Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Evo zašto volim ubuntu[PXE boot preko rutera sa mrežne bez BIOSa]
- This topic has 37 одговора, 6 гласова, and was last updated 14 years, 3 months раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
26. мај 2010. у 2:23 am #79840dukenukem_4dУчесник
evo ovako u pitanju je bilo više povezanih nesuglasica izmedju tog tftp servera i mrežne konfiguracije O0 kao i gpxe-a
ovo je rešilo u ovom slučaju stvari (da li je sve neophodno ili ne… ko to zna… )
pxelinux 3.80 (nalazi se uz syslinux u /core direktoriju kada se raspakuje pxelinux.0 binarni)
ali mora da se raspodeli iz /boot u /opt/pxe380 (recimo taj, for the sake of argument)
takođe se koristi gpxe-1.0.0-gpxe.dsk flopy image sa onog sajta (za sve moguće mrežne)
i sledeća linija ??? čemu li je onaj tftp-unite parametar da mi je da znam
[code]
cd /opt/pxe380/pxelinux.cfg
./dnsmasq –enable-tftp –tftp-root=/opt/pxe380/ –dhcp-boot=/pxelinux.cfg/pxelinux.0,10.0.0.8,10.0.0.8 –dhcp-range=10.0.0.2,10.0.0.250,infinite –log-dhcp –tftp-unique-root
[/code]i na ruteru ako se onemogući dns proxy ili server zavisi šta je uključeno (ovo je privremeno bez restarta)
having fun … :angel:edit: samo još na fizičkoj mrežnoj da probam ???
trebao bi da radi za via-rhine i r8139 ali ne za silan i atl1e -nema drivera – jedino ako ga dohvati preko nekakvog UNDI drajvera ??? (to im je kao fallback-solution ? )
http://www.etherboot.org/wiki/faq/drivershmmmm…. a wireles boot , anyone ? ???
26. мај 2010. у 12:00 pm #79841dukenukem_4dУчесникI na kraju beše svetlo… O0
dhcp serveri su čudne zverke ??? izgleda da u mreži klijenti biraju na osnovu pinga/latencije
onaj koji je bliži ???
i onda jedan deo mreže izabere onaj koji nema TFTP na njemu 😀 😀 – LOLali….
http://www.etherboot.org/wiki/pxechaining
http://www.thekelleys.org.uk/dnsmasq/docs/dnsmasq-man.html
na osnovu man stranica može da se proglasi jedan kao glavni , i da konačno
onemogući mešanje rutera u tftp
i da omogući:
.. boot sa udaljenog računara
…..na kome mrežna nema boot-ROM (odnosno podršku biosa)
……pomoću gPXE koji se podigne od flopi diskete
………u mreži u kojoj je ruter obsolited generacije(onaj conexant)pomoću dodavanja parametara
–dhcp-option=option:router,10.0.0.8 –dhcp-authoritative
and the winner is…. ???
[code]
# ./dnsmasq –enable-tftp –tftp-root=/opt/pxe380/ –dhcp-boot=/pxelinux.cfg/pxelinux.0,10.0.0.8,10.0.0.8 –dhcp-range=10.0.0.2,10.0.0.250,infinite –log-dhcp –tftp-unique-root –dhcp-option=option:router,10.0.0.8 –dhcp-authoritative
[/code]
😀 😀 😀 😀 O0 O0*naravno posle ovoga kad je uključen dnsmasq obični sistemi mogu da imaju problema
koji su na istoj mreži sa izlaskom na net , i tkođe ne ide uvek iz podignutog etherbotovanog sistema ??? ali bar se podigo 😉EDIT
mislim da može da mu se postavi drugačiji cfg , za različite mac adrese ???
http://www.debian-administration.org/article/Setting_up_a_server_for_PXE_network_booting/printTrying to load: pxelinux.cfg/01-00-14-22-a1-53-85
tako da se doda copy2ram za računare koji imaju više od 384 (valjda beše) MB
ako se u folder pxelinux.cfg/ ili pxelinux.cfg/pxelinux.cfg/
napravi txt file sa imenom 01-00-14-22-a1-53-85
ako se uzme sadržaj datoteke iz pxelinux.cfg/default i modifikuje ???
