Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › DRI ATI drajver-moje prijatno iznenadjenje
- This topic has 31 odgovor, 11 glasova, and was last updated 17 years, 4 months ranije by
kosmi.
-
AutorČlanci
-
13. april 2009. u 4:47 am #77716
tomaja
Glavni majstorMolim sve da se drže teme a “Pričaonicu” koriste za off-topic
linux4life
13. april 2009. u 7:15 am #77717na12
Učesnik@moonbeam_rider
da li si probao compiz na ovom drajveru,interesuje me kako rade svi oni 3d efekti.13. april 2009. u 11:57 am #77718kmilos
UčesnikOnako usput – verzija osnovnog X sistema i verzije raznih pojedinačnih drajvera (ati, intel, nv, itd.) za X već duže vreme nisu toliko usko povezane. Prednost ovog modularnog pristupa je što distroi mogu da ažuriraju pakete drajvera bez ponovne izgradnje i pakovanja celog X sistema i biblioteka.
Npr., trenutna verzija ati drajvera je 6.12.2:
CentOS (kao ni Debian stable) naravno po samoj zamisli ne isporučuje ni najsvežiju verziju X-a niti najsvežiju verziju ati drajvera, te ga je besmisleno spominjati u ovom kontekstu.
13. april 2009. u 4:37 pm #77719Moneo
UčesnikSve u svemu zaista sam zadovoljan-evo vec par dana radi sve glat sa napomenom da jos uvek nisam probao neki igru preko Wine-a ali kontam,kako rekoh,da performanse tada i nisu bas najbolje
Ko se prepoznaje u slicnoj situaciji kako ja svakako treba da da sansu DRI drajveru 😉13. april 2009. u 6:22 pm #7772013. april 2009. u 6:40 pm #77721kosmi
UčesnikA pa dobar je glxgears kao pokazatelj sirove snage, memory protoka kroz pajpove… al se to malko promenilo na novijim karticama i drajverima…
PTS_is_also_not_a_benchmark_but_collection_of_usefull_scripts_for_benchmark :laugh:O0
http://www.phoronix-test-suite.com/
Evo da kažem za Debian stable pošto pratim te stvari skoro dnevno (u stvari može na bilo kom distrou sa xorg-1.4>= i kernelom 2.6.22>=) može bez problema da se instalira i koristi najnovija Mesa-7.4, ako se dodaju samo dve stvarčice pre instalacije: noviji Mesa-drm (libdrm+drm.ko/radeon.ko) može i najnoviji 2.4.9 i dri2proto>=1.99.3 (koji u stvari treba tek da bi se Mesa kompajlirala, inače se neće ovde koristiti – samo intel ima za sad koristi od ovoga, a i za njega je to eksperimentalno).
13. april 2009. u 7:13 pm #77722MladenIsakovic
Učesnike al pogledajte šta je rekao linuxhaters za 3d grafiku O0
http://linuxhaters.blogspot.com/2008/06/nitty-gritty-shit-on-open-source.html:redface:
I u pravu je 200% !!!
Ko redovno čita njegov blog, lako će shvatiti koliko se čovek zalaže i pokušava boriti protiv gomile idiota koji rukovode nekim projektima, ali ne može, i onda ih ispljuje, ali sa argumentima. Dobro, ponekad mi se učini da pretera s’vremena na vreme, ali mi je vrlo zanimljiv.13. april 2009. u 8:20 pm #77723JA_SAM
UčesnikMa kakav open source :p
Da je bilo tako ATI drajveri bi verovatno sada bili neuporedivno kvalitetniji 😉
To sto su svojevremno oglasili o sva zvona je bilo da je pustena specifikacija za pojedine graficke cipove
Na osnovu te dokumentacije je nastao od strane Novell/SUSE tima open source radeonhd drajver koji podrzava novije modele ATI kartica i koji je jos uvek kao relativno nov projekat “work in progress”ati placa ljude koji razvijaju i radeon drajver tj dri.tako da se moze reci da su oba ati-jevi open source drajveri.
specifikacija su objavljene za cipove od r300 do r600 serije,stvarno ne znam sta sprecava onda open source drajver da bude neuporedivo kvalitetniji. 🙂13. april 2009. u 8:34 pm #77724Moneo
UčesnikYeah right,zvanicni ATI drajveri koji se distribuiraju samo u binarnoj formi(fglrx)a ti ih nazivas open source-aj ne lupaj leba ti :-
E a vidis da je source za fglrx drajvere javno dostupan,uopste ne sumnjam da bi ljudi iz DRI projekta i Tungsten Graphicsa asistrirali i poboljsali kvalitet istoga zajedno sa ljudima iz AMD koji koliko videh za ovih nekoliko godina ne umeju ni Windows drajver da napisu kako treba
A ovako daj ovima specifikaciju neka se sami akaju pa se malo usput i izreklamiramo kako i mi podrazvamo open source,a mi cemo lepo i dalje da pisemo zatvoreni drajver,a ako ovi iz DRI-ja na osnovu specifikacije napisu nesto sto valja jos bolje-lako cemo to sami implementirati bez da radimo dirty job-no? 😉
Umesto da udruze snage i da zajedno pisu jedan otvoreni drajver-zar ne bi bio kvalitetniji,e? 😉
I citaj malo pazljivije postove kada sledeci put po svom obicaju budes udarao kontre,jer sam ja rekao da DRI drajver radi bolje nego fglrx kada su u pitanju nesto stariji modeli ATI kartica,a verujem da ce i novi radeonhd drajver uskoro krenuti istim stopama-ipak je to jos uvek mlad projekat 😉13. april 2009. u 9:09 pm #77725kosmi
Učesnikmoonbeam, pa JA_SAM uopšte nije pomenuo fglrx, a ni ti konkretno u citatu :- radeon i radeonhd oba su opensource drajveri 🙂 (uz microcode blob u drm samo, ajd sad >:D ima razloga O0)
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.