Početak›Forumi›Linuks›Opšte Linuks diskusije›GNUzilla specijal!
- This topic has 43 odgovora, 17 glasova, and was last updated 17 years, 7 months ranije by
popeye.
-
AutorČlanci
-
13. aprila 2006. u 10:01 pm #42961
Anonimni
GostJoš 15-ak dana sigurno meću imati vremena, a posle toga sedam za računar i pripremam svoj prilog… Wink
Lepo stari druze, welcome 😉
Ali to ne menja moje mišljenje da ne treba previše daviti sa tom čudnom mešavinom komunizma i hipi ideologije.
Zajednicu nisu izmislili ni komunisti ni hipici. GNU je vratio humanost u informatiku i korisnika stavio u prvi plan. Zato ga treba ceniti 🙂
Na žalost, živimo u potrošačkom društvu gde ovakva razmišljanja izgledaju čudno (i to blago rečeno…).
Da, ali ne treba da se ponasamo kao potrosaci, ukoliko znamo da postoji bolji izbor. Onaj ko je svestan da alternativa postoji treba da radi na tome da sto vise ljudi to sazna. Ali ne samo to. Treba raditi na tome da ljudi shvate zasto je to tako i zasto je to dobro.
A ja, ako sam u situaciji da biram, pre ću raditi da zaradim za sebe i ljude oko sebe, nego da radim za slavu… I samo dok smo u situaciji da ne možemo da biramo, onda se tako “širokogrudo” može raditi za zajednicu. Ili u situaciji kada zarada nije prioritet…
Shvatam sta si hteo reci, ali, radom u zajednii pomazes sebi i njoj u isto vreme. E sad, finansjiski momenat je uvek tema, u nasim uslovima vrlo goruca. Ja ovo ne radim zbog slave, vec volim to da radim. Pisem za dva (ranije i tri) IT casopisa, ali je GNUzilla mesto gde se osecam najprirodnije jer je cela posvecena slobodnom softveru. GNUzilla je zadovoljstvo i kada to prestane da bude mog doprinosa tom projektu nece biti.
Planovi za finansijsku konsolidaciju postoje, ali o tom po tom.14. aprila 2006. u 7:51 am #42962Red_Zmaja
UčesnikUvek sam volio da citam gnuzillu i po meni ni jedan broj nije los skupio sam ih sve :D. Rado bih pomogao ali sta cu kad mi pisanje nikad nije islo od ruke uvek sam bio u svadji s recima i sve rekao u dve tri recenice 😉 (a i fax me sad ubi da jedva imam vremena da sednem za racunar)
Za GNUzilla tim samo tako nastavite 😀 samo jedna molba nemojte vise da kasnite pls 😉14. aprila 2006. u 1:48 pm #42963miodragz
UčesnikPrvo mora da se osvrnem na kvalifikaciju komunizma i hipika,covek ne mora da bude komunista i hipik da bi nesto podelio sa ljudima,ako je neko vernik zna da nas tome uci i nasa Vera Pravoslavna pa tako ne mora da znaci da je covek komunista.Komunizam ubija ljude a i hipici su zivli samo da se udrogiraju a ovim samo pomazes svojoj zjednici u koju zivis.Primer ako se ne daju pare na skupe licence za XP moze da se kupe aparati za bolnice,igracke za vrtice itd.Prebrojte kompjutere u drzavnim ustanovama pa to lepo pomnozite sa 100 evrice.Covek pametno prica ali na zalost samo sto ga mali broj ljudi razume,STETA.Nije ni malo lako postici ono sto je on postigao stvarno.Sto se tice pisanja u Gnuzilli ja sam za ali moje znanje nije veliko ali bi mogo da pisem Pomoc za pocetnike
14. aprila 2006. u 2:39 pm #42964Anonimni
Gost@miodragz
Potpuno se slazem, osim sa tvojom karakterizacijom komunizma i hipi pokreta. Nisi dobro informisan i bez namere da o tome vodimo diskusiju kazem ti da nije tako kao sto mislis da jeste. Oni sto su ubijali nisu bili komunisti, samo su se tako zvali 😉pored finansijskog momenta, postoji realna opasnost da racunarstvo postane instrument kontrole, i to je jos jedan razlog zasto treba pricati o slobodi softvera. Zato i govorim da Skype ne treba koristiti na jednoj od tema na forumu. GNUzilla se zato i zove GNUzilla, a ne linux nesto ili opensource nesto, jer govorimo i o drusvenom aspektu informatickih sloboda.
14. aprila 2006. u 7:52 pm #42965jovir
UčesnikGNU je vratio humanost u informatiku i korisnika stavio u prvi plan. Zato ga treba ceniti 🙂
Ne tvrdim da je postavka GNU-a (toliko) loša, već da ne treba preterivati sa tolikom pričom…
Zajednica o kojoj pričaš ima jedinu logičku osnovu u u masovnosti i brzim smenama generacija, i to po principu da mladalački entuzijazam i oduševljenje idejama prolaze onog momenta kada čovek počinje da bude čovek u smislu: stalan posao, ženidba, deca, obaveze, stalan i što veći prihod… Ali masovnost sa sobom nosi nove zanesenjake, koji nastavljaju rad.
Ne treba zanemariti ni mogućnost afirmacije kroz rad u zajednici, koja sa sobom nosi sticanje imena i kasnije veće mogućnosti u profesiji. To nije ništa loše i sasvim je korektan način građenja karijere u najpozitivnijem smislu…
Tako, Ivane, nemoj ni ti mene pogrešno shvatati, pozdravljam vaš rad, pogotovu se divim time šta si Ti postigao za relativno kratko vreme, ali jednostavno mislim da ne treba stavljati toliki akcenat na manje bitne stvari. Mnogo više cenim sadržaj nego formu. 😉
Pozdrav!15. aprila 2006. u 12:03 am #42966Nightweaver
UčesnikSloboda je manje bitna stvar?
15. aprila 2006. u 1:59 am #42967LYb
UčesnikSlobode nema. Sloboda je iluzija. Sloboda postoji jedino u anarhiji kako ju je osmislio Bakunjin.
Dok god postoje drzave svaka prica o slobodi je iluzorna.
15. aprila 2006. u 2:21 am #42968Red_Zmaja
UčesnikOdoste mnogo nasiroko s ovim…
15. aprila 2006. u 10:14 am #42969Nightweaver
UčesnikNe znam za tebe ali ja se osecam poprilicno slobodnim kada instaliram sebi ili nekome FreeBSD, kada iskompajliram program kome vidim kod, kada taj isti program dam prijatelju ili kad sa tim istim programom radim sta mi je volja, kada sa prijateljima radim na GNUzilli i kada mi nije zabranjeno da se na svaki legitiman nacin borim za sirenje slobodnih ideja. Bakunjinova sloboda je iluzorna koliko i bilo koja druga utopijska ideja te i od nje kao i od nestajanja drzave nema nista. Stoga je pametnije trositi svoje resurse na reorganizovanje postojeceg stanja i pravljenja slobode kad i gde god je moguce.
15. aprila 2006. u 7:11 pm #42970Anonimni
GostGNU je pragmaticni idealizam, sloboda koja radi. verujte mi 🙂
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.