Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Gentoo gledam, SuSE ljubim!
- This topic has 19 одговора, 9 гласова, and was last updated 21 years, 2 months раније by
LYb.
-
АуторЧланци
-
8. јул 2005. у 3:41 pm #30965
popeye
Главни мајсторMozes da koristis i kdm.Dodaj u /etc/conf.d/local.start
putanju do kdm-a i to je to.Ispravan način je onaj koji je Diablo naveo – uključivanjem display menadžer servisa i izborom odgovarajućeg, samo je u tom slučaju potrebno zameniti gdm sa kdm. Local.start služi za servise (ili naredbe) koji se pokreću u režimu bez podizanja mreže (nonetwork runlevel).
8. јул 2005. у 3:53 pm #30966jboban
УчесникNajgore si, izgleda, pregrmeo.
Nadam se 🙂
Više se ne dešava da morate osvežiti recimo Apache, a on zbog međuzavisnosti dovuče, daleko bilo, novi glibc – koji vam opušteno onesposobi Oracle instalaciju.
Ovo mi nije baš jasno. Ako Apache traži osvežavanje npr. glibc zbog medjuzavisnosti, a ovako mu to uskratiš, da li će on raditi sa neosveženom kopijom glibc? Čemu onda medjuzavisnosti? Zašto Oracle ne bi radio sa novijom glibc verzijom? Nije valjda da ne postoji vertikalna kompatibilnost, kako kod MS.
Kad se koristi izvorni kod prilikom instalacije, a oko brzine i optimizacije bih rekao da je tačno da se može ubrzati izvršavanje i/ili učitavanje programa. Rezultati idu od slučaja do slučaja, ali su otprilike kao i kod overklokovanja hardvera – do 10% ili manje.
Ovo je realna procena optimizacije. Ne volim kad se ljudi zbog subjektivnog utiska i ličnih pretenzija gadjaju procentima, kao kad neko reče da Intel C++ kompajler pravi kod brži 8 puta (800%) od g++?!?
8. јул 2005. у 4:03 pm #30967djux
УчесникEvo i ja sam bas sad narucio Gentoo 2005 i polako pocinjem da strepim da sam pogresio, ali uzdam se u pomoc ovog foruma. U svakom slucaju tu mi je Vector ! 🙂
8. јул 2005. у 4:37 pm #30968Diablo
УчесникAko Apache traži osvežavanje npr. glibc
To se u praksi jako retko desava, da nove verzije apache i njemu slicnih…itd za medjuzavisnost traze hardcore pakete iz toolchaina kao sto je glibc. Never say never, jedan –emptytree world sa novim glibc-om treba da iscupa i oracle, nadam se da ne gresim?
Ovo je realna procena optimizacije. Ne volim kad se ljudi zbog subjektivnog utiska i ličnih pretenzija gadjaju procentima
Gentoo sa default CFLAGS nista brzi od Slackware. Agresivni CFLAGS opet daju na brzini =10%
8. јул 2005. у 4:55 pm #30969popeye
Главни мајсторOvo mi nije baš jasno. Ako Apache traži osvežavanje npr. glibc zbog medjuzavisnosti, a ovako mu to uskratiš, da li će on raditi sa neosveženom kopijom glibc? Čemu onda medjuzavisnosti? Zašto Oracle ne bi radio sa novijom glibc verzijom? Nije valjda da ne postoji vertikalna kompatibilnost, kako kod MS.
Glibc je poznat po relativno naglim promenama koje ugrožavaju vertikalnu kompatibilnost. Mada _skoro_ uvek libcompat biblioteka priskoči u pomoć, pre ili kasnije će ti iskrsnuti problem da programi povezani sa nekom starijom verzijom (a trenutna glibc biblioteka nije narušila kompatibilnost) posle osvežavanja više ne funkcionišu.
Apache (uzeo sam napamet paket kao primer) bi sigurno radio i bez promene glibca, budući da je njemu skok u verzijama mali, što ne mora biti slučaj sa komercijalnim softverom koji ne dolazi uz distribuciju, a ne može da drži korak sa promenama u glibcu zbog poslovnog modela koji zahteva duže testiranje.
8. јул 2005. у 5:01 pm #30970popeye
Главни мајсторDok se Gentoo bildan iz Stage1 sa NPTL, Reiser4, Ldflags, nitro ili love sorsom i prelinkom .. oseca prilicno =>10%
Sa tim što treba razlikovati dobitke u brzini učitavanja 😉 i izvršavanja programa. 😉 Brže ili sporije podizanje u principu i ne znači puno, bitno je (bar meni) da li se konkretan zadatak obavlja brže. Recimo, da li filter za obradu slike u Gimpu završava posao za 15 ili 13.5 sekundi (uz 10% ubrzanja).
8. јул 2005. у 5:58 pm #30971jboban
Учесник[code]diablo@power ~ $ echo “exec startkde” >> ~/.xinitrc[/code]
Pre nego što bih ovo uradio proverio sam i kod mene ne postoji startkde. Pokušao sam ponovo da uradim emerge kde, ali sad više to ne prolazi. Traži pkgconfig-1.15.0.tar.gz sa neke web adrese. Kako da ponovim instalaciju kde i dobijem startkde?8. јул 2005. у 6:26 pm #30972Doole
УчесникIspravan način je onaj koji je Diablo naveo – uključivanjem display menadžer servisa i izborom odgovarajućeg, samo je u tom slučaju potrebno zameniti gdm sa kdm. Local.start služi za servise (ili naredbe) koji se pokreću u režimu bez podizanja mreže (nonetwork runlevel).
Tako kod mene nije htelo da radi a zasto neznam.Na gentoo-ovom forumu sam video da je neki lik tako resio problem i ja sam primenio to isto i sve lepo radi.
8. јул 2005. у 6:52 pm #30973Diablo
УчесникPre nego što bih ovo uradio proverio sam i kod mene ne postoji startkde. Pokušao sam ponovo da uradim emerge kde, ali sad više to ne prolazi. Traži pkgconfig-1.15.0.tar.gz sa neke web adrese. Kako da ponovim instalaciju kde i dobijem startkde?
Na drugom disku imas binarne pakete sa kojim instaliras kde, mozes da ih prekopiras u tebi odgovarajuci dir na hdd i link do njih upises u /etc/make.conf
[code]nano /etc/make.conf
PKGDIR=”/link/do/paketa”[/code]Instalaciju pokreces sa:
[code]diablo@power ~ & emerge -K kde && env-update && source /etc/profile[/code]
Ali ti si vec instalirao kde cim te je sacekao twm kao default WM, moguce da nisi preuzeo profil na koriscenje pa root ne moze da pronadje startkde, probaj i vidi koji je output.
[code]env-update && source /etc/profile && which startkde[/code]
Ako ti izleti putanja do startkde-a , nema potrebe da bildujes ceo kde ispocetka.
9. јул 2005. у 12:44 am #30974LYb
УчесникE, znam da u ovom threadu nisam od velike koristi, ali jednom kada se pregrmi instalacija, moze se uvideti da je gentoo jedana od najvise-user-friendly distribucija.
Koga ne mrzi da potrosi pola sata da procita razna upustva i ko ima dobar net, naravno.Posle sve ide samo od sebe… etc-update, modules-update, revdep-rebuild… smesno koliko ga je lako odrzavati.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.