Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › HTML
- This topic has 61 odgovor, 13 glasova, and was last updated 19 years ranije by
BrokeBody.
-
AutorČlanci
-
7. avgust 2007. u 10:50 am #59025
BrokeBody
UčesnikDW strasno mnogo gresaka pravi jeste je kao lakse ali za one koji nece da nauce nesto
Ovo mora da je bilo iz iskustva. ::) Osećam! 😀
Aman, čoveče. 1998? Pa to je bilo pre skoro 10 godina. 🙂
Svaki WYSIWYG princip “nađubri” ovakav ili onakav kod, kakav god program da koristimo.
Ja i dalje ostajem pri najobičnijem tekst editoru, ali to nije tema. Što se Aptane tiče, sviđa mi se, ali uopšte nije WYSIWYG program. 😉
7. avgust 2007. u 10:55 am #59026sdfasfasffsdqqfdq
Učesnik@BrokeBody
I ja se slazem da je najbolje koristiti obican editor za HTML ali to je za pocetnike veoma tesko, moraju da znaju html kod a mogu da probaju sa OOo Writer i samo sacuvaju kao .html to je najlakse resenje! 🙂7. avgust 2007. u 12:01 pm #59027foxbunny
UčesnikSlazem se da je za apsolutne pocetnike najbolje da ocukaju stranicu u OOo ili u Wordu pa exportuju kao HTML. Ali ono, ljudi, ako vam je iole stalo, nemojte to da radite.
Aptana je zaista dobar editor, mada Quanta+ ima tu prednost sto moze da se integrise dokumentacija za HTML i CSS pa moze da se uci “u letu”.
@OP
Za pocetak, poseti ovaj link:7. avgust 2007. u 12:03 pm #59028BrokeBody
UčesnikSlazem se da je za apsolutne pocetnike najbolje da ocukaju stranicu u OOo ili u Wordu pa exportuju kao HTML. Ali ono, ljudi, ako vam je iole stalo, nemojte to da radite.
Stalo do čega? 🙂
7. avgust 2007. u 12:18 pm #59029Sriver FX
UčesnikE, ljudi jedva da vas nesto razumem, valjda ce mi biti jasno kad provedem 10 sati nad knjigom ko BrokeBody :biggrin:. Nadam se samo da nece bit ko sa javom. Ja kupio Javu j2se5 od mikro knjige od 1200 stranica i racunam (posto sam do sada u skoli radio samo sa c-om) da ce na pocetku da mi kaze kako se java startuje, pa da pocnem da pisem direktno u njoj kao sto je slucaj sa c-om. Jok, objasnjava prvih 100 stranica neki osnovni kod koji mi izgleda komplikovan u p.m. i na kraju kaze da ga unesem, a nije rekao ni gde ni kako. Verujem da je Java naprednija zbog OOP-a ali mi izgleda teska.
7. avgust 2007. u 1:20 pm #59030foxbunny
UčesnikStalo do čega? 🙂
*SLAP*
7. avgust 2007. u 1:23 pm #59031foxbunny
Učesnikda ce na pocetku da mi kaze kako se java startuje, pa da pocnem da pisem direktno u njoj…
Registruj se prvo na:
Zatim se uloguj, pa onda u Google ukucaj:
[code]kljucne reci site: pdfchm.com[/code]
To ce ti izbaciti gomile naslova sa besplatnim knjigama za skidanje (PDF i CHM format, logicno). Preporucujem knjige Apressa.
7. avgust 2007. u 2:05 pm #59032Nightweaver
UčesnikAman, čoveče. 1998? Pa to je bilo pre skoro 10 godina. 🙂
Aha, pa?:)
7. avgust 2007. u 6:08 pm #59033jboban
UčesnikSlazem se da je za apsolutne pocetnike najbolje da ocukaju stranicu u OOo ili u Wordu pa exportuju kao HTML.
