Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › fajl koji ne moze da otvori niti sam ROOT?
- This topic has 20 одговора, 9 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by svarog.
-
АуторЧланци
-
2. август 2005. у 3:25 pm #29793MisterNoУчесник
koliko sam mogao da razumem iz tvoje price verovatno je u pitanju
nfs i tu postoji cak sa root_squash i no_root_squash. Odnosno da li ce root sa lokalne massine imati na udaljenoj root prava ili ce root sa lokalne masine imati nobody prava na remote masini.jedan predlog. Super je postaviti pitanje i super je zelja da se nesto savlada i nauci. Medjutim kada ovde komentare daju ljudi koji nemaju pojma i koji ne poznaju gradivo to je strasno. Cuti i pitaj i svako ce ti pomocu, ali kada pocnu da pametuju ljudi koji nemaju blage veze onda je to vec ogavno.
2. август 2005. у 3:44 pm #29794kmilosУчесник@popeye
A možda umesto LIDS-a može isto da odradi SELinux, čini mi se više dobija na popularnosti i upotrebi… http://selinux.sourceforge.net/Najlakše ga je mislim isprobati instalacijom Fedore pošto je za sada jedino u nju lepo integrisan i podržan: http://fedora.redhat.com/projects/selinux/
2. август 2005. у 3:55 pm #29795popeyeГлавни мајсторNaravno. Ja lično sam navikao na LIDS jer imam gotove liste, ali se isto može postići polisama SELinux-a. Oba predstavljaju vid uvođenja MAC na linuxu.
2. август 2005. у 9:43 pm #29796AbUserУчесникNisam probao, a da li je mozda caka u oduzimanju svih privilegija, tj chmod na 000?
2. август 2005. у 10:27 pm #29797japanУчесникpa da, ali sta root-u brani da sebi da read privilegije?
3. август 2005. у 8:31 am #29798orsaleУчесникposto vidim da je ova teme opet aktivna samo da napomenem da se neko ne bi zbunio da nije moguce da napravi FILE koji ne moze otvoriti ni sami ROOT. to je bilo nesto kao trick question u intervjua koje sa imao za neki posao…naravno ja sam se zbunio ali posao sam ipak dobio.:D…znaci ukratko ne postoji fajl koji ne moze otvoriti root…
hvala svima 🙂3. август 2005. у 9:24 am #29799popeyeГлавни мајсторAko obratiš pažnju, pročitaćeš da se može napraviti takva datoteka, a da je pristup iz LFS jedini način da joj root priđe (bez resetovanja mašine). Znači, ukoliko root nema LIDS šifru, neće moći da pristupa zaštićenim resursima.
Konkretan primer je datoteka /etc/lids/lids.conf, odnosno ceo /etc/lids direktorijum, kojima _niko_ (znači ni root ukoliko nema šifru za ulazak u LFS) ne može otvariti nakon zaključavanja sistema (lidsadm -I).
3. август 2005. у 9:30 am #29800orsaleУчесникpa da apsolutno u pravo si ali pitanje je bilo bez nikakav dodatni softver kao LIDS ili sto ti je znam……ma nema veze sada i onako imam pametnije poslove nego da se smaram sa fajl koji ne moze otvoriti ni sam ROOT 8)
3. август 2005. у 10:32 am #29801jbobanУчесникsada i onako imam pametnije poslove nego da se smaram sa fajl koji ne moze otvoriti ni sam ROOT 8)
Hvala i tebi, pa baci opet nama kosku da se mi smaramo pokušavajući da ti pomognemo, a ti imaj pametnije poslove.
3. август 2005. у 11:18 am #29802orsaleУчесникda se ne razumemo pogresno, nije to bilo bacanje kosku vec tada mi je strarno bila otrebna pomoc i hvala svima koji su mi pomogli hteo sam da kazem da je tema zastarela i da od onaj momenat kada sam pisao ovu poruku pa sve do sada je poslo mnogo vremena…tako da necu valjda da se i do dan danas preokupiram sa ovo pitanje…isto taka posto sam iz makedonije srpski jezik mi nije bas moji majcin…tako da mozda sam sve to i gresno napisao za da bi me ti tako svatio…ipah hvala svime koji su pomogli i veliko izvinenje za oni koji su me ovako pogresno svatili….
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.