Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Gentoo › Gentoo & ja [sređeno]
- This topic has 18 одговора, 8 гласова, and was last updated 16 years, 8 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
23. октобар 2004. у 1:35 pm #4369popacУчесник
Ja znam otprilike sta je gentoo i hocu da ga imam na kompu kog kuce, ali… Ovo me muci vec 3 meseca ako ne i duze pa reko ajde da vidim sta vi mislite?
Nikad nisam voleo da citam dugacke helpove da bih instalirao nesto, uglavnom je moja tvrdoglavost sama provaljivala kako da instalira linux, namesti modem itd. nikad ne trazim pomoc nego muckam glavu, a posle dugo vremena provedenog pored kompa mislim da zaista dobro poznajem linux i rad u konzoli, e sad zasto sve ovo pricam? Hocu da instaliram gentoo i spreman sam da ulozim dosta vremena, moja ideja je da rascistim ceo hard disk (i ovako je to malo prostora, recnem jedan dva rw-a i kraj) i onda da instaliram gentoo bez nekog predhodnog citanja tutoriala.
Sto se internet konekcije tice ja sam na analognoj centrali i vidim da vec shvatate da bi to bilo mukotrpno, ali imam i drugara od koga mogu da trazim bilo koj veci paket (kde, open office…) tako da mi skidanje nekih sourceova nije problem. Drugo sve potrebne progranme koje koristim imam na disku tako da mi zaista treba samo najosnovnije a ostalo cu rucno kad vidim login:.E sad koj kernel koristi gentoo, voleo bih da je to neka verzija 2.6-ice, (Gentoo 2004 za Athlona XP). Ne svidja mi se sto je kde 3.1, mogu li da sam updateujem glib, dcc i kde posle instaliranja gentoo-a, odnosno znam da mogu, a jeli to tesko posto nikad nisam radio i nisam imao potrebe?
A da sad koristim Slack 10 i nije da je los ali mi nesto tu ne stima kako treba… 😥 Znate onaj osecaj kad hocete nesto da uradite sa kompijuterom i pokusavate da odagnate misli od toga a one se i dalje vracaju, epa meni taj osecaj drzi dugo, dugo… 😕
23. октобар 2004. у 2:26 pm #21974popeyeГлавни мајсторPreporučio bih ti da ipak prethodno iščitaš dokumentaciju. Ne samo za Gentoo, već i tekstove koji će ti objasniti značaj i složenost održavanja sistema, kako bi shvatio potrebu za standardizacijom. Stvari poput “ja cu to naknadno, ručno, imam program na disku” (pretpostavljam u obliku arhive sa izvornim kodom) nisu nešto što bi trebalo raditi osim ukoliko ti reinstalacije sistema nisu svakodnevnica.
Više puta sam isticao ovo što i tebi govorim, a iskustvo mi govori da ljudi koji su naučeni na “./configure, make, (make install || checkinstall)” instalaciju jednostavno ne shvataju zbog čega se to ne radi. Ili se radi akko nema drugog rešenja, uz prethodnu podrobnu analizu i vođenje dnevnika.
Pošto je to rečeno, u prvom pasusu sam ti ukazao na pravi put. Pošto si odmah rekao da te to ne interesuje jer imaš dovoljno vremena i živaca, probaj da instaliraš. Mada, bez priručnika za instalaciju, teško ćeš uopšte znati šta da radiš jer Gentoo nema instalacioni program poput drugih distribucija.
23. октобар 2004. у 3:50 pm #21975popacУчесникNadao sam se ovakvom odgovoru, to je bilo ono sto sam otprilike i ocekivao, ali koliko treba procitati pre no sto budem bio spreman za ovakav poduhvat, naci cu nesto na http://www.gentoo.org, pa onda, hvala 🙂
Moj problem je ustvari sto sam video koliko je velik gentoo handbook sa uputstvima, to me je malo obeshrabrilo, sama pomisao da to treba iscitati, JAO. No trudicu se a do sledece nedelje imam gentoo na mom kompu po svaku cenu pa cak i po toj ceni 😆
23. октобар 2004. у 4:01 pm #21976MoneoУчесникTako je!Samo napred!Inace,instalirati Gentoo bez uputstva je mukotrpno,sem ako nisi mazohista,ili gentoo profesionalac!Skokni naravno do http://www.gentoo.org,i skini uputstvo za
instalaciju-gentoo handbook for x86,te je najzgodnije da to odstampas-tako je najprakticnije-a detaljno ga prostudiraj,mada mozes u toku instalacije
da otvoris jos jednu konzolu sa alt+F2,F3,….. i iz nje citas uputstvo,ako te ne mrzi da zongliras sa konzolama!
