Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › .doc vs. .doc
- This topic has 30 odgovora, 11 glasova, and was last updated 18 years, 8 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
5. decembar 2007. u 7:10 am #65326
BrokeBody
UčesnikJedine nekompatibilnosti koje sam ja primetio jesu kod Table of Contents-a. Verovatno ih ima jos, ali to je ono sto sam do sada primetio.
5. decembar 2007. u 8:07 am #65327pedjaman
UčesnikOno sto sam ja primetio kod OOo 2.0 je da kad otvara doc format, ne uzima u obzir njegove margine nego postavi svoje, mislim one default.
Sto se mene tiče, doc format za sebe ne koristim. Isključivo odt. Radove predajem kao pdf jer pdf za to i služi. Kome smeta, nek se poduči – uključujući i profesore 😀
5. decembar 2007. u 10:03 am #65328Demon
UčesnikSto se mene tiče, doc format za sebe ne koristim. Isključivo odt. Radove predajem kao pdf jer pdf za to i služi. Kome smeta, nek se poduči – uključujući i profesore 😀
Amin!
Što se tiče .doc formata: u prilog činjenici da “ne valja” i da je zastario govori M$ nastojanja da podvali OOXML (koji takođe neće valjati, već u nacrtu). Za one koji već ne znaju o čemu je riječ:
http://www.noooxml.org/%5B/url%5DIzmjena: usput potpišite peticiju ovdje:
http://www.noooxml.org/petition5. decembar 2007. u 10:49 am #65329foxbunny
UčesnikA sto ne koristite RTF format? Sta njemu fali?
Generalno, kapiram da za sve sto prevazilazi mogucnosti RTF formata treba koristiti PDF… 😉
5. decembar 2007. u 11:17 am #65330Moneo
UčesnikMa pdf -kakav crni rtf 😀
Pa upravo je poenta pdf-a kao formata da dokument izgleda potpuno isto na bilo kom kompjuteru ^-^5. decembar 2007. u 11:35 am #65331nowave
UčesnikPortable
Document
FormatSamo mu ime lepo kaze cemu je namenjen.
5. decembar 2007. u 12:15 pm #65332Neky
Učesniknaravno da sam bacio u PDF i preneo na štampanje. problem je što PDF ne mogu editovati ako ima neke greške, a reč je o maturskom radu… Pisao sam u OO na Windowsu (2.3.0) verzija i otvorio u Wordu, ali mnogo toga nije bilo isto. Uglavnom…ovo mi je tada bio problem pa sam zato otvorio temu, kada sebi nešto radim onda je to .odt naravno. Inače, KOffice nije imao problema sa dotičnim .doc fajlom.
5. decembar 2007. u 1:13 pm #65333foxbunny
UčesnikMa pdf -kakav crni rtf 😀
Pa upravo je poenta pdf-a kao formata da dokument izgleda potpuno isto na bilo kom kompjuteru ^-^PDF je poslednje sredstvo, posto ga nije moguce menjati bez izazivanja tezeg oblika migrene. Koliko znam, RTF je trenutno jedini zaista portabilan i univerzalan format ako zelimo da menjamo tekst kasnije. Mada ono, plain text zapravo radi posao za 99% slucajeva, samo ljudi to ne znaju. :biggrin:
Upravo se setih, kad je keva jednom slala tekst nekom japanskom izdavacu, trazili su plain text.
5. decembar 2007. u 1:30 pm #65334nowave
UčesnikOK je plain text, ako je samo on dovoljan. Postavlja se pitanje a sta je sa tabelama, slikama, chart-ovima,….
5. decembar 2007. u 2:19 pm #65335foxbunny
UčesnikPostavlja se pitanje cemu sluzi tabulator. 🙂
Tabulator se tako zove zato sto se tradicionalno koristio za izradu tabela. Slazes se da linije nemaju informativnu vrednost u tabelama, ne? One su samo ukras, koji donekle olaksava snalazenje u tabeli, mada ni to nije toliko izrazeno kada uzmes u obzir apsolutno amaterski nacin upotrebe linija koji vlada na desktopima “prosecnih korisnika”.
E, sad, posto je glupi elektronski office koncept uveo “olaksice” za izradu tabela, ljudi su danas hendikepirani pa ne umeju da koriste Tab. Sto se tice slika i chartova, to moze da se pakuje odvojeno sa referencama iz samog teksta tipa
[code]slika 1: presek_motora_sa_unutrasnjim_sagorevanjem.jpg[/code]
Pitanje je samo za sta se sve to koristi. Ako se trazi kompletna prezentacija, onda je PDF najbolje resenje. Ako se cilja na kasniju obradu dokumenta (tipa kao rukopis za izdavaca), onda i plain text moze da zavrsi posao. Zapravo, za izdavace je plain text idealan, posto onda u prelomu ne moramo da se drkamo sa gomilom nekih glupih fontova i sranja koje autori cesto ubacuju zato sto “im se moze”.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.