Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › DVD rezac vise ne cita DVD
- This topic has 14 одговора, 11 гласова, and was last updated 16 years, 1 months раније by Andersen.
-
АуторЧланци
-
13. децембар 2008. у 12:18 am #10601AndersenУчесник
..a sa CD-ovima radi sasvim normalno.
Razlog.. verovatno lezi u tome sto sam rezao neki CD u Slax-u, dok sam bio ulogovan kao root (znam da to nije pametno raditi, ali sam to uradio dosta posle logovanja, tako da sam potpuno zaboravio da sam ulogovan kao root).
Sta li se desilo posle toga, ne znam, samo moj rezac Pioneer DVR-111D vise ne vidi nijedan DVD. Par puta mi je poslo za rukom da ga “ozivim”, i to prvi put kada sam iskljucio drugi drajv (CD-RW), i nakon toga je opet mogao da procita DVD, ali samo dok se ne podigne sistem (recimo moze da se boot-uje sa njega, ali posle u sistemu ne vidi opet taj DVD s koga je butovano). Drugi put je opet mogao boot sa DVD-a koji on “tera”, kad sam ga iskljucio pa opet ukljucio, isto je bilo ograniceno samo na jedan put, nakon toga opet ne reaguje na DVD diskove.
Ima li neko ideju o cemu se radi ovde, jel’ imao neko neki slican problem?13. децембар 2008. у 12:39 am #74390RiSKУчесникPfff… Krajnje cudno ponasanje.
Sta imas od sistema na racunaru? Je l ni u jednom od sistema ne radi sa DVD diskovima?
Jedino sto mi pada napamet, i sto ima malo logike, je da je prilikom rezanja sa root naloga ostecen firmware rezaca. U tom slucaju, resenje je da skines firmware sa sajta proizvodjaca i flesujes rezac.
Drugo, sto moze da se desi, je otkaz hardvera. Al’ se nadam da te nije to zadesilo 😉13. децембар 2008. у 12:55 am #74391AndersenУчесникPfff… Krajnje cudno ponasanje.
Sta imas od sistema na racunaru? Je l ni u jednom od sistema ne radi sa DVD diskovima?
Jedino sto mi pada napamet, i sto ima malo logike, je da je prilikom rezanja sa root naloga ostecen firmware rezaca. U tom slucaju, resenje je da skines firmware sa sajta proizvodjaca i flesujes rezac.
Drugo, sto moze da se desi, je otkaz hardvera. Al’ se nadam da te nije to zadesilo 😉Ne samo u sistemima, pre nego sto dignem sistem, kada je namesteno da boot-uje sa njega, on malo kao “zavrti” i stane, ne “vidi” uopste disk nakon toga.
Sad sam usao u windozu posle 100 god i stavio mu poslednji firmware, ali ista stvar.
Moguce da je “crkao” , ali kako onda povremeno pokrene DVD pri ukljucivanju racunara, to mi nije jasno? :- i to mu uspe samo kad ga uninstaliram prethodno zajedno sa tim IDE controllerom na kome se nalazi, pa kad restartujem komp (bar je tako islo u pocetku, sad nece ni tako.. )
U isto vreme sa CD-ovima radi sve radnje bez problema.13. децембар 2008. у 1:49 am #74392kosmiУчесникRekao bih ovde “potpuno normalna stvar kad je drajv/laser crko”. Imam 3 drajva (LG, NEC, Sony) sa istim simptomima kao ti i svi čitaju/režu CDove, a ponekad i samo DVD+ (minuse i presovane jock)… Trenutno imam 112D i čekam da otkaže kao prethodna tri, a svi su “nazovi” različitih proizvođača. Moram da napomenem da sam sa ova četiri narezao nekoliko hiljada DVD/CD diskova (3000+).
DVD drajvovi odavno spadaju u kompjutersku konfekciju, pa bi bilo najbolje da trkneš po nov.
P.S. LG mi je favorit, pa onda Pioneer.
13. децембар 2008. у 1:52 am #74393AndersenУчесникMali update:
Pa ne bih rekao da je bas crkao, jer kako sam upravo saznao:
Ipak cita neke DVD diskove, imao sam par onih filmova “sa kioska” (dobijaju se uz neke novine, ili se kupuju za sitnu lovu) , i ubacih jedan, podize ga odmah, probam drugi, ni da cuje, treci – isto nista, vratim onaj prvi, opet ga odmah podigne.. kad uz ovo dodam da mu funkcija rezanja normalno radi i za DVD i dalje, tek onda mi nista nije jasno.
Razmisljam da se nije mozda zeznulo nesto oko podesavanja regiona, ali u windozi nece da mu promeni region, iako je ostalo jos 4 puta da se menja.. :-
13. децембар 2008. у 5:59 am #74394paralizerУчесникMa menjaj ga. I ja sam imao isti problem sa LG pre neko vreme isti slucaj. Nekada cita DVD-ja nekada ne. A rezenje radi super. Koji DVD da narezem na njega kada ga ukljucim na drug kom. radi bez problema, dok isti taj DVD koji narezem na njega i pokusam da ga ucitam preko njega nece da cuje.
13. децембар 2008. у 9:57 am #74395sipeУчесникpre deset dana sam imao isti problem sa LG…crklo govno….menjaj…
13. децембар 2008. у 11:38 am #74396madcamaУчесникMenjaj. I ja sam imao isti problem sa malenim pionirom.
13. децембар 2008. у 11:42 am #74397nebjakУчесникPrvi znaci riknjavanja! Uskoro ti nece ni CD citati!
13. децембар 2008. у 12:58 pm #74398popacУчесникI ja tedoh reći, crko konj. Nema to nikakve veze sa rezanjem na root nalogu.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.