Inace samo nastavi napred,vredi ga probati-instalacija je komplikovana,ali imas apsolutnu kontrolu nad svim+optimizacija za arhitekture,sto je divan osecaj-kad jednom savladas bice ti prava pesma!
Mada i ne moras da sve radis sam,vec nesto mozes prepustiti i gentoo skriptovima!Sve je stvar izbora u Gentoo-u!
Vredi se pomuciti!
Veruj…….
CU!
Heavy Metal rules!24. октобар 2004. у 8:32 am #21977popacУчесникProcitao sam handbook i shvatio da sve to ustvari i nije tako tesko. Sve sto tamo pise ja sam vec radio tako da ce ovo biti lagano instaliranje (naravno zapisao sam redosled na papiru kad sta ide…). Sad sam porucio moj gentoo i trebalo bi da stigne u najskorije vreme, zar ne? Nadam se da nece biti problema, koliko su me ljudi naplasili da je instalacija teska bio sam bas u tripu da ja to ne mogu ali nije toliko tesko, mada morm da priznam da bez uputstva 😯 .
PITANJE 1:Configuring your Network
Before you get that “Hey, we’ve had that already”-feeling, you should remember that the networking you set up in the beginning of the gentoo installation was just for the installation. Right now you are going to configure networking for your Gentoo system permanently.
All networking information is gathered in /etc/conf.d/net. It uses a straightforward yet not intuitive syntax if you don’t know how to set up networking manually. But don’t fear, we’ll explain everything 🙂
First open /etc/conf.d/net with your favorite editor (nano is used in this example):
Code Listing 12: Opening /etc/conf.d/net for editing
# nano -w /etc/conf.d/net
The first variable you’ll find is iface_eth0. It uses the following syntax:
Code Listing 13: iface_eth0 syntaxis
iface_eth0=” broadcast netmask ”
If you use DHCP (automatic IP retrieval), you should just set iface_eth0 to dhcp. If you use rp-pppoe (e.g. for ADSL), set it to up. If you need to set up your network manually and you’re not familiar with all the above terms, please read the section on Understanding Network Terminology if you haven’t done so already.
So let us give three examples; the first one uses DHCP, the second one a static IP (192.168.0.2) with netmask 255.255.255.0, broadcast 192.168.0.255 and gateway 192.168.0.1 while the third one just activates the interface for rp-pppoe usage:
Code Listing 14: Examples for /etc/conf.d/net
(For DHCP)
iface_eth0=”dhcp”
# Some network admins require that you use the
# hostname and domainname provided by the DHCP server.
# In that case, add the following to let dhcpcd use them.
# That will override your own hostname and domainname definitions.
dhcpcd_eth0=”-HD”
# If you intend on using NTP to keep your machine clock synchronized, use
# the -N option to prevent dhcpcd from overwriting your /etc/ntp.conf file
dhcpcd_eth0=”-N”(For static IP)
iface_eth0=”192.168.0.2 broadcast 192.168.0.255 netmask 255.255.255.0″
gateway=”eth0/192.168.0.1″(For rp-pppoe)
iface_eth0=”up”If you have several network interfaces, create extra iface_eth variables, like iface_eth1, iface_eth2 etc. The gateway variable shouldn’t be reproduced as you can only set one gateway per computer.
Now save the configuration and exit to continue.
Automatically Start Networking at Boot
To have your network interfaces activated at boot, you need to add them to the default runlevel. If you have PCMCIA interfaces you should skip this action as the PCMCIA interfaces are started by the PCMCIA init script.
