Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › FC6
- This topic has 65 одговора, 13 гласова, and was last updated 19 years, 8 months раније by
Moneo.
-
АуторЧланци
-
20. септембар 2006. у 4:32 pm #47954
tomaja
Главни мајсторFedora je postojala i u vreme kada je RH bio jedina zvanična verzija, bar je ime Fedora korišćeno kao kodno ime za razvojne verzije RH-a. Kada je RH otišao u “corporate” vode Fedora je postala u stvari “community” verzija RH-a pa se i dan danas Feodra koristi za razvoj novih verzija Red Hat Entreprise serije. Dakle, u svakom slučaju RH i Fedora su mnogo više od pukog sponzorisanja.
linux4life
20. септембар 2006. у 5:44 pm #47955kmilos
УчесникFedora je postojala i u vreme kada je RH bio jedina zvanična verzija, bar je ime Fedora korišćeno kao kodno ime za razvojne verzije RH-a.
Dugo koristim RHL i Fedoru i ovo prvi put čujem. Fedora je prvi put nastala 2003 ukidanjem RHL-a (tj. samo je promenjeno ime RHL-u, i nikad nisu postojali istovremeno*). Razvojna verzija RHL-a se, koliko ja znam, oduvek zvala Rawhide, kako se i dalje zove razvojna verzija Fedore.
Kada je RH otišao u “corporate” vode Fedora je postala u stvari “community” verzija RH-a pa se i dan danas Feodra koristi za razvoj novih verzija Red Hat Entreprise serije.
RH je krenuo u “corporate” vode dosta pre ove podele (tj. ne mislim da ni da su imali druge namere od kada je osnovana kompanija), i mnogo ranije je postojola razlika između svima dostupnog RHL-a i korporativnog RHEL-a. Ovom podelom su samo prestruktuirali svoje prioritete i razmestili ih gde treba.
Dakle, u svakom slučaju RH i Fedora su mnogo više od pukog sponzorisanja.
To je tačno, što se i vidi iz strukture komiteta i uske povezanosti i međuzavisnosti RHEL-a i Fedore.
* tačnije, postojala je grupa na sajtu fedora.us koja je pakovala dodatne rpm-ove za RHL, pa je tako RH-u i palo na pamet da postoji aktivna zajednica koja može dosta da uradi za sebe, te je stvoren Fedora projekat (RHL je u početku postao Fedora Core, a fedora.us Fedora Extras)
20. септембар 2006. у 6:12 pm #47956BrokeBody
УчесникPuno vam hvala na odgovorima. Ovo mi mnogo znaci (iz licnih razloga, zbog sebe samog).
Posebno mi se svidja to sto se Red Hat malo vise pita u vezi Fedore nego zajednica, a ako Red Hat i zajednica ne mogu u necemu da se nadju, tu je Red Hat chairman koji ne pita nikoga. 🙂
Ovo poslednje sam rekao zbog toga sto ovako (barem iz moje prespektive) korisnici Fedore imaju mnogo veci osecaj sigurnosti, u tom smislu sto iza Fedora stoji dobra i uspesna kompanija koja se prva i najvise pita, a zajednica je tu uvek da pomogne.
20. септембар 2006. у 6:17 pm #47957tomaja
Главни мајсторDugo koristim RHL i Fedoru i ovo prvi put čujem. Fedora je prvi put nastala 2003 ukidanjem RHL-a (tj. samo je promenjeno ime RHL-u, i nikad nisu postojali istovremeno*). Razvojna verzija RHL-a se, koliko ja znam, oduvek zvala Rawhide, kako se i dalje zove razvojna verzija Fedore.
Da, ali je Fedora postojala i ranije. Uostalom evo isečka sa http://fedora.redhat.com/about/history/ :
September 25 2003 FC 0.94 Severn A week after Red Hat announced that its open development process was in the process of merging with the pre-existing Fedora Linux project to create the Fedora Project, the renamed second beta came out: Fedora Core 1 test 2, version 0.94. This was the first test release to have a really functional version of the exec-shield security-enhancing patch.
