posao:
[code]
./configure
make
make install
[/code]Tvoj paket može zavisiti od nekog drugog paketa koji nisi instalirao. Sve zavisnosti koje nisu zadovoljene biće ti prijavljene tokom instalacije tako da možeš da da pronađeš potrebne pakete.
4. jun 2007. u 5:57 pm #55319Leon
Učesnikevo skinuo sam sa interneta realplayer na desktop, i ukucao u root terminalu apt-get install imeprograma i evo sta dobih:
pc1:~# apt-get install RealPlayer10-5GOLD.exe
Reading package lists… Done
Building dependency tree… Done
E: Couldn’t find package RealPlayer10-5GOLD.exeSynaptic nemam pojma gde se nalazi, ne umem da ga nadjem. ne umem da kao root budem u grafiskom interfejsu/modu, a audacious nemam koliko ja vidim… imam noatun, juke, Kmid i kaboodle. a ja hocu i real player, xine, Mplayer…
hvala za ova objasnjenja, ali pocetnik sam pa mi treba konkretnije, evo na primeru realpleyer.exe fajla.
4. jun 2007. u 6:11 pm #55320Guster
UčesnikExe je Win-ov izvršni fajl. Briši ga. Probaj polako redom sa Synaptic-om. Traži po meniju i naći ćeš.
4. jun 2007. u 8:04 pm #55321Leon
Učesnikokej, izbrisao sam ga, mada sad ne znam kako da gledam ram fajlove (tv/radio streaming sa interneta) kad nemam mplayer ili xine, itd. noatun kilavi sa otvaranjem bilo kog fajla.
pauziram do cetvrtka, pa se cujemo tada opet. hvala za odgovore.4. jun 2007. u 9:41 pm #55322Guster
Učesnikokej, izbrisao sam ga, mada sad ne znam kako da gledam ram fajlove
Sa Real Player-om za Linux http://www.real.com/linux/%5B/url%5D
Prvo Synaptic, pa onda sve ostalo. Neću više da dosađujem.
5. jun 2007. u 1:25 pm #55323foxbunny
UčesnikEvo ja cu da ti dosadjujem. ^-^
Zatim, kada se skine, pokreni terminal. U terminalu idi na lokaciju gde je fajl skinut:
[code]cd /home/ime_korisnika/lokacija_fajla[/code]
i odatle uradi ovo:
[code]chmod +x RealPlayer10GOLD.bin
./RealPlayer10GOLD.bin[/code]To bi trebalo da pokrene instalaciju.
E, samo pazi na velika i mala slova, posto ih Linux razlikuje za razliku od Windowsa. 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.