Ne treba preterivati. Jednostavan Save As HTML daje zaista loše rezultate, ali ništa komplikovanije nije napraviti sličan HTML u grafičkim programima namenjenim za to, a sa daleko čistijim HTML kodom.
Aha, pa?:)
Dunavom je, u medjuvremenu, proteklo mnogo vode, a KDE stigao do verzije 4.0 😎
P.S. Može li neko od protivnika grafičkih HTML editora da navede primer loše generisanog HTML koda, “sa posebnim osvrtom na gorepomenuti DW” pa da ga malo ovde zajedno proanaliziramo i vidimo zašto je loše generisan i kako bi se to uradilo “svojeručno” umesto da se prepucavamo bez argumenata? >:D
7. avgust 2007. u 8:38 pm #59034BrokeBody
UčesnikMože li neko od protivnika grafičkih HTML editora da navede [b]primer loše generisanog HTML koda[/b], “sa posebnim osvrtom na gorepomenuti DW” pa da ga malo ovde zajedno [b]proanaliziramo[/b] i vidimo zašto je loše generisan i kako bi se to uradilo [b]“svojeručno”[/b] umesto da se prepucavamo [b]bez argumenata[/b]?
Ma to je Miodrag lupio da DW strašno mnogo grešaka pravi. ::) Ja sam samo rekao da svaki WYSIWYG princip “nađubri” ovakav ili onakav kod, kakav god program da koristimo, a sada ću to i da obrazložim, kao i ovo pod navodnicima u mojoj konstataciji.
Da vidimo, šta DW napravi na početku samog projekta:
[code]
New page [/code]
Možda nisam baš sve pogodio, al’ garant 98% jesam. ::) Svako ko poštuje web standarde[/url] isto će ovo da unese. Dakle, na samom početku, nema “đubreta”. E sad, ono najbitnije – Šta DW generiše dok radimo?
WYSIWYG podrazumeva 90% vremena za rad sa mišem, jer šta će ti WYISWYG ako 100% vremena kucaš kod i stiskaš F5 u pretraživaču da bi video kako to izgleda. ::) Ako ćemo da pravimo sajt mišem, to znači da je neophodno da ceo ili skoro ceo sajt bude jedna tabela, jer ne možeš da praviš div-ove preko miša, niti skoro bilo šta da radiš sa njima preko njega. Zbog njih već mora da se kuca u CSS-u, a time se polako udaljavamo od WYSIWYG principa. Dakle, ostaju nam samo tabele.
Šta je za mene “nađubren” sajt (kod)? Kada semantički pogrešno koristiš tabele. Na primer, ceo ili skoro ceo sajt je u tabelama, a na samom sajtu nema prikaza nikakve statistike za nešto što bi bilo zgodno prikazati tabelarno. Ja tabele koristim kada mi treba tabela, odnosno neki tabelarni prikaz nečega, a ne kada mi treba ceo sajt. ::) Tamo gde su tabele semantički pogrešno korišćene, tu je “đubre” koda. OK, nekada nije postojao CSS, pa je moralo preko tabela, ali pored ostalog, CSS je nastao i zbog ovakvih stvari. Ima poznatih web dizajnera koji koriste hibridan princip pravljenja sajtova, odnosno mix tabela (i tamo gde ti ne trebaju) i div-ova, i sajt radi ok, nema problema. Nekima je danas korišćenje tabela tamo gde “nisu potrebne” (kako za koga, dakle) “đubre”, a nekima nisu. Meni su “đubre”.
Jel’ sad jasnije?
Početnik koji krene da uči WYSIWYG principom, mnogo brže će napredovati u HTML-u nego u CSS-u, mada, po meni i nema veze dal’ ćeš prvo da naučiš HTML pa onda CSS, ili ćeš oba otprilike istom brzinom. Ja sam prvo učio HTML pa onda CSS, ali ne preko WYSIWYG, već iskljčivo preko tastature. 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.