Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › fajl koji ne moze da otvori niti sam ROOT?
- This topic has 20 одговора, 9 гласова, and was last updated 19 years, 4 months раније by svarog.
-
АуторЧланци
-
15. јун 2005. у 4:28 pm #5556orsaleУчесник
negde sam procitao i ovo ali ne znam kako se radi..znam da je moguce ali dali neko zna da mi kaze kako mogu da napravime fajl koji ni sami ROOT ne moze da ga otvori?
15. јун 2005. у 4:49 pm #29784braleУчесникPa onaj ko ga napravi taj ce ga i otvoriti, pa makar bio i sam root ! 🙂 A cemu to sluzi kada niko ne moze da ga otvori?
15. јун 2005. у 7:00 pm #29785orsaleУчесникPa onaj ko ga napravi taj ce ga i otvoriti, pa makar bio i sam root ! 🙂 A cemu to sluzi kada niko ne moze da ga otvori?
pa znam to…ali danas mi je gazda na posao rekao da moze da kreira neki fajl kao obican user a da ga root user ne moze otvoriti i nije hteo da mi kaze kako se to radi..pa zato sam pitao ako neko zna kako to ide?
15. јун 2005. у 7:05 pm #29786braleУчесникMa nema on pojma , pusti ti to rekla kazala neka pokaze na licu mesta ili neka zauvek cuti 🙂
pozdrav15. јун 2005. у 7:34 pm #29787orsaleУчесникMa nema on pojma , pusti ti to rekla kazala neka pokaze na licu mesta ili neka zauvek cuti 🙂
pozdravinace radim za rosehosting i gazda mi je pravi linux manijak posto se sve radi pod linuxom.mozes da pogledas i web stranu http://www.rosehosting.com i da vidis da ne pricam o coveku koji govori svasta…ali moram da nadjem do sutra kako se to pravi pa makar bi mi bilo to i zadnje..pozdrav brate..kada doznam i tebi cu da kazem.:)
15. јун 2005. у 7:56 pm #29788braleУчесникajd javi
cao16. јун 2005. у 12:26 am #29789jbobanУчесникnegde sam procitao i ovo ali ne znam kako se radi..znam da je moguce ali dali neko zna da mi kaze kako mogu da napravime fajl koji ni sami ROOT ne moze da ga otvori?
Arhiviraj bilo šta sa šifrom i nema otvaranja… 😆
16. јун 2005. у 8:18 am #29790popeyeГлавни мајсторPomoću LIDS-a možeš postaviti ACL koji će svima na sistemu zabraniti pristup datoteci, uključujući i root korisnika. Tada će joj se jedino moći pristupiti iz LFS (Lids Free Session), odakle je jedino moguće menjati i LIDS ACL.
16. јун 2005. у 4:30 pm #29791orsaleУчесникmozes da mi posocie neki konkretan primer? na primer ako postoji neki fajl FILE!. sta treba da uradim, dali je to neka komanda ili sta?procitao sam man pages ali mi je ipak nejasno?
17. јун 2005. у 9:26 am #29792popeyeГлавни мајсторPrvo, jezgro mora imati LIDS, a zatim sa lidsconf alatom postaviš ACL koji svima zabranjuje pristup određenoj datoteci. Za LIDS zakrpu i alate, kao i dokumentaciju, pogledaj http://www.lids.org
Bitna napomena: Većina početnika pri prvoj instalaciji LIDS-a na sistem nešto zabrlja jer ne čita pažljivo uputstva. Kako je veoma lako zabraniti pristup podacima na disku, savetujem ti da obavezno ostaviš normalno jezgro kao izbor u LILO ili Grubu. Podatke sigurno nećeš izgubiti, te nemoj paničiti. Možda je najbolje da LIDS staviš na neku test mašinu, budući da LIDS nije projektovan kako bi se koristio na desktop sistemu.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.