Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › dvd i filesystem problem
- This topic has 36 одговора, 9 гласова, and was last updated 18 years, 5 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
16. новембар 2005. у 12:19 am #37292DeadRingerУчесник
Bitno: death je otkačio problem. Objašnjenja nemamo mada postoji mogućnost da konektor za dvd spojen sa fleksi-kablom tako da mu identifikuje hdd.
Pozdrav momci, nema šansi da se čiča naljuti. Proturio sam dosta učenika, baš iz elektrotehnike i više ne dajem jedinice za: alnaser–>anlaser–>elektro-pokretač, fasung–>sijalično grlo i sl.16. новембар 2005. у 1:26 am #37293LimitManУчесникalnaser–>anlaser–>elektro-pokretač
Vidi se da se razumem u automobile 😉 Mislio sam na alternator 😀
16. новембар 2005. у 2:07 pm #37294DeadRingerУчесникLimitMan napisao:
Sve u svemu … Otvoricu topic oko toga sta ljudi misle o prevodima pojedinih reci da ne bi ovde mnogo mlatio off-topic.
Podržavam ovakav predlog !!26. март 2006. у 8:07 pm #37295debelizmajУчесникNastavak diskusije od pre par meseci:
posle kratke ekskurzije po drugim linux distribucijama vratio sam se dragom Slackware-u. Sada mi je na na primarnoj slave grani pioneer dvd rezac a na sekundarnoj master plextor iz prosle price.
Sta mi se desilo, ugasio sam komp bez da umountujem pioneera i sada on javlja gresku da mi filesystem ne valja(mount: you must specify the filesystem type).
Kada sam digao sistem sve je lepo radilo, mountovao sam oba drajva ali posle restarta pioneer nece ni da se mrdne(prosli put sam isto tako ugasio komp bez umounta pa je plextor zezao)….pomagajte ako imate neku ideju26. март 2006. у 10:19 pm #37296DeadRingerУчесникJel` ti u redu fstab? Proveri kako si konfigurisao /dev/dvd.
26. март 2006. у 11:06 pm #37297MoneoУчесникProbaj da kao fajlsistem u fstab-u za opticke uredaje stavis auto…
27. март 2006. у 1:22 am #37298LimitManУчесникAjde da krenemo sa lepom konfiguracijom tvog sistema, mada nisam siguran da bas najbolje razuem to tvoje “Nece ni da mrdne”
U /etc/lilo.conf, negde na pocetku ubaci:[code]append=”hdc=ide-scsi hdd=ide-scsi”[/code]
Zatim pokreni lilo i ako je sve u redu nastavi dalje…
najpre proveri jesu li ti tu oba folder-a /mnt/cdrom i /mnt/dvd, a zatim u fstab-u obrisi obe linije koje se ticu cdromova.
Ubaci sledece linije:
[code]
/dev/sr0 /mnt/dvd auto noauto,owner,ro 0 0
/dev/sr1 /mnt/cdrom auto noauto,owner,ro 0 0
[/code]onda probaj mount/umount ili cak eject /mnt/dvd i eject /mnt/cdrom (eject automatski umountuje uredjaj)
Ukoliko nece probaj sa:
[code[
mount /dev/sr0 -t iso9660 /mnt/cdrom/
[/code]
pa kopiraj sta ti kazeInace, meni rade dvd citac i cd rezac na istoj grani bez ikakvih problema …
27. март 2006. у 7:10 am #37299debelizmajУчесникroot@darkstar:~# mount /dev/sr0 -t iso9660 /mnt/cdrom/
mount: /dev/sr0 is not a valid block device
root@darkstar:~# mount /dev/sr1 -t iso9660 /mnt/cdrom/
mount: /dev/sr1 is not a valid block devicedvd je radio ok do nesrecnog gasenja kompa.U win radi bez problema.Bilo kakav zahvat na fstab ne daje rezultat, verujte mi radio sam sve, i logicno i nelogicno a i dodao sam lliniju u lilo.conf fajlu
fs tab je ovakav
[code]
/dev/hda7 swap swap defaults 0 0
/dev/hda6 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs ro 1 0
/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs ro 1 0/dev/hdc /mnt/dvd auto noauto,owner,ro 0 0
/dev/sr1 /mnt/pioneer auto noauto,owner,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
proc /proc proc defaults 0 0[/code]inace , /mnt/pioneer je prvo bio /mnt/cdrom a takodje i /dev/hdb , /dev/hdd, /dev/sr0, /dev/hda i mislim da cu da ga premestim na sec granu cisto da ga pokrenem, nemam pojma sta se u kompu posvadjalo, ploca mi je pred otkazivanjem pa mi mozda to sa jos necim daje ovaj problem koji imam sa Slackom (a imao sam ga i ranije)
27. март 2006. у 3:03 pm #37300DeadRingerУчесникZnaci ovo su tvoje disk jedinice:
/dev/hdc /mnt/dvd auto noauto,owner,ro 0 0
/dev/sr1 /mnt/pioneer auto noauto,owner,ro 0 0
a, jesi li gledao output komandi
# ls -l /dev | grep cdrom
# ls -l /dev | grep dvd
da vidis postoje li i gde su jos linkovani. Dalje pitao bih te jesu li ti sigurno IDE diskovi. Mislim da nemas sta od SATA. Drugo ne razumem odakle ti uredjaj /dev/sr1.
Predlog: Proveri sta imas od uredjaja u /dev direktorijumu kao sto su cdrom, dvd, cdrw, hdc, hdd, sr0, sr1 i ko je link koga (koristi naredbe sto napisah), sto se tice fajl sistema stavi u fstab slobodno iso9660.27. март 2006. у 3:59 pm #37301MoneoУчесникNe bi trebalo uopste da ti stoji /dev/sr1 ili /dev/hdc,bar ne u fs-tab-u….
Ajde ti meni lepo reci kakav ti je raspored uredjaja u BIOS-u-znaci primary i secondary master i slave….Ako koristis 2.4 kernel i SCSI emulaciju odgovarajuci uredjaj bi trebao da linkujes na /dev/nesto i taj red ubacis u fstab
Znaci prvi opticki uredjaj ti je sa SCSI emulacijom /dev/sr0 a drugi po redu /dev/sr1,ako se ne varam…..
Onda ces lepo da uradis sledece:
U lilo.conf dodaj append=”hdx=ide-scsi hdx=ide-scsi” u zavisnosti gde ti se nalaze uredaji ces zameniti ovo x…..
Onda ces da upises lilo i restartujes sistem…..
Zatim ces da sa rm -f da obrises stvari tipa /dev/dvd i /dev/cdrom ako ih ima….
Pa ces sa link -sf da linkujes /dev/sr0 ili /dev/sr1 na odgovarajuci /dev
Znaci,ako ti je /dev/sr0 Pioneer DVD linkovaces ga ovako:
link -sf /dev/sr0 /dev/dvd
I napravi odgovarajci mount point dir,npr /mnt/dvd
A onda ubaci liniju u fstab
/dev/dvd /mnt/dvd auto noauto,owner,ro 0 0I trebalo bi da radi-a isti postupak ponovi i za bilo koji drugi opticki uredaj u zavisnosti gde se nalazi….
I nije mi uopste jasno zasto se mlatis sa 2.4 kernelom i SCSI emulacijom koji su uveliko stvar proslosti-moj ti je savet da instaliras genericki 2.6 kernel sa drugog CD na kome imas i fino uputstvo kako se to radi-novi Nero i K3b znaju da zezaju ako je ukljucena SCSI emulacija,a sve to nestaje kada instaliras 2.6 kernel….
PoZ! -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.