(i onda će samo na tom računaru da se ceo ukopoia u RAM? on u osnovi mountuje cd sa koga je podignut pomoću monkey httpd – to je partII netboot procesa u slax)kao i bilo koja druga customizacija boot linije… npr dodavanjenoauto parametra O0
EDIT
jedino mora da ima prefix 01- ispred mac adrese koja nje u dvetačkice već razdvojeno crticom ???
http://pxe.dev.aboveaverageurl.com/index.php/PXE_Booting#Introduction_2
ok mislim da ide , posle toga kad se iskopira u RAM što traje oko 15 sec) glavni računar može dase ugasi?(baR teoretski) -zavisi od primene i tako…ili da se kreiraju specijalne skripte koje mountuju radni folder na glavnom , svaki za drugog korisnika ?
ili da se kreiraju skripte koje na osnovu wake-on-la automatski pale sve klijente u razmaku od 5 min?
(mada WOL nije uvek sigurno da će da ide hardverski)26. мај 2010. у 12:54 pm #79842dukenukem_4dУчесникmislim da ovaj TFTP server može da se podigne privremeno na bilo kom linoksu ili windowsu (bar dok se ne odradi copy2ram) ,ako odgovaraju binaries ???
– zahtevao bi oko ~200 MB na disku i program u pozadini koji radi po potrebievo jedna moguća primena , npr XBMC media center aplikacija na računaru bez hard diska O0
(on se podigne sa glavnog u ram i posle toga , ‘zaboravi’ dapostoji glavni , s tim da se odkonfiguriše autostart i infrared daljinska kontrola i/ili tvout)hard diskovi su skupi… ??? s’g je oskudacija… ???
26. мај 2010. у 1:49 pm #79843zokypokyУчесник@dukenukem_4d
Koliko DHCP servera imaš na za datu mrežnu masku, na tvojoj mreži?Da drugi nije za “load-balancing”? Interesantan je tvoj put u vezi PXE-a
26. мај 2010. у 3:39 pm #79844DrLove73УчесникUf, ja nisam imao zivaca da citam ta njegova izlaganja, sve je konfuzno i puno pitanja i externih linkova.
Nisam hteo da bude da mu spustam loptu, ali valjda ce ovo protumaciti kao pomoc a ne kao “evo zasto ja volim RHEL”). Evo kako se to radi kod Red Hat-a:
http://www.redhat.com/docs/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/5.5/html/Installation_Guide/ch-pxe.html, lepo sve opisano u detalje.A evo i opsta wiki o PXE boot-ovanju:
http://pxe.dev.aboveaverageurl.com/index.php/PXE_BootingXDMCP protokol:
http://tldp.org/HOWTO/XDMCP-HOWTO/Na jednom fizickom segmentu mreze (izmedju rutera) treba da je aktivan samo jedan DHCP server da bi se izbegli problemi. Opcija je da DHCP server dozvoljaza/zabranjuje pristup odredjenim MAC adresama, ali za to nisam siguran posto mi nikada nije trebalo pa nisam istrazivao na tu temu.
A primena, ako se podesi da se podize samo osnova i da se GUI dobije preko XDMCP protokola, moze da bude da se krsh mashina (bez koristenja HDD-a) podize tako da se loguje direktno na Server i koristi resurse Servera, kao Thin client.
Svi podaci su na serveru, CPU i RAM su od servera, kao i korisnicki profili, pa se moze logovati sa bilo kod takvog “fizickog terminala” uz pun pristup svim podacima, da ne govorim o odrzavanju samo jednog sistema.
Internet kafe-i, kiosk racunari u nekoj firmi, biblioteke, skole, mogu da koriste stare racunare da rade na modernom sistemu posto se otprilike samo grafika prikazuje na tom racunaru.
26. мај 2010. у 4:06 pm #79845dukenukem_4dУчесникok lepo uputstvo od redhat , da li je actualy neko butovao na taj nacin
ja probao prošle godine za fedoru, sa sličnim takvim i nije mi išlo ???
(mislim ipak da je više za deployment ovo uputstvo )o windowsu da se ne govori , jedan postao deda dok mu se podigo windows preko eth0 😉
(verovatno su zato pronašli gigabitni net da bi se windows lakše digo ??? )ovde ubacim live slax, izaberem pxe boot opciju, i automatski na onom
drugom koji ima integrisanu mrežnu se podigne odma’ desktop 😀
(i to ispod jedne minute , dok copy2ram ima 9.9 MB/sec transfer i to je 2 minute )
O0mislim da je knopix to od ranije mogao i to odavno
zokypoky
i meni je moj put interesantan , da li ću sutra da razumem šta je pisano ovde , to je pitanje ???
stvarno je malo konfuzno 😀ima jedan dhcp od kućnog rutera , i još ovaj dodatni koji omogući TFTP boot O0
(postoje verovatno sigurnosni downside-ovi u ovoj implementaciji ali bar za testing je ok ??? )
26. мај 2010. у 4:50 pm #79846DrLove73Учесникok lepo uputstvo od redhat , da li je actualy neko butovao na taj nacin
ja probao prošle godine za fedoru, sa sličnim takvim i nije mi išlo ???
