Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › HTML
- This topic has 61 odgovor, 13 glasova, and was last updated 19 years ranije by
BrokeBody.
-
AutorČlanci
-
8. avgust 2007. u 12:25 pm #59045
burga
UčesnikŠto se tabela tiče, ja čitavu stranu po pravilu stavljam u tabelu, kako bih bio siguran da će sajt biti prikazan nezavisno od rezolucije.
Inače, kad sam poslednji put koristio DW ubio sam se dok sam našao gde je i kako podesio neke parametre koji mi se nisu sviđali. A u to vreme je M$ov FrontPejdž pravio strane koje su bile i do 2* veće od DW a čak do 3* veće od čuno pisanih. Sada to možda nije presudno (osim što se teže održava), ali u vreme 56k modema umelo je da smori. Zapravo, umelo je da otera ljude kojima se presporo učitavala strana. Zato sam vrlo brzo prešao na EmEditor za Njin a na KWrite ili Kate za Linuks. Otvorim pride 3-4 brauzera da proverim da li to u svakom izgleda normalno (FF, Opera, Konkveror, a ako ne radi u IEksploreru ič me nije briga) i to je to. Još pride ga pročešljam FoksBagom i to je sve. Imam na računaru par ne-baš-potpuno-tekstuelnih editora, ali ih ne koristim.
8. avgust 2007. u 12:55 pm #59046BrokeBody
UčesnikŠto reče profesor Milovan: “Screenshot or it didn’t happen!”
Napravio si lapsus. To nije rekao profesor Milovan, vec ja. :p
Što se tabela tiče, ja čitavu stranu po pravilu stavljam u tabelu, kako bih bio siguran da će sajt biti prikazan nezavisno od rezolucije.
Po pravilu? To nije Web 2.0 standard, i po njemu, puno ljudi danas koristi tabele semanticki pogresno.
Kako sam zapeo! 😀 >:D
8. avgust 2007. u 2:15 pm #59047foxbunny
UčesnikPrimer koji je ispod naveden je samo sitna optimizacija za specifičan slučaj i ušteda od jednog taga i 2 x 4 + 1 bajta. Nijedan od WYSIWYG alata ne pravi nepregledan kod već uvek isti, generisan, strogo formatiran, “pod konac”, u liniju. Čovek što može da napiše u editoru, nijedan program ne može, a da bude toliko loše. Izuzetak su izuzetno disciplinovani.
To nije optimizacija, posto ja tako cukam kod od samog pocetka. Poenta je da tako i treba da se radi. DIV je samo glupi hack koji se mnozi non stop kad koristis WYSIWYG na nacin opisan u ovoj temi. Zasto bi neko (ili DW) izmisljao DIV tagove kad postojeci mogu da posluze? Drugo, ako u HTML kodu vidis H1 umesto DIV, odmah znas o cemu se radi. A ako vidis DIV, onda moras da cupas znacenje iz konteksta. To je mnogo posla, i zato je nepregledno. Ne radi se o formatiranju koda, vec o znacenju koda. HTML nije programski jezik, vec MARKUP. Ako nista ne markiras, onda cela poenta pada u vodu, kapiras?
Što reče profesor Milovan: “Screenshot or it didn’t happen!” Dakle, da vidimo primer nepreglednosti kao što smo videli primer “mnogo većeg” HTML >:D
Ok, aj ovako. Lepo ti koristi DW, a ja vise necu da pisem nista. 😉 Ne koristim DW, a pravo da ti kazem, smara me da trazim primere, posto svako ko pravi sajt treba barem minimalno da odradi kod rucno cak i u DW kako bi to savrseno radilo.
Pogledaj samo razne hackove za MSIE koji se vrte po netu. Da li DW odradjuje i te hackove? Nije, bogami, to radio kad sam ga poslednji put koristio.
8. avgust 2007. u 4:20 pm #59048jboban
UčesnikNapravio si lapsus. To nije rekao profesor Milovan, vec ja. :p
Ups, izvinjavam se zbog autorskih prava 🙂
Kako sam zapeo! 😀 >:D
Ne damo se ni mi. Biju Turci, al’ bijemo i mi… 😎
Ok, aj ovako. Lepo ti koristi DW, a ja vise necu da pisem nista.
Ne, ne shvataš suštinu rasprave. Ja tebe, niti bilo koga, ne ubedjujem da koristiš piratsku kopiju DW. Ni ja ga ne koristim intenzivno, već sam ga nekad malo koristio i znam da pravi čist, lepo formatiran kod, a ima i opcije Apply Source Formatting i Clean Up HTML…, za razliku od npr. Front Page-a koji pravi veći kod. Sada me zanima šta on to toliko loše radi da to treba raditi svojeručno, kao u stara prošla (neki kažu dobra) vremena, a to će biti korisno i drugima. Primeri su poželjni kao argumenti tvrdnje.
Pogledaj samo razne hackove za MSIE koji se vrte po netu. Da li DW odradjuje i te hackove?
A, to ne, nikako! Ne treba se baviti hackovanjem Windows browser-a, a još manje ih treba koristiti… 😉
8. avgust 2007. u 9:03 pm #59049foxbunny
UčesnikNe, ne shvataš suštinu rasprave. Ja tebe, niti bilo koga, ne ubedjujem da koristiš piratsku kopiju DW. .
Um… vec sam rekao da o DW vise necu pricati.