Code Listing 15: Adding net.eth0 to the default runlevel
# rc-update add net.eth0 default
If you have several network interfaces, you need to create the appropriate net.eth1, net.eth2 etc. initscripts for those. You can use ln to do this:
Code Listing 16: Creating extra initscripts
# cd /etc/init.d
# ln -s net.eth0 net.eth1
# rc-update add net.eth1 defaultWriting Down Network Information
You now need to inform Linux about your network. This is defined in /etc/hosts and helps in resolving hostnames to IP addresses for hosts that aren’t resolved by your nameserver. For instance, if your internal network consists of three PCs called jenny (192.168.0.5), benny (192.168.0.6) and tux (192.168.0.7 – this system) you would open /etc/hosts and fill in the values:
Code Listing 17: Opening /etc/hosts
# nano -w /etc/hosts
Code Listing 18: Filling in the networking information
127.0.0.1 localhost
192.168.0.5 jenny.homenetwork jenny
192.168.0.6 benny.homenetwork benny
192.168.0.7 tux.homenetwork tuxIf your system is the only system (or the nameservers handle all name resolution) a single line is sufficient. For instance, if you want to call your system tux.homenetwork:
Code Listing 19: /etc/hosts for lonely or fully integrated PCs
127.0.0.1 tux.homenetwork tux localhost
Save and exit the editor to continue.
Ja nemam mreznu karticu i interesuje me da li je dovoljno da u /etc/hosts upisem
127.0.0.1 tux.homenetwork tux localhost???
Znaci ne treba mi lokalna mreza samo internet konekcijaPITANJE 2:
Kako mi je najlakse da updateujem kde kad instaliram gentoo pod slovom da imam kde na disku (ne preko interneta) zajedno sa dodacima (kde addons, kdeedu, kdemultimedia…). Problem je sto nisam citao handbook do kraja, onaj deo posle objasnjavanja emerge komande sam preskocio 😳 verovatno bi mi se “samo kazalo” da sam procitaoHvala, javljam se ja sa problemima cim mi stignu diskovi 😆
16. јануар 2005. у 3:12 pm #21978popacУчесникE da nisam rekao gentoo se ne instalira lako kao ostale distribucije, ali kad ga jednom instalirate, volecete ga uvek i sad. Dakle sredio sam gentoo, ali malo kasnim sa izjavom da jesam tako da, svi imate moje preporuke za instaliranje gentoo-a, a ja stojim iza toga da je dobar.
3. фебруар 2005. у 11:02 pm #21979DooleУчесникJos kad bi hteo neko da napise instalaciju na srpskom…… 😀
P.S.
Nemojte da pomislite da neznam engleski. 😉
4. фебруар 2005. у 4:23 pm #21980popacУчесникhttp://www.gentoo-srbija.org
i ides na dokumentaciju. 😆11. фебруар 2005. у 8:06 pm #21981salacУчесникAjd kad se vec prica o gentoo-u da se prikljucim malo 🙂 Prvo da ne otvaram novi thread, a drugo mozda ovako nece da me primeti popeye i nalupa mi packe 😆
Elem drugari, ja sam se prebacio na to cudo u potpunosti (i servere, i desktop na poslu i kuci, i laptop). Laptop i MDK na njemu su junacki odolevali do danas, ali nije bilo spasa 😀Dakle popaje, posle nase nekadasne zucne rasprave na temu distribucija i sta je best-of-the-best, bio si u pravu – ovo je mocna stvar bez premca. Hvala na tome sto si bio uporan i nisi me pustio da ne isprobam gentoo 🙂
poz.
12. фебруар 2005. у 3:42 pm #21982popeyeГлавни мајсторMa nije nego, a prošli put ispade ja rogat što ti ne radi mod_perl… 😉 Drago mi je da ti radi posao (inače ga ne bi ni stavljao svuda, zar ne?). Dosta je produktivnije od gerila distribucija (ne imenujem da ne započinjem svađu), koje su ipak za učenje o osnovama i sticanje rutine.
Ima i loših strana, recimo prebrzo se ubacuju stvari (glibc, gcc) ali srećom tu je ručno maskiranje paketa… 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.