Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Evo zašto volim ubuntu[PXE boot preko rutera sa mrežne bez BIOSa]
- This topic has 37 одговора, 6 гласова, and was last updated 14 years, 3 months раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
30. мај 2010. у 7:51 pm #79850dukenukem_4dУчесник
ok ali je to istovremeno i slaba tačka , ako ode DS , ode i cela mreža O0 😀 😀 (pošto je centralizovano)
nešto mi pade pre neki dan , a šta ako bi se , sve decentralizovalo , tako da isti image bude distribuisan sa
nekoliko random%slučajnih mesta ??? (ne da bude backup-DS već bukvalno bilo koja radna stanica u slučaju nužde
da posluži kao seed sa koje će sve ostale da se podignu …??? malo je komplikovano , ili čak jednostavnije ,zavisi kako se uzme 😀 😀 )konkretno na jednom se podigne desktop i onda se on dogovara ili pokreće taj servis tako da ostali mogu i sa njeg ada kopiraju te glavne Image.img fajlove 😀
(to bi bilo nešto kao p2p-torrent-live cd ??? ,čak i ako doće do korupcije kod jednog automatski bi moglo da se to ispravi kod drugih -LOL 😀 )- samo morao bi neki drugi protokol ne httpfs ???s tim d ana dva tri proizvoljnih bi bilo u obliku boot cd-a ili fleške u slučaju nestanka struje
ili jedan da bude na UPS ???- vreme oporavka CELE mreže bi se merilo u minutama ???revenons aux nous moutons….
http://www.thinkwiki.org/wiki/Installation_on_ThinkPads_without_CD-ROM_drive#Using_Windows_as_a_server
stvarno ne treba da bude dupliran DHCP 😀
ali… to je kao ono kad kažu : Ne pritiskajte veliko crveno dugme i onda čovek ne može da odoli i mora da pritisne ???
međutim ako na kućnom ruteru postoji tftf to bi moglo da se okoristi za inicijalnu fazu da se bar pošalje pxelinux-0
koji je oko 15Kilobajta i može da se smesti u bilo koji od kućni rutera
(i odgovarajuća konfiguracija ali sad kako da se pošalje vmlinuz ,na onom trećeb bi mogao da bude
http server ili tftp ali zavisi kako se u sttvari mountuje , jednostavnije je da bude samo jedan
i tako bi se izbegla potreba za tftf , bar u teoriji ,u praksi zavisi od rutera verovatno ono što kažeš da nisu najbolji ali… mogu da posluže lol 😀
bitno je da u omogućenoj boot-okolini koja se šalje odnosno initrd.gz postoje mrežni drajveri za kartice na klijentima , ako ne postoje ond amoraju da se kompiliraju ili samo ubace i da se rebuilduje initrd.gz )30. мај 2010. у 7:57 pm #79851dukenukem_4dУчесникjoš ako bi se butovanje vršilo preko wifi , tada stvarno ali stvarno dobijamo potpuno ali POTPUNO honest/to/god live sistem ???
:angel:sistem koji je u vazduhu i samo da se prikačimo na njega i teramo , i open-src, O0 (verovatno bez mallwera ali uvek se nađe neki ‘neo’ 😡 – ili pak mr.smith 😀 da se ubace u matrix jel da )
heh tako bi stvarno dobili matrix jel da? :angel:
30. мај 2010. у 8:33 pm #79852DrLove73УчесникPostoje Service backup sistemi kao “heartbeat[/url]“. Dva servera (sekundarni je konstantna replika primarnog) se podese tako da ako sekundarni ne moze vise da pinguje primarni server, preuzima IP adresu primarnog servera i nastavlja da usluzuje mrezu.
Takodje, ako na udaljenoj lokaciji postavis sekundarni server koji ce da replicira podatke primarnog, a DNS domen/hostname za primarni server podesis tako se sekundarni server pretvara da je primarni, mozes da imas distribuirane servise. Nadam se da sam bio dovoljno jasan.
