Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › GNOME napušta GNU projekt ?
- This topic has 31 одговор, 8 гласова, and was last updated 14 years, 9 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
12. децембар 2009. у 11:08 pm #11638LINUSERУчесник13. децембар 2009. у 12:15 am #82356MladenIsakovicУчесник
Jel to ono kad brod počne da tone, pacovi prvi beže 😎 :laugh:
13. децембар 2009. у 2:06 am #82357Goran RakićУчесникSukob je lične prirode između Schlesingera i Stallmana, ne vidim na koji način to odražava zvaničnu poziciju Gnom fondacije i projekta.
Stallman kao i obično preteruje, planet.gnome.org nije zvanični kanal Gnom fondacije ni Gnom projekta već predstavlja „prozor u svakodnevni život Gnomovih hakera“. Pretpostavljam da će se sve rešiti konstatovanjem neslaganja, kao i nekoliko puta ranije.
Za kraj citirao bih jedan komentar i Migelov odgovor:
would be excited with Silverlight too if Microsoft provided a well supported Linux version. Silverlight is approaching version 4 and we are stuck in a __beta__ of Moonlight 2.
I realize that you are used to everything just working out of the box. Chances are, you only started using Linux recently. I started using Linux in 1992 when nothing worked, so to me, this is business as usual: not everything works, but together with others, I am working to make it so things work, so the Fernando Lima’s of the future have a smooth experience. Just like today you have a smooth experience using Linux, Mozilla and Apache.
13. децембар 2009. у 11:45 am #82358MladenIsakovicУчесникJa sam davno rek’o, ako pod hitno svi ne odyebu onog ludaka Stallmana, biće shita.
13. децембар 2009. у 12:46 pm #82359Goran RakićУчесникTaj “ludak” je imao sjajnu ideju kada je započeo sve. Copyleft i definicija GPL su genijalni. To ne znači da svi treba da ga pratimo kao ovčice, ali treba imati razumevanja i za njegov stav.
Sa druge strane pomenuti Schlesinger je izrazito konfliktna ličnost koji u uživa da mu spočitava sve redom još od samita na kanarskim ostrvima.
13. децембар 2009. у 1:06 pm #82360kosmiУчесник… ali treba imati razumevanja i za njegov stav.
Dabome, evo slička koja lepo opisuje njegov POV:
13. децембар 2009. у 2:57 pm #82361MladenIsakovicУчесникTaj “ludak” je nekada mnogo doprineo, skidam kapu; danas i u poslednjih par godina više smeta nego što koristi.
14. децембар 2009. у 11:12 am #82362zchiraУчесникIpak mislim da je Stallman u pravu…
Covek je zacetnik Ideje, i da nije bilo njegovog ‘esktremizma’ ne bi bilo nista od celog GNU-a…
E, sad, linux se polako shiri i ima mogucnosti da se i pomalo profitira.
Tu dolazimo do toga da svakakvi likovi iz ‘prakticnih’ razloga zapravo seku granu na kojoj pochifa sav slobodni softver.
Znam dobro takve likove kojima su ideali glupost i koji se rukovode prakticnim stvarima (i time pokazuju da razmishljju od danas do sutra)…
Znam odlicne programere od kojih sam mogo da chujem stvari tipa “chim je dzabe, ne moze da bude dobro”, ili “MS je zakon zato sto ga svi koriste” itd…Slichni likovi su poceli da se ubacuju u openSource projekte bez ikakve ideologije, i kao posledicu imamo da se iz prakticnih razloga napushta free-filozofija i potpisuju razni novell-MS ugovori, moonlightovi, silverlightovi itd…
Tako da moze da se dese da jednog dana neprimetno dozivimo da linux distribucije budu shareware kolekcije komercijalnog softwarea i free-softwarea, sa polu vlasnichkim kernelom i grafickim okruzenjima i raznim EULA sranjima… pa ce da se pojave crackovi, i key-evi, plati-da-otkljucash funkcionalnosti…
Mozda ga malo preterah, ali otprilike to je to 🙂
14. децембар 2009. у 12:42 pm #8236315. децембар 2009. у 8:52 pm #82364MarelУчесникAko neko među tim ljudima radi to zbog ideje, a ne nekog materijalnog interesa, to je RMS. Sve druge možda plaće Novell, Red Hat, Oracle, IBM, Intel ili neka druga kompanija (nije isključeno ni M$), a čitajući njegove izjave, uvek mi je ulivao najviše poverenja.
U poslednje vreme mi je sumnjivo zašto neke stvari jednostavno ne rade, fali neka korisna opcija itd, a potpuno je očigledno da programerski to mora biti trivijalno. Ja bih to rešio, ali me nervira da to ponavljam svaki put kad izađe nova verzija. Zašto da napravim da radi, ko bi onda platio Red Hat-u za njihovu podršku na nivou izvornog koda…
P.S. ne mislim bukvalno na sebe, već se stavljam u poziciju nekog manje moralnog “razvijača”.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.