Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › DivX na Linux-u
- This topic has 50 одговора, 10 гласова, and was last updated 18 years, 4 months раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
24. април 2008. у 8:55 am #68333
nvukicevic
УчесникSledeći korak je generisanje rpm paketa i instalacija drajvera. Ponovo u falj menadžeru ući u direktorijum gde je snimljen ati-driver-installer-8-4-x86.x86_64.run, otvoriti termonal i kao root pokrenuti program [code]./ati-driver-installer-8-4-x86.x86_64.run[/code]
Na prvom ekranu izabrati opciju Generate Distribution Specific Driver Package, pa na sledećem izbrati SuSE packages i u podmeniju SuSE/SUSE 103-IA32. Kada wizard završi u istom direktorijumu treba da bude i jedan rpm paket sa imenom fglrx_7…SUSE103….rpm. Desni klik na ovaj paket donosi kontekst meni u kome ima opcija Open With i tu treba izabrati Install Software, uneti root lozinku kad bude potrebna i time je instalacija drajvera završena.Nemanja Vukićević
24. април 2008. у 10:33 am #68334pajawizard
УчесникUradjeno
24. април 2008. у 11:13 am #68335pajawizard
УчесникI nista
24. април 2008. у 11:17 am #68336nvukicevic
УчесникKonfigurisanje X-servra obavlja SaX2, treba otvoriti terminal (Meni -> Terminal Program) i kao root uneti komandu [code]sax2 -r[/code] Posle ovoga se startuje grafički interfejs, nekada se sistem na kratko prebaci u konzolu, to je normalno i ne predstavlja pad aplikacije. Kada se pojavi GUI, kartica bi trebalo da bude prepoznata, u polju Card: treba da stoji ATi Mobility Radeon x300 ili slično. Pri dnu prozora je checkbox za akceleraciju i trebaga selektovati. Potrebno je još i proveriti da li je monitor dobro detektovan, ako nije dugme Change aktivira novi prozor za konfigurisanje monitora. Posle klika na OK pojavljuje se dialog box sa opcijama, prvo dugme Test za proveru, pa ako je sve u redu onda Save. Sistem će da upozori da je potreban restart X-servera, to se postiže tako što se korisnik odjavi – log out, pa ponovo prijavi. Sada bi hardverska akceleracija trebala da radi, što se proverava komandama
[code]lsmod | grep fglrx[/code] treba da pokaže
fglrx
agpgart
[code]fglrxinfo[/code] treba da pokaže ATI i Radeon u stringovima i na kraju demo programi
[code]glxgears[/code]
[code]fgl_glxgears[/code] treba da daju visok fpsAko je tu sve OK, prelazimo na video plejere.
Nemanja Vukićević
24. април 2008. у 11:32 am #68337pajawizard
Учесникkada sam kliknuo na tes ispisao je Testing Configuration Failed
For futher information, refer to the file /var/log/xorg.99.log The following report has been created from the calling instance:SaX library: Sucess
X configuration: No information24. април 2008. у 11:55 am #68338nvukicevic
УчесникFajl xorg.99.log je tekst fajl u direktorijumu /var/log, na kraju tog fajla su prijavljene greške, kod je (EE), trebao bih da vidim poslednjih nekoliko redova tog fajla. Pored toga i sliku SaX2 prozora posle komandi:
[code]sax2 -a[/code] [code]sax2 -r[/code] Da li monitor dobro prepoznat?Nemanja Vukićević
24. април 2008. у 12:14 pm #68339nvukicevic
УчесникPostoji još jedna varijanta za konfigurisanje X-servera. Kao root u trminalu izvršiti komande:
[code]ldconfig[/code] pa potom ATi program za konfiguraciju:
[code]aticonfig –initial –input=/