A, to ne, nikako! Ne treba se baviti hackovanjem Windows browser-a, a još manje ih treba koristiti… 😉
Pa pazi ovako. Hackovanje je nuzno zlo. U 99% slucajeva je nemoguce proizvesti stranicu bez ponekog glupog hacka. To nije hack poput: srusiti browser, usaditi neki nepozeljan kolacic, ili nesto slicno. To su hackovi kako bi neki savrseno dobar layout, koji se potpuno ili barem delom sjebe u MSIE, “popravio” da izgleda kako treba ili barem lici na nesto. To je standardna procedura koja se cesto sprovodi u delo.
To je problem toliko cest da se uvrstio i u Wikipediju (na primer Box mode bug). Ima tu jos problema, kao sto je problem sa overflowom u floatovanim elementima…
9. avgust 2007. u 12:41 am #59050sysctl
UčesnikAjd’ i ja malo da se pridruzim ovom flame-ovanju. 😉
Aaahh, yes… The great conspiracy of DW. 😀
To za pozicioniranje, nema sile da ga mrdneš mišem. 🙂
Pokušavao ja, gubio živce…, i na kraju čuknuo dve linije u CSS-u. 😀 Dobro, da ne grešim dušu,
Da to stvarno tako može MIŠEM, kao što si opisao, danas bi bilo mnogo više dobrih web dizajnera, jer, možda neko ne želi da uči kodiranje, ali je ipak talenat.E brooko jedna 😀 Cekaj sine da ti deda objasni ponesto.
Prvo ako je neki proizvod dobar treba priznati da je dobar bez obzira za koju platformu je pisan i ko ga je pisao. Druga stvar ako nesto ti ne mozes da uradis to ne znaci da to nije izvodljivo, RTFM !
Sve sto si naveo je izvodljivo u DW i to misem. A kako to znam. Elem, na mom bivsem radnom mestu sam se dosta susretao sa DW. Ja nisam nikakav dizajner, nemam blage veze kako da napravim estestku/funkcionalnu web stranu, ali znam da kodiram. Kompanija je imala dept sa dizajnerima (sa vrlo malo programskog znanja) koji su nam isporucivali pakete u *.dwt formatu (DW templates), a koje smo mi i ja trebali da ozivimo kodirajuci razne php gluposti. E sad sto bre *.dwt ? Isto pitanje je bilo postavljeno i njima. A odgovor je vrlo jednostavan: “Pa mi smo profesionalci, koristimo Macintosh i Macromedia alate” U jbt-e, ko bi rek’o ?! A DW ima i za Mac ?
Znaci dobrih profesionalnih web dizajnera koji koriste samo mis, poznaju html/css i js, a koriste DW je 99,98%.
DW je bar 2 puta bolji od svoje GNU konkurencije, koja se, na moju radost, sve vise popravlja.
Naravno sve ovo je licno misljenje. Nemam nameru da branim DW ili bilo koga, vec iznosim cinjenice vezane za profesionalce sa kojima sam se susretao, a ne za hobbist/weekend/summer dizajnere.
Mada ovo je Srbija, samo hard core, otvoris lepo linux terminal ukucas ed i cepaj sa
kreiranjem dobrog sajta, cistiji je kod a i nema pomeranja i preskakanja tabela,…. 😀nuff said O0
9. avgust 2007. u 6:48 pm #59051sysctl
UčesnikA izvini firzideru, sto si obrisao post ? 😮 Znas i sam da postoji RSS feeeed. 😀
9. avgust 2007. u 8:39 pm #59052BrokeBody
UčesnikA izvini firzideru, sto si obrisao post ? Znas i sam da postoji RSS feeeed.
Posle toliko polemisanja u ovoj diskusiji, na kraju mi je bilo glupo da onako nesto ostavim, te sam se predomislio i obrisao post.
—
Vec je ceo topic odavno otis’o u kurac.A izvini firzideru…
Bilo da je preko telefona, foruma, mail-a, uzivo, … cinjenica je da kada neko ovako zapocne ili nastavi neku diskusiju, obicno nema neke dobre namere, kao sto je spustanje drugog, zaostravanje s ciljem izbijanja kojekakvog verbalnog sukoba, i sl. Medjutim, moje utemeljeno hejtersko culo ::), koje se inace razvilo bas na ovom forumu, mi govori da bi ipak trebalo da sacekam da obrazlozis u kojem je kontekstu ono sto sam citirao gore?
9. avgust 2007. u 9:48 pm #59053miodragz
UčesnikTema nije uopste DW nego HTML ali kad smo kod DW nije bas sjajan,cist kod je zakon. A sto se tice tih profesionalaca u .dwt formatu hmm, ko sve se danas zove profesionalcem al sta da se radi bitno je da se otaljiga. Licno mislim da je DW za siroke narodne mase svi moze sa onim da prave sajtove pokupis dugmence odande,sliku odavde ,pa sa nekog sajta nabacis animaciju samo je malo preuredis itd i na kraju ispadne visoko ¨kvalitetan¨
10. avgust 2007. u 12:30 am #59054foxbunny
UčesnikZaključci teme:
1. DW nije za Linux. Jebiga.
2. Ne postoji dobar WYSIWYG editor za Linux (zato što ljudima to uglavnom ne treba?)
3. Najbolje rešenje je savladati HTML/CSS/JavaScript i šljakati u editoru (Gedit, Kate, vim, nano, Emacs, štagod)
4. Postoje i IDEalna rešenja: Aptana, Quanta+, KDevelop, Bluefish
5. NVU? To smo rekli da nećemoDODATAK
@Sriver FXObavezno poseti ovaj link:
http://www.getfirebug.org/Takođe će ti ovo dobro doći:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/60Nemoj mnogo da se opterećuješ time šta čemu služi. Vremenom ćeš sve više ceniti ove male ekstenzijice. 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.