Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›GNUzilla specijal!
- This topic has 43 odgovora, 17 glasova, and was last updated 17 years, 1 month ranije by
popeye.
-
AutorČlanci
-
17. aprila 2006. u 10:25 am #42981
miodragz
UčesnikNe treba toliko idealizovati RMS niko nije savrsen pa ni on
17. aprila 2006. u 12:54 pm #42982Anonimni
GostGNU je kao ideja pored slobode korisnicima doneo slobodu i samom softevru. Pored toga, u okviru tog projekta je sve to legalizovano u smislu pravnog regulisanja licence i ostalog, da ne pominjem GCC… Oni su to uradili maestralno, i pozivao se neko na idealizaciju ili ne, to radi besprekorno jer i pored upliva kompanija koje ne mare previse za slobodu, softver i dalje ostaje slobodan donoseci koristi rpe svega nama, korisnicima. Cak i da Microsoft uzme Linux za kernel, morace da bude ostane slobodan, zbog GPL-a i Copylefta.
Ja nisam rekoa da su RMS i GNU nuzno doveli do postojanja slobodnih programa, i molio bih da se ne izvlace nakaradni zakljucci iz necega sto je receno. FreeBSD na primer je slobodan softevr koji nije GNU, ali za razliku od GNU-a ne brani slobodu korisnicima, pa imamo primer kako je Apple prisvojio deo FreeBSD-a, bez vracanja zajednici, narocito sada jada je Darwin ugasen. Pokusali su isto i sa Safarijem ali nisu uspeli. Zato je sada pored njega i Konqueror jedini koji prolazi Acid2 test…17. aprila 2006. u 5:45 pm #42983miodragz
UčesnikTo je sve OK,odlicno je odradjeno sa licencom nema sta
Ej mnogo smo poceli da tupimo
17. aprila 2006. u 8:27 pm #42984AxeZ
UčesnikRMS a i neki ovde zaboravljaju da je sloboda da ja biram izmedju proprietary i oss softvera, da je sloboda da ja maksimalno iskoristim svoj hardver sa fenomenalnim ali proprietary drajverima umesto polovicno. Zaboravljaju da je sloboda da ja kvalitetno zavrsim svoj posao..itd, itd
17. aprila 2006. u 8:37 pm #42985Zarko
UčesnikKao sto je RMS rekao “ljudi koji ne cene svoju slobodu izgubice je”
17. aprila 2006. u 9:28 pm #42986unicorn
UčesnikSit gladnome ne veruje! – Narodna poslovica.
A sta je sa ljudima koji su se skolovali da budu programeri (to vraski kosta)? Sada treba da odu na gradjevinu i rmbace za 200 evra mesecno tokom sezone, a zimi da sede pored kompjutera i pisu programe koje ne mogu da naplate.
Sa ovakvom filozofijom, kada bi je svi dosledno sprovodili, u jednom trenutku nebi vise bilo skolovanih strucnjaka.
Mene ovo toliko ne dotice, ne zivim od programiranja, pa mozda sednem i iz hobija napisem nesto sto mi nedostaje u linuxu.
Mislim, stvarno…
17. aprila 2006. u 10:21 pm #42987Anonimni
Gost17. aprila 2006. u 10:51 pm #42988unicorn
UčesnikCekaj, ja sam to skontao da ispada da svoj program mogu da prodam samo jednom (GPL licenca te obavezuje da ne mozes zabraniti kopiranje i dalju distribuciju softwera).
Scenario (idealizovan slucaj):
Neko od mene naruci program-> Ja napravim program i naplatim mu-> Moram na njegov zahtev da dam i source, i ja to i uradim -> On sutra da taj program na jos X korisnika.
Mozda sam lose shvatio GPL…
18. aprila 2006. u 9:38 am #42989mmirilovic
UčesnikDanas u svetu već ima puno GNU programera. Pa koji to programer leti radi na građevini a zimi piše programe besplatno? Hajde daj jedan primer. Nisam čuo da je neki GNU programer umro od gladi.
Pogledaj malo svet oko sebe ako već želiš da ga komentarišeš. Ovako samo pokazuješ nepoštovanje prema sagovornicima.
18. aprila 2006. u 2:09 pm #42990unicorn
UčesnikNisam mislio nikoda da vredjam, samo pokusavam sebi da objasnim modalitete zarade u GPL okolini.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.