Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Instalacija Mandriva Linux One 2009
- This topic has 18 одговора, 6 гласова, and was last updated 16 years раније by nebjak.
-
АуторЧланци
-
11. октобар 2008. у 8:49 pm #10449IronmanУчесник
Ja sam pocetnik u Linux.Skinuo sam preko uTorrenta instalaciju za cd.Bila je u ISO image, koju sam konvertovao preko powerISO.I poslje sam to narezao na dvd jer na cd nije mogla da stane.Interesu je me da li je na cd to kompletna instalacija(zakacit cu folder)?Da li se instalira isto kao i Windows(jer kada krenem sa ovim dvd da je instaliram nece da mi podigne sistem)?Pa ako ima neko strpljena da mi pomogne da ovo instaliram.Hvala
11. октобар 2008. у 9:11 pm #72988nebjakУчесникA sto si konvertovao, sto nisi direktno narezao na CD, koliko znam Nero podrzava .ISO
———-
Prvo treba ti jedna slobodna particija od 4 GB, preporucljivo je 8+ GB, i po mogucstvu jedna 2xRAM velicine za swap. Mozes ih napraviti kada pokrenes “Live Install” iz “Tools” menija.Kad dodzes do particionisanja izaberes “custom …”, napravis particije kako sam ti preporucio. Posle toga ce ti ponuditi da ukloni programe koje nece koristiti, preporucujem ti da ih ostavis (npr. mozda kasnije prikacis bluetooth modul ili nesto slicno…). Kada tu kliknes “next” pokrenuce se instalacija. Dalje bi trebao da mozes i sam! Ako imas jos neko pitanje, pitaj!
Mozda ti i ovo malo pomogne:
http://wiki.mandriva.com/en/Docs/Installing_Mandriva_Linux
———-11. октобар 2008. у 9:17 pm #72989IronmanУчесникJa imam jednu particiju na hdd od 81 gb da li nju treba da podjelim da bi ovo instalirao.
Znaci on se moze isto instalirat kada je ISO image.
Pogeldao sam taj sajt ali ga nisam bas nesto dobro razumio11. октобар 2008. у 9:28 pm #72990nebjakУчесникNeznam kako ces, ali nadji mesta za te dve particije koje sam ti preporucio. Ti podignes Madrivu 2009 u live-u, pa onda ides na Menu -> Tools -> Live Install.
Kada dodje do instalacije boot loadera, preporucujem ti da odaberes da ga smesti an MBR (Master Boot Record)
jos pitanja?
11. октобар 2008. у 9:51 pm #72991IronmanУчесникMo ze li ovako podjelim tu jednu particiju na dva dijela.Jedna ce biti od 8gb a druga 74 gb.E sada kako da dignem Mandriva Linux live-up.(je li restart com pa preko cd).Gdje je Menu-Tools.
Izvini sto ovoliko dosadujem.11. октобар 2008. у 10:12 pm #72992nebjakУчесникpogledaj ovo:
http://nebjak.blogspot.com/2008/10/mandriva-linux-one-20090.htmlMoze podeli, mala preporuka 70-10, neka bude odnos. “Menu” ti je isto sto i START na windowsu, pogledaj screenshotove (link iznad) mozda ti bude jasnije.
Ubacis CD i restartujes masinu, naravno podesis da prvo butuje CD, pa onda HDD
*napomena: nemoj da te zbuni sto se sve nalazi u prozoru, instalirao sam je na virtuelnoj masini (VirtualBox @ Mandriva 2008.1)
11. октобар 2008. у 10:56 pm #72993IronmanУчесникImam jedan problem.Kada ocu da podjelim particiju javlja mi se error.mada sam prije toga provjerio na Check for Errors.Evo slika.Znas li mozda u cemu je problem.
11. октобар 2008. у 11:18 pm #72994nebjakУчесникKoliko ja vidim ti iz Windouza pokusavas da podelis pariciju, mislim da to tako nece ici. Rizicno je smanjivati particije na kojima ima podataka. Probaj sa nekim programom za paricionisanje ili instaliraj nanovo win, i ostavi jendu slobodnu particiju pod koje ces kasnije napraviti dve koje su ti potrebne za linux. Ako budes radio to, prvo instaliraj win, pa onda mandrivu, da te ne zeza boot loader. Javi sta si uradio/odlucio.
btw. odakle si ti?11. октобар 2008. у 11:33 pm #72995IronmanУчесникPa ova je slobodna na nju nema nista.Ja sam iz Kotora
12. октобар 2008. у 1:02 am #72996nebjakУчесникPokreni instalaciju kako sam ti objasnio, kad dodjes do particionisanja izaberi “custom”, obrisi tu particiju, i napravi nove kako sam ti rekao. Ja ti pomazem, a vi priznadoste KOSOVO?!!!! 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.