Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Gentoo gledam, SuSE ljubim!
- This topic has 19 odgovora, 9 glasova, and was last updated 21 years, 1 month ranije by
LYb.
-
AutorČlanci
-
7. jul 2005. u 4:57 pm #5698
jboban
UčesnikI tako ja, da ne budem slep kod očiju, spor kod brže mašine, brzih misli i hitrih prstiju, a po nagovoru onih koji za sebe smatraju da šire gledaju i dalje vide, naručih Gentoo 2005 i Debian 3.1 “Sarge”.
Prvi boot sa CD se završio komandnom linijom i root korisnikom i šta dalje? Počelo je čitanje stranica i stranica dokumentacije za instalaciju, ručno (fdisk) skraćivanje postojećih XP/SuSE particija, kreiranje novih, setovanje tipa particije, a sve uz milion pritisaka Alt+F1 za rad i Alt+F2 za čitanje dokumentacije 😡
Onda dolaze na red razna mount-ovanja, ručna kopiranja, raspakivanja po hard-disku, zatim ručno nameštanje fstab prema kreiranim particijama…
A kada sam video da Gentoo nema mc (Midnight Commander), bar kada se boot-uje sa CD-a, poludeo sam! Došlo mi da odustanem, ali pomislih da vidim i to Gentoo čudo kad je ovolika muka da se instalira.
Kažu: “Editujte taj fajl našim omiljenim nano editorom” i vrlo često koriste smajlije, kao da uživaju dok muče korisnika koji instalira njihovu distribuciju prolazeći kroz stranice i stranice detaljnog uputstva! Ono omiljeni editor? Ctrl+G, Ctrl+A, Ctlr+X… 😮Nekako se to uradi, kad piše da mora da se konfiguriše i kompajlira kernel! Bio sam u ubedjenju da su to napredne Linux tehnike, a ono osnova Gentoo instalacije! Još pišu da je to nešto grozno i komplikovano, ali samo prvih nekoliko puta dok se uradi, a posle više nije?!
Uradih i to. Prvo su me prijatno iznenadile neke opcije koje je Gentoo postavio po default-u, a uzimajući u obzir moju mašinu, a onda začudile neke opcije koje nisu bile uključene, a tako uobičajene!? 😯Zatim sam dobijeni kernel image svojeručno kopirao u SuSE boot i isto tako ručno u Grub dodao i Gentoo za boot-ovanje. Restartovao sistem, birao Gentoo, protrčalo malo teksta, na dnu ekrana ostao kursor koji trepće i kraj. To je bio Gentoo.
Onda sam ponovo boot-ova SuSE, mount-ovao Gentoo particiju, editovao fstab, čitao dalje, nešto promenio pokušao opet i opet isto. I tako prodje letnji dan do podne. Sad sam na pauzi pa se vraćam da to pokušam da dovedem do kraja.Umem da čitam dokumentaciju, koristim komandnu liniju kad treba, ali kao zadovoljni MDK 10.1 i sad SuSE 9.3 korisnik, ne znam šta da mislim o ovome. Sve u svemu, očekujem puno. Mada, s obzirom na muku, ne znam šta to može biti što može ovo kompenzovati i ubediti običnog korisnika da ga instalira (ako izdrži do kraja da čita i prekucava) i koristi.
Linux preporučiti širokim narodnim masama? Da se koristi, a ne samo instalira i podešava? Nikad niko nije mogao napraviti neku user friendly instalacionu proceduru za ovu distribuciju? Ili to “pravim” Linux-ašima i ne treba? Postoji li živ čovek koji ovo zna da uradi bez čitanja dokumentacije, npr. ode kod nekog budućeg korisnika i instalira mu Gentoo Linux? SuSE spor? MDK nestabilan? ❓
Gentoo majstori, neki savet? 🙄
Sledeći je Debian “Sarge”…7. jul 2005. u 7:10 pm #30956popeye
Glavni majstorNajgore si, izgleda, pregrmeo. Nikad nisam koristio GRP instalaciju, ali pretpostavljam da se njome ukida jedan od razloga zbog kojih ja koristim Gentoo na serverima: prilagodljivost ličnim potrebama, na nivou sistema. Zahvaljući opcijama u USE promenljivoj može se sistemski odrediti podrška za programe koji nisu u širokoj upotrebi i time se znatno olakšava dalja administracija.
Što ću i pojasniti: ako ste na nekoj drugoj distribuciji bili prinuđeni da odustanete od ponuđenih i samostalno prevodite određene pakete (jer oni iz distribucije nisu imali podršku za vaše potrebe), to je značilo da ćete i osvežavanje sistema raditi u 2 faze: pakete iz distribucije osvežavate odgovarajućim alatom, a ručno osvežavate ove koji su iz domaće kuhinje. To implicira i vođenje sistemskog dnevnika, a ja još nisam upoznao nikog ko uživa u ispunjavanju dokumentacije, bilo papirne ili elektronske. Gentoo ovde značajno štedi vreme i olakšava posao. Sledeća prednost je i mogućnost stopiranja paketa na određenim verzijama kako ih sistem nikad ne bi menjao svežim iz Portage stabla. Vrlo bitna stavka, koje druge, zasnovane na binarnim paketima, distribucije ne ispunjavaju. Više se ne dešava da morate osvežiti recimo Apache, a on zbog međuzavisnosti dovuče, daleko bilo, novi glibc – koji vam opušteno onesposobi Oracle instalaciju.
