Početak›Форуми›Prvi put na Linuksu?›instaliranje programa
- This topic has 69 odgovora, 14 glasova, and was last updated 15 years, 11 months ranije by
Leon.
-
AutorČlanci
-
4. juna 2007. u 3:22 pm #8687
Leon
UčesnikPozdrav, evo da odvojim ovo pitanje.
Kad potrazim program u start-multimedija, i vidim da nema programa koje ja hocu (xmms, xine, itd) zanima me kako da ih instaliram? da li vec postoje negde na kompu jer sam instalirao debian, ili moram da skinem sa interneta pa da instaliram? da nadjem odakle da skinem, nije problem, ali sta cu nakon downloadovanja? plus mora da se ubaci, za xmms, i neki CVS, strasno.
ako skinem program pod nalogom user, kako cu, i gde cu, posle da ga instaliram kao admin? i jel moze uopste admin da radi u grafickom modu? meni je mnogo lakse tako, ako moze.sad sam probao i da pokrenem instalaciju stampaca brother HL-2070N, ali ne znam koja mu je adresa i port… a ne znam ni da li je instaliran driver za taj stampac. nasao sam driver za taj stampac na internetu ali mozda on vec postoji negde na kompu… pa i ako ga skinem ne znam kako i gde da ga instaliram.
probao sam CD sa muzikom, radi. dvd jos nisam probao.4. juna 2007. u 3:59 pm #55315Guster
UčesnikАко си додао сва 3 DVD-а као репозиторијуме (Synaptic-Settings-Add CDROM), онда све аутоматски инсталираш из Synaptic-а (осим власничких кодека које ћеш морати да додаш посебно). Може и из конзоле apt-get install ime_programa. Наравно, као root. Са интернета скидај само оно што немаш у Synaptic-у, а тога је код Дебија релативно мало.
4. juna 2007. u 4:10 pm #55316popac
UčesnikKoristi Audacious umesto XMMS-a. On mu je sin naslednik…
4. juna 2007. u 4:35 pm #55317Guster
UčesnikПретходна порука је била са SUSE-а углавном напамет. Ево ме на Debian-у са мало више детаља. Под претпоставком да имаш 3 DVD-а (или 20 и кусур CD-a, свеједно), прво отвори Synaptic. У Settings – Складишта имаш опцију Add CDROM. Ту додај све DVD-е и поново учитај листу пакета (Reload). Пакете можеш да претражујеш по групама, имену или опису. Кад нађеш оно што ти треба,чекирај га (Mark for installation), а затим прихвати измјене (Apply). Synaptic ће инсталирати тај пакет са свим зависностима и тај програм би требао да се појави у менију. Ако знаш тачно име пакета који хоћеш да инсталираш, исто то можеш брже и лакше да одрадиш и у конзоли. Отвориш конзолу, куцаш su, затим root лозинку. Пакет инсталираш командом apt-get install ime_paketa или aptitude install ime_paketa. Ако ти треба нешто чега нема на DVD-у, прво потражи на нету тај пакет са екстензијом .deb. Лако се инсталира на клик са нпр. GDebi Package Installer. Сам ће ти тражити root лозинку. Ако нема deb пакета, има начина да се нађе и инсталира, али боље да се сад не оптерећујеш са превише информација. Полако и редом.
4. juna 2007. u 5:00 pm #55318burga
UčesnikНезависно од тога који је програм бољи, и сл. ако желиш да инсталираш нов програм, то зависи од тога како је запакован пакет.
Генерално, екстензије које се најчешће користе су deb, rpm и tar.gz (tar.bz2). Прва два типа су прекомпајлирани, што значи да када нађеш одговарајући пакет, кликнеш двапут или једном на њега (зависи како је подешено да се активира програм) и ако си привилеговани корисник (root) инсталираће се, а ако не, тражиће ти одговарајућу лозинку. Ако отвара пакет као да је архива (што је код мене конкретно случај), у контекстном менију (који добијаш десним кликом мишем) имаћеш опцију Install.
Ако користиш tar.gz (исто важи и за tar.bz2), то су само запаковане датотеке са изворним кодом које је потребно компајлирати. Из графичког окружења можеш отпаковати архиву у жељени директоријум, али компилирање мораш обавити из конзоле. Најчешће су потребне и довољне 3 команде за успешно обављен посао:
[code]
./configure
make
make install
[/code]Твој пакет може зависити од неког другог пакета који ниси инсталирао. Све зависности које нису задовољене биће ти пријављене током инсталације тако да можеш да да пронађеш потребне пакете.
4. juna 2007. u 5:57 pm #55319Leon
Učesnikevo skinuo sam sa interneta realplayer na desktop, i ukucao u root terminalu apt-get install imeprograma i evo sta dobih:
pc1:~# apt-get install RealPlayer10-5GOLD.exe
Reading package lists… Done
Building dependency tree… Done
E: Couldn’t find package RealPlayer10-5GOLD.exeSynaptic nemam pojma gde se nalazi, ne umem da ga nadjem. ne umem da kao root budem u grafiskom interfejsu/modu, a audacious nemam koliko ja vidim… imam noatun, juke, Kmid i kaboodle. a ja hocu i real player, xine, Mplayer…
hvala za ova objasnjenja, ali pocetnik sam pa mi treba konkretnije, evo na primeru realpleyer.exe fajla.
4. juna 2007. u 6:11 pm #55320Guster
UčesnikExe је Win-ов извршни фајл. Бриши га. Пробај полако редом са Synaptic-ом. Тражи по менију и наћи ћеш.
4. juna 2007. u 8:04 pm #55321Leon
Učesnikokej, izbrisao sam ga, mada sad ne znam kako da gledam ram fajlove (tv/radio streaming sa interneta) kad nemam mplayer ili xine, itd. noatun kilavi sa otvaranjem bilo kog fajla.
pauziram do cetvrtka, pa se cujemo tada opet. hvala za odgovore.4. juna 2007. u 9:41 pm #55322Guster
Učesnikokej, izbrisao sam ga, mada sad ne znam kako da gledam ram fajlove
Са Real Player-ом за Linux http://www.real.com/linux/%5B/url%5D
Прво Synaptic, па онда све остало. Нећу више да досађујем.
5. juna 2007. u 1:25 pm #55323foxbunny
UčesnikEvo ja cu da ti dosadjujem. ^-^
Zatim, kada se skine, pokreni terminal. U terminalu idi na lokaciju gde je fajl skinut:
[code]cd /home/ime_korisnika/lokacija_fajla[/code]
i odatle uradi ovo:
[code]chmod +x RealPlayer10GOLD.bin
./RealPlayer10GOLD.bin[/code]To bi trebalo da pokrene instalaciju.
E, samo pazi na velika i mala slova, posto ih Linux razlikuje za razliku od Windowsa. 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.