Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › INaplacivanje imena Linux!?
- This topic has 26 одговора, 15 гласова, and was last updated 20 years, 12 months раније by
burga.
-
АуторЧланци
-
19. август 2005. у 6:50 pm #5967
lord_NIKON
УчесникSta mislite o ovome http://www.elitesecurity.org/tema/130817/0
19. август 2005. у 7:08 pm #32742slaks
УчесникPa koliko sam mogo ja da vidim i pročitam on traži 5000 dolara zbog korišćenja njegovog imena i to od 90 Australiskih kompanija.
Pa možda je u neku ruku i u pravu! Neke kompanije ili neki ljudi naplaćuju svoje Linux distribucije, pa zašto i on nebi dobio deo tog kolača kojeg ubiraju te kompanije.
Ako uspe to da mu prođe biće veoma bogat čovek a ako ne?
Uglavnom videćemo kako će stvari da se odvijaju.
Evo linka: http://www.theinquirer.net/?article=25529
19. август 2005. у 7:24 pm #32743MladenIsakovic
УчесникPa koliko sam mogo ja da vidim i pročitam on traži 5000 dolara zbog korišćenja njegovog imena i to od 90 Australiskih kompanija.
Pa možda je u neku ruku i u pravu!
Kako misliš u pravu ❓ ❓
On se zove Linus, a ne Linuks 😉19. август 2005. у 7:28 pm #32744kmilos
УчесникNe vidim ništa loše ovde.
Obavezna paralela sa automobilskom industrijom: zamisli da neki tamo proizvođač kola počne da reklemira i prodaje kola pod markom “Blue Star Merzedes” time svom proizvodu dajući kredilbilitet na tržištu i mogućnost uvećanog profita. Čak i da je njegov proizvođač baziran na mečki, on iskorišćava tuđu marku za samo svoj profit, da ne govorimo o tome da ako mu nije kvalitetan proizvod, može da obori imidž marke i tako ošteti profit Daimler-Crysler-u, što njima nikako ne bi bilo drago. Isto je i sa Linux-om, i sa bilo kojom drugom markom. Kompanije koje sadrže reč “Linux” u imenu je koriste radi svog kredibiliteta i profita, i u redu je da za taj “pozajmljeni” kredibilitet pruže i nekakvu nadoknadu, i svi mogu da budu srećni — kompanije i dalje profitiraju, a razvoj Linuxa može bolje da se finansira.
I uopšte ne mora znači da pare idu Linusu u džep, već valjda LI-u, a nadam se i da će neki deo toga biti uložen u dalji razvoj i poboljšanje Linux-a.
http://lists.linux.org.au/archives/linux-aus/2005-August/msg00084.html
19. август 2005. у 7:45 pm #32745slaks
Учесник[quote=”slaks”]Pa koliko sam mogo ja da vidim i pročitam on traži 5000 dolara zbog korišćenja njegovog imena i to od 90 Australiskih kompanija.
Pa možda je u neku ruku i u pravu!
Kako misliš u pravu ❓ ❓
On se zove Linus, a ne Linuks :wink:[/quote]Pa dobro nisam neki pravnik ali Linux je dobio naziv po njemu, pa sad i da se zvao Luis ili Linus ili Linuks nije toliko bitno sa pravne strane, već je bitno da je njegovo ime odnosno “Linux” njegov zaštitni znak (Linux is a Registered Trademark of Linus Torvalds. All trademarks are property of their respective owners), što znači ukoliko se odluči na ovaj potez biće veoma bogat čovek 😉
Naravno ako je ova informacija tačna.
19. август 2005. у 8:11 pm #32746lord_NIKON
УчесникIz mog ugla gledano i nije bas u redu sa njegove strane, ja bi promenio ime Linuxu pa nek se on *ebe!
19. август 2005. у 8:15 pm #32747slaks
УчесникIz mog ugla gledano i nije bas u redu sa njegove strane, ja bi promenio ime Linuxu pa nek se on *ebe!
Pa naravno ukoliko Linus stvarno tražio novac a neki nežela da mu udovolje najprostije rešenje je promene imena 😉
19. август 2005. у 8:53 pm #32748ak-87
УчесникHe,bas me zanima u sta bi ga promjenili? 😀
Istina,taj njegov postupak je sasvim u redu,nema dileme,ali ne kontam sto je cekao toliko???
19. август 2005. у 10:02 pm #32749jovir
УчесникOvo udara u same osnove logike GPL-a i slobodnog softvera. Mozda ne direktno, ali ipak zestoko. 🙄
19. август 2005. у 10:14 pm #32750kmilos
УчесникOvo nikakve veze sa GPL-om nema. Nikako ne ograničava primenu GPL-a. GPL se odnosi na kod, ne na marke i marketing, niti je ikada postojala namera, niti treba. GPL je samo licenca koja otvara mnoge lepe mogućnosti, nikako religija ili filozofija. 🙄
Nije prvi, ni poslednji put da ljudi mešaju babe i žabe — autorska prava, patente, zaštićene marke i ostalo…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.