Da ti pravo kažem, više ne mogu da se setim ali može se verovatno naći na netu.RH je krenuo u “corporate” vode dosta pre ove podele (tj. ne mislim da ni da su imali druge namere od kada je osnovana kompanija), i mnogo ranije je postojola razlika između svima dostupnog RHL-a i korporativnog RHEL-a. Ovom podelom su samo prestruktuirali svoje prioritete i razmestili ih gde treba.
Milsio sam na potpuni prelazak odnosno, na činjenicu da se ime Red Hat više neće koristiti za GNU/GPL verziju sistema, ali svakako tačno da je Enterprise već postojao nekoliko godina pre tog koraka.
linux4life
20. септембар 2006. у 6:32 pm #47958BrokeBody
УчесникMilsio sam na potpuni prelazak odnosno, na činjenicu da se ime Red Hat više neće koristiti za GNU/GPL verziju sistema
Koliko sam ja razumeo iz ovoga, Red Hat nije pod GNU/GPL licencom ili sam ja nesto pogresno shvatio?
20. септембар 2006. у 6:41 pm #47959kmilos
Учесник@BrokeBody
Pa pokušavaju da naprave neki partnerski odnos, što je za pohvalu. Koliko će to da traje, tj. koliko će se dugo interesi zajednice i kompanije poklapati ostaje da vidimo, nadam se će svi biti dovoljno pametni da sačuvaju to što imaju.
@tomaja
Pa “Fedora Linux Project” je upravo fedora.us zajednica koju sam spomenuo (ne mogu sad da otvorim sajt, izgleda ne postoji više), ali nikako nije bila Linux distribucija za sebe, već samo projekat pravljenja dodatnih paketa za RHL negde od verzije 8.0, i nisu imali nikakve veze sa RH-om. Onda su se spojili sa RHL-om i nastao je Fedora projekat.20. септембар 2006. у 6:43 pm #47960kmilos
УчесникRHEL je itekako pod GNU GPL licencom, izvorni kod je svima dostupan, tomaja se pogrešno izrazio, verovatno je mislio na “besplatno dostupni proizvod”.
O razlikama RHEL-a i Fedora smo već raspravljali barem jednom, pročačkaj malo forum.
20. септембар 2006. у 11:43 pm #47961Moneo
УчесникNisam znao da je Yum nanovo pisan-to je dobro 🙂
Yum je odlicna alatka,ali se vidi da mu treba dorada tu i tamo(boze moj,tek je verzija 2.x)
Ono sto je po meni kod njega gnjavaza je nesredjena manipulacija sa cache-om-npr. nikako se ne mogu pogledati dostupni paketi iz riznica kada si off-line,a zato cache i postoji…
Takodje pomalo je glupo sto yum radi non-stop osvezavanje kada se zeli nesto instalirati,moze to da se ubrza,stavka metadata expire,ali je opet pomalo gnjavaza….
Kod Debian-ovog apt je to daleko elegantije reseno,sto ne bi moglo i kod yum-a
Nadam se da ce Fedora 6 biti isto tako dobra kao i 5-ica 😉
@milosk
Kako se kod tebe pokazala 6-tica test?21. септембар 2006. у 5:28 am #47962velial
УчесникNegde sam procitao da je fedora prakticno test verzija RH. Zajednica testira i ispravlja fedoru ukazuje na greske i ostalo, pa se proverene stvari stavljaju u RH. Zvuci kao lepa saradnja (ako je tacno), iza zajednice stoji korporacija koja vodi racuna o propustima i ispravlja ih, a sa druge strane zajednica pruza neophodne informacije za dalji razvoj oba distroa. Bolje nego Debian i Ubuntu koji su koliko vidim poceli da se koskaju.
21. септембар 2006. у 9:04 am #47963kmilos
Учесник@Seleuk
Može yum da vadi samo iz keša naravno, probaj -C opciju…Inače se FC6test3 očekivano pokazuje isto tako dobro kao i FC5, sasvim solidno i brzo, ali nema nekih epohalnih promena (ni na bolje ni na gore).
@velial
Otprilike tako nešto, mada bi Fedora zajednica pažljivije birala reči — test zvuči kao beta, nezavršen softver, što Fedora nije. Više je kao neka laboratorija za isprobavanje i usavršavanje novog softvera i tehnologija koji eventualno onda uđe u RHEL. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.