(mislim ipak da je više za deployment ovo uputstvo )Ne verujem da bi napravili kompletno detaljno uputstvo da to nisu prvo probali.
Samo molim te nemoj da mesas Fedoru i RHEL, Fedora je za testiranje novih tehnologija, uvek nesto cackaju, uopste me ne cudi kada neko kaze da nesto ne radi. Uputsvo je za RHEL/CentOS, i na njemu MORA da radi.
26. мај 2010. у 6:40 pm #79847dukenukem_4dУчесникok ali oni&mi kad ne bi cackali po fedori ne bi ni bilo kozna sta u redhat da se stavi 😀 :-
O0ali probajte ipak ovo sa dva slaxa u dve virtuelne mashine , koji su medjusobno
povezani na ‘internal network’ O0
(na jednoj se stavi boot from ISO i u boot meniju -kad se pojavi detelina- se izabere PXE , najdonja stavka
na drugoj se iskljuci sve tako da ostane network boot ,/ovo je sa njegovim romom od virtuelboxa 😉 )27. мај 2010. у 7:11 pm #79848zokypokyУчесникDuke, pazi ovo!
Kako to da imaš dva DHCP servera na istoj mrežnoj masci. U principu to može, ako ima puno hostova (za provajderske mreže /16, /8) pa je potrebno rasterećenje, gde su ostali DHCP-ovi u “slave” režimu, ili služe ako je glavni u “down” stanju. Ruter u principu ne bi trebao da propušta DHCP emisije, pa tako se na drugom segmentu mreže mora postaviti novi DHCP. U tvom slučaju izgleda da je problem samo u dva DHCP-a na istom segmentu.
Dešava se to ako imaš recimo ADSL ruter (podrazumevano je DHCP uključen) i AccessPoint sa uključenim DHCP-om na istom segmentu. Hostovi ovde polude i dupliraju se IP adrese na mreži, dok pojedini hostovi neće ni da dobiju IP adrese, jer se “zabudale”. Početnici ovde polude i ne znaju šta da rade.
Ako hoćeš PXE dovoljan ti je samo jedan DHCP. Za to nije najpogodniji onaj u ADSL ruteru, jer je poprilično priprost, odnosno rudimetarno napravljen, pa ti zato predlažem da ga isključiš i da DHCP digneš na nekoj Linux mašini. Tu imaš skoro sve što ti treba (zavisi od DHCP softvera!).
27. мај 2010. у 7:33 pm #79849zokypokyУчесникKrajem 80-tih sam na Novell NetWare povezivao 286 AT računare bez HD-a i floppy uz pomoć BOOT ROM-ova na mrežnim karticama (imam ih još nekoliko negde po kutijama…). Tu se koristio IPX protokol, ali su stvari slične sa PXE-ovima. `98 sam imao nekoliko 486 računara na IP mreži, gde se uz pomoć BOOTP podizao Windows 95.
Od tada ovo nisam koristio. Mada koliko ja znam PXE je omiljen među administratorima velikih mreža sa par hiljada hostova (banke, osiguravajuća društva, velike kompanije…). Da li se neko zapitao kako oni održavaju ovoliku mrežu sa samo jednim administratorom?
Softveri poput Novell-ovog ZenWorks-a odrađuju ceo posao. Naravno mora se imati neki direktorijumski servis (LDAP, eDirectory…). U takvim firmama dekretom šefova i administratora mreže se propiše šta na jednom računaru sme da se ima, napravi se imidž na mreži, odnosno u DS-u i svi hostovi ga “povuku” s mreže uz pomoć, recimo ZenWorks-a, bez obzira da li imaju lokalni HD ili ne. Tako se jednim potezom ažurira cela mreža. Naravno ovde je uloga DS ogromna, jer on odrađuje poslove u pozadini, zavisno kako je particionisan, pa kada se particije DS-a sinhronizuju preko Internet “sporih” linkova u celom svetu, onda se i posao distribucije novog softvera i završi.
Eh bila su to vremena, a verujte danas nisam u fazonu i ne znam koji softveri to sada odrađuju. Pouzdano znam da Novell-ov ZenWorks “još jaše”, ali nisam upoznat s novim verzijama. Pouzdano znam da ga ima i za Linux, ali nisam probao.
Skinuo sam ovih dana Novell Open Workgroup Suite Small Business (baziran na SUSE 11), pa kada ga isprobam javiću se. Primetio sam da je krcat novim stvarima…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.