31. мај 2010. у 7:18 am #79853zokypokyУчесник@dukenukem_4d
Kada imaš DS, barem znam za eDirectory, odnosno NDS, nema kikseva!. Nemoguće ga je ubiti! DS se naime replicira samo na serverima i to u celosti ili samo particija (grana) koju ti odrediš. Particionisanje i repliciranje se obavezno vrši radi “load balancing-a” i bezbednosti. Čak i sam DS se automatski replicira, ako instaliraš novi server i lociraš ga u postojeće “drvo” DS-a, na novoinstaliranom serveru.To praktično znači, dokle god imaš, barem jedan, server na mreži, dotle će ti DS biti živ (u većim firmama ih ima barem 2). Zahvaljujući ovome PXE može da se koristi direktno iz DS-a, jer je i sam DHCP sastavni deo DS-a. Zato se i preporučuje da na svakom serveru se podigne “slave” DHCP, jer kada isključiš glavni, bez zastoja se nastavlja rad na mreži (naravno uz nedostupnost ostalih servisa na glavnom serveru).
Bilo bi interesantno da probaš taj DHCP iz rutera, pa nam “švrljni” šta si uradio (ja sam skeptičan!). Naravno sve zavisi od samog rutera i implementacije DHCP-a u njemu. Ono što sam ja video na nekim Huawei ADSL ruterima je rudimentarno i može služiti običnim stvarima…
31. мај 2010. у 9:28 am #79854dukenukem_4dУчесникok nemojte ovo na windowsu da radite ??? (da podižete tftp server radi neke praktične upotrebe )
on na njemu ima one WINS servise koji se petljaju u funkcionisanje i jednostavno ne radi 😀
(još kad se ubaci i neki dns resolver od vmware i od kućnog rutera dobijamo – papazjaniju ??? )
to su 4 (i slovima “četiri”) name server servisa istovremeno 😛takođe i sistemi sa network manadžerom nisam baš siguran kako će idu ???
O0nije mi jasno kako je ono ženče iz prvog posta to odradela ???
http://yellowsub.wordpress.com/2007/07/28/i-did-it-i-installed-ubuntu-linux-onto-the-toshiba-portege-3490ct/Both computers were connected to the Actiontec modem through Ethernet cables. My DSL set up is usually running [b]through Static IP so I left it as is[/b].
dakle sa moje tačke gledišta u ovu svrhu podizanje tftpd na linoku je pouzdanije i ako na prvi pogled izgleda komplikovanjie zbog kucanja onih linija dugačkih (mada one se samo kopipastuju u konzolu , standard operating procedure )
31. мај 2010. у 9:43 am #79855АнонимниГостMali off-topic: Sve čestitke za ovoliku količinu smajlija – lepo raspoređenih! :biggrin:
31. мај 2010. у 11:25 am #79856DrLove73Учесникtftp sasvim lepo zadi na Windowzi, npr za flashovanje Wireless AP-a i slicno, a ta ludnica koju si ti napravio se lako resava firewall-ovima. HJednostavno zatvoris portove na mashinama koje neces da daju servise i resio si problem. Pocetnicka greska u bezbednosti?
31. мај 2010. у 5:52 pm #79857dukenukem_4dУчесникheh pa ko zna moguće da je greška ja bi bio u principu amater O0 😉
ali u pitanju je jedna i po mašina ??? nije baš ko da je neka ‘computer cluster farma’ sa 100 stanica 😀 😀
@Ljuba
fala fala 😉 trudim se , u browseru postoje da se onemoguće gif animacije :firefox … ‘about:config’ pa onda image.animation_mode stavi na none umeto ‘normal’
[code]
image.animation_mode
[/code]opera … tools–>quick preferences –>enable animated images
konqueror … settings –> configure konqueror —>
pa onda u sidebaru pored kliknete na ‘web behaviour’ O0
i pri dnu je neprimetna opcija ‘animations : enabled/only once/disabbled
mislim da je tu negde i na kde4 ???31. мај 2010. у 6:55 pm #79858DrLove73УчесникSamo sam hteo da te malo bocnem, posto je jedna od osnovnih stvari podesiti firewall. Nikada ne znas sta moze da te snadje. Ja volim da mi neke stvari (kao naprimer vezivanje pojasa i davanje zmigavca UVEK) jednostavno postanu druga priroda. Posle se ne cesem tamo gde me ne svrbi.
31. мај 2010. у 6:57 pm #79859dukenukem_4dУчесникmeni je u stvari zatvoreno i više nego što je poželjno , jednom nisam mogao ni da se ulogujem
mislim da sam i u group policy nešto isključivao ???a kad se pojavi nov proces koji pristupa netu ili sa neta diže se alarm O0 (reed alert )
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.