Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › dvd i filesystem problem
- This topic has 36 одговора, 9 гласова, and was last updated 18 years, 7 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
27. март 2006. у 4:00 pm #37302MoneoУчесник
Ne bi trebalo uopste da ti stoji /dev/sr1 ili /dev/hdc,bar ne u fs-tab-u….
Ajde ti meni lepo reci kakav ti je raspored uredjaja u BIOS-u-znaci primary i secondary master i slave….Ako koristis 2.4 kernel i SCSI emulaciju odgovarajuci uredjaj bi trebao da linkujes na /dev/nesto i taj red ubacis u fstab
Znaci prvi opticki uredjaj ti je sa SCSI emulacijom /dev/sr0 a drugi po redu /dev/sr1,ako se ne varam…..
Onda ces lepo da uradis sledece:
U lilo.conf dodaj append=”hdx=ide-scsi hdx=ide-scsi” u zavisnosti gde ti se nalaze uredaji ces zameniti ovo x…..
Onda ces da upises lilo i restartujes sistem…..
Zatim ces da sa rm -f da obrises stvari tipa /dev/dvd i /dev/cdrom ako ih ima….
Pa ces sa link -sf da linkujes /dev/sr0 ili /dev/sr1 na odgovarajuci /dev
Znaci,ako ti je /dev/sr0 Pioneer DVD linkovaces ga ovako:
link -sf /dev/sr0 /dev/dvd
I napravi odgovarajci mount point dir,npr /mnt/dvd
A onda ubaci liniju u fstab
/dev/dvd /mnt/dvd auto noauto,owner,ro 0 0I trebalo bi da radi-a isti postupak ponovi i za bilo koji drugi opticki uredaj u zavisnosti gde se nalazi….
I nije mi uopste jasno zasto se mlatis sa 2.4 kernelom i SCSI emulacijom koji su uveliko stvar proslosti-moj ti je savet da instaliras genericki 2.6 kernel sa drugog CD na kome imas i fino uputstvo kako se to radi-novi Nero i K3b znaju da zezaju ako je ukljucena SCSI emulacija,a sve to nestaje kada instaliras 2.6 kernel….
PoZ!27. март 2006. у 4:50 pm #37303debelizmajУчесникkernel je 2.6. onaj sto stize uz slack 10.2
sr0 je pisalo samo zato sto nisam imao nikakvu normalnu ideju sta vise da stavim u fstabA da frustracija bude veca, premestio sam pioneer koji me zeza na sec slave misleci da cu da ga zeznem, ali ne lezi vraze sada mi za oba opticka uredjaja javlja da
[code]mount: you must specify the filesystem type[/code]kada sam vratio pioneera na primarnu granu, greska je ostala tako da sada pod linuxom ne radi ni jedan opticki uredjaj
pokusavao sam i sa upisivanjem i sa brisanjemappend=”hdc=ide-scsi hdd=ide-scsi”
u lilo.conf (naravno pokretao sam lilo u konzoli posle) ali ne pomaze
VERUJTE MI NIJE PROBLEM U FSTAB-U, U NJEMU SAM SVE MOGUCE STVARI UPISAO I BRISAO DRAJVOVI SU RADILI SA POSTOJECIM FSTABOM DO JEDNOG TRENUTKA
27. март 2006. у 5:34 pm #37304MoneoУчесникNaravno da nije toliki problem u fstab-u,vec u nodovima za uredaje koji su se pretumbali….
Ako koristis kernel 2.6 reci mi mesto gde se nalaze tvoji opticki uredaji uredaji-hda,hdb,hdc,hdd
Kao prvo,posto koristis 2.6 kernel,treba da obrises one redove iz lilo-a vezane za SCSI emulaciju “append=hdx=ide-scsi”,zatim upises lilo u MBR i restartujes komp….
Ako ti se DVD nalazi na,recimo,hdb onda ces ga,recimo,linkovati sa ln -sf /dev/hdb /dev/dvd,a kao je /dev/dvd vec prisutan obrisi ga sa rm -f /dev/dvd,pa ponovi postupak
Isti postupak ponovi i za CD-ROM u zavisnosti gde ti se nalazi…..
Tako da linija u fstab-u za,recimo dvd iz gornjeg primera treba da izgleda otprilike ovako/dev/dvd /mnt/dvd auto ro,owner,noauto 0 0
Mount point-e napravi i nazovi ih kako hoces-ovde stoji /mnt/dvd
Probaj,mora da uspe-ako ti uredjaji rade dobro u Winu,sigurno nije u njima problem,a to znaci da si ih dobro i povezao….
PoZ!
P.S. I jos nesto-da bi mogao da koristis opticke uredaje kao obican user,moras sebe staviti u grupu cdrom i zatim krnuti jedan chmod 666 kao root za svaki opticki uredjaj….27. март 2006. у 9:10 pm #37305debelizmajУчесникradi…jeee, izgleda da se zbunili nodovi a i ja sa njima, u lilo mi je ostao onaj red sa scsi-ovima, ja sam ga editovao i brisao ali bez restarta
hvala
27. март 2006. у 9:56 pm #37306MoneoУчесникNema na cemu,drago mi je ako sam pomogao 😉
4. април 2006. у 10:11 pm #37307debelizmajУчесникajde da jos malo smaram, elem, dvd radi odlicno ali da ne otvaram novu temu reko da nastavim ovu posto je slicno
usb mi se mountuje odlicno medjutim kada hocu da ga “razmontiram” javi mi da je device busy, proverio sam sto puta i nista ga ne koristi, ni u sistem tray, nista ga ne koristi
kako da sredim ovo?5. април 2006. у 7:03 pm #37308LYbУчесникTrebalo je da otvoris novu temu, ova nema nikakve veze sa DVD-jevima.
Nego… da li si bas siguran da ga nista ne koristi? Nisi slucajno CD-ovan na njega, nije otvoren u nekom browseru…? Vidi sa ‘fuser’ sta ga koristi.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.