Što se tiče korišćenja na radnim stanicama, ako preživiš instalaciju i podešavanje, Gentoo je ok – ukoliko ti se ne desi da moraš ponoviti instalaciju (otkazivanje diska, npr.) više puta u kratkom roku. Onda ćeš verovatno odlučiti da ipak nije vredno gubljenja vremena i uzeti neku drugu distribuciju.
Kad se koristi izvorni kod prilikom instalacije, a oko brzine i optimizacije bih rekao da je tačno da se može ubrzati izvršavanje i/ili učitavanje programa. Rezultati idu od slučaja do slučaja, ali su otprilike kao i kod overklokovanja hardvera – do 10% ili manje. Često ćeš zbog previše agresivne optimizacije imati problema u prevođenju programa.
7. jul 2005. u 7:16 pm #30957Doole
UčesnikCisto sumnjam da neko zna napamet da instalira Gentoo.Ja znam otprilike do pola napamet ali na dalje moram da korisrtim handbook jer je instalacija jako obimna.A to sto si ti zonglirao terminalima je samo smaranje.Trebao si da uzmes papir i olovku i zapises instalaciju onako kako je tebi najlakse.Meni je cela instalacija tj ono sto je meni bilo potrebno stalo na 3 strane A4 formata.To sto gentoo nema MC je ogromna greska.Mene je isto to nerviralo i kao sto si ti rekao doslo mi je da odustanem,ali to ti je Gentoo 😀
7. jul 2005. u 7:36 pm #30958popac
UčesnikEvo, ovo ti je najkraće moguće uputstvo o gentoo instalaciji koje sam ja sklepao. Odštampaj si to i furaj instalaciju, ustvari sad je možda kasno, ali ko zna možda nekom pomogne:
http://popac.drugitalas.org/tttt/gentoo_stage_3.pdfNajvažnije je da ne odustaješ i da nas pitaš ako ti nešto nije jasno. Inače ja znam da instaliram Gentoo napamet, al sam to radio ko zna koliko puta, plus sam pisao ovo uputstvo. Sada nemoj ništa da lomiš po kući za početak 😆
7. jul 2005. u 9:10 pm #30959jboban
UčesnikIgre bez granica! Došao sam do display manager-a, doduše onaj grozni twm valjda, ali dalje ništa. Uradio sam emerge kde i build-ovalo, build-ovalo, letnji dan do podne, završilo, ali ne znam kako da postavim KDE kao default manager? Na kraju sam pokušao emerge x11, i opet build, build… I prekinuo…
8. jul 2005. u 9:14 am #30960alkion
UčesnikA cemu Gento?
Ako ti suse radi stabilno sto ga diras?
Ja sam toliko davno instalirao Suse da se vise ne secam ni kako se on instalira ni gde mi je DVD
A derem ga svaki dan po 12 sati.Upravo zato ne volim Slack a i Gentoo
Poenta je da sve radi i da ne podesavas nesto vecno
Veruj mi, nekada davno sam prosao kroz sve distribucije
Uglavnom sam ih non stop podesavao i nesto instalirao, da bi nesto mogao da instaliram.Uostalom mozda su neki u pravu
Sto lako kad moze komplikovano 😀8. jul 2005. u 9:27 am #30961bsd
UčesnikIgre bez granica! Došao sam do display manager-a, doduše onaj grozni twm valjda, ali dalje ništa. Uradio sam emerge kde i build-ovalo, build-ovalo, letnji dan do podne, završilo, ali ne znam kako da postavim KDE kao default manager? Na kraju sam pokušao emerge x11, i opet build, build… I prekinuo…
Ah još jedan primer lenjosti ljudi iz gentooa, da su hteli da im bude linux popularan oni bi uprostili način instalacije a ne da lupaš glavu deset dana kako da instalairaš gentoo i da čitaš maratonsko upustvo.
8. jul 2005. u 10:13 am #30962jboban
UčesnikA cemu Gento?
Ako ti suse radi stabilno sto ga diras?Radi stabilno, zadovoljan sam, ali pročitaj još jednom prvu rečenicu mog prvog post-a u ovoj temi…
8. jul 2005. u 11:45 am #30963Diablo
UčesnikI. Uradio sam emerge kde i build-ovalo, build-ovalo, letnji dan do podne, završilo, ali ne znam kako da postavim KDE kao default manager?
1. nacin
[code]diablo@power ~ $ echo “exec startkde” >> ~/.xinitrc[/code]rebootuj i vozi
2.nacin, ako hoces login manager (recimo “gdm”, mada tu je i fantasticni entranced…)
[code]emerge gdm && rc-update add xdm default[/code]
Vodi računa da prvo instaliras gdm i dodas xdm u boot skritpu a ne obrunuto!
edituj rc.conf
[code]nano /etc/rc.conf
DISPLAYMENAGER=”gdm”[/code]PS: Bobane nemoj da odustajes
8. jul 2005. u 2:49 pm #30964Doole
UčesnikMozes da koristis i kdm.Dodaj u /etc/conf.d/local.start
putanju do kdm-a i to je to.P.S.
Nemoj odmah da dizes ruke.Ako imas neki problem potrazi na http://forums.gentoo.org ili na http://www.gentoo-srbija.org/ ili lepo postavi topic ovde i sigurno ces dobiti odgovor jer koliko mogu da primetim dosta ljudi je pocelo da koristi gentoo. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.