Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › INaplacivanje imena Linux!?
- This topic has 26 odgovora, 15 glasova, and was last updated 20 years, 12 months ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
19. avgust 2005. u 10:49 pm #32751
dejanium
Učesnik“Tantijeme se neće naplaćivati korisnicima, nego samo tvrtkama koje prodaju distribucije Linuxa ili druge proizvode koji koriste ime Linux.”
pa ako neko pravi LinuxJogurt, Linux Colu ili koristi Linusov trade mark za nesto deseto, a u civilizaciji se zna sta to znaci i kako utice na sve i svasta (da ne sirim pricu), covek hoce da zastiti svoje ime i marku od zloupotreba.
primeri:
1-nesretna zastava iz kragujevca je svojevremeno htela da sa nekim likom, neki stranac ili gastarbajter, napravi firmu ZMW (Zastava Motor Works), advokati BMW-a su najavili tuzbu zbog moguce zbunjenosti kupca zbog slicnosti imena i nanosenja eventualne stete bavarskoj fabrici usled pogresnog navodjenja kupca, a i novi logo im je sporan, providni plagijat. (bilo u novinama, politika je u pitanju, a ne buranija)2-svi znate kako se zvao Linspire OS i $ razresenje problema (mozda nije adekvatan primer, ali dovoljno govori)
a mozda je sve to podmetnuto od strane “mrskog neprijatelja” 😆 [/b]
20. avgust 2005. u 12:01 am #32752Off-Topic
UčesnikPih, a taman sam se zanosio mishlju da profuram upaljache sa TUXom…
A zamisli Crvena Zastava tuzi Kinu, zbog direktnog prevoda imena chuvene kragujevachke fabrike Auto..Oruzja, zbog ucheshca u projektu RedFlag Distribucije i u odshtetnom ugovoru postave klauzulu: da je NRKina i razvojni tim RadFlag-a duzan da informatizuje preduzece na chistom linuxu…….;Ufffffff 😕
20. avgust 2005. u 12:08 am #32753pedjaman
UčesnikMa da… mislim da se samo dosta toga pomešalo i da se digla velika buka ni oko čega. Niko od nas neće biti ugrožen 🙂
20. avgust 2005. u 12:11 am #32754potajaco
Učesnikma nije to nimalo fino od njega …. 😀 😀
sad ce microsof imati za sta da ga proziva😀 😀
20. avgust 2005. u 1:39 am #32755Mr_Pingvin
UčesnikVremenom će se pokazati dali je ovo istina. Uglavnom podržavam sve što je uradeno za dobro linuxa. Nek plate Novel i RadHat i još neke manje kompanije koje zgrću lovu na tudem radu. Uostalom kad bi i nešto dobro i napravili. Nezna se koji je gori od njih. Njima je važno samo da izbace novu verziju do odredenog roka, a to što je sve to nestabilno, neoptimizovano (sporo) to im nije tolko važno, jer reklama radi svoje. Isti su ko microsoft, a biće još gori ako počne naplaćivanje. Izgleda da budućnost linuxa nije zamišljena tako da ga prave neke gigantske firme, nego milioni malih ljudi širom sveta…
20. avgust 2005. u 9:08 am #32756pedjaman
UčesnikPa baš verujem da je to: Kompanije koje prave distribucije će plaćati upotrebu imena. Nama korisnicima ostaje isto jer mi ne prodajemo to dalje 🙂
20. avgust 2005. u 9:55 am #32757Mr_Pingvin
UčesnikSa će malo da redukuju cenovnike.. 🙂 🙂
Ionako me nerviraju oni što naplaćuju linux. Mislim ok je da sklepeš nešto pa da pomažeš ljudima da to koriste i da im to naplatiš. Ali da nakrkaš sve što stigneš na par dvd-a (bez podrške za multimediju), pa još i da tražiš xxx $ za takvo sranje, to je već nezahvalno. Mogli bi da se ugledaju na debian i ubuntu… 🙂 🙂
20. avgust 2005. u 2:07 pm #32758lord_NIKON
UčesnikSa će malo da redukuju cenovnike.. 🙂 🙂
Ionako me nerviraju oni što naplaćuju linux. Mislim ok je da sklepeš nešto pa da pomažeš ljudima da to koriste i da im to naplatiš. Ali da nakrkaš sve što stigneš na par dvd-a (bez podrške za multimediju), pa još i da tražiš xxx $ za takvo sranje, to je već nezahvalno. Mogli bi da se ugledaju na debian i ubuntu… 🙂 🙂
Slazem se !
20. avgust 2005. u 6:52 pm #32759jovir
UčesnikOvo nikakve veze sa GPL-om nema. Nikako ne ograničava primenu GPL-a. GPL se odnosi na kod, ne na marke i marketing, niti je ikada postojala namera, niti treba. GPL je samo licenca koja otvara mnoge lepe mogućnosti, nikako religija ili filozofija. 🙄
Nije prvi, ni poslednji put da ljudi mešaju babe i žabe — autorska prava, patente, zaštićene marke i ostalo…
Aman, nisam napisao da ima direktne veze, samo tvrdim da udara na OSNOVE LOGIKE GPL-a i slobodnog softvera, a ta logika kaze da se mnogo toga radi za širu zajednicu bez trenutne, direktne materijalne koristi (vrlo slobodno rečeno).
A to tvrdim zato što ce uvek biti dusebrižnika koji ce, nažalost, sada argumentovano, u celoj priči oko GPL-a pominjati ovaj slučaj.
Čini mi se da ulećemo u Of-topic…20. avgust 2005. u 7:37 pm #32760kmilos
Učesnika ta logika kaze da se mnogo toga radi za širu zajednicu bez trenutne, direktne materijalne koristi
Pa to je i cela poenta ovog poteza, jer sada samo jedna strana (kompanije) ima materijalne koristi od samog imena Linux, i ovo je samo način da se to malo ograniči i raspodeli. Kompanije neće da slušaju kada ih zajednica nešto lepo zamoli ili opomene (samo naivni i mala deca veruju da je to dovoljno, daleko smo još od takve utopije), i zato i postoje ovakve sasvim normalne mere zaštite na slobodnom tržištu kojeg je cela FLOSS zajednica deo, nezrelo je pretvarati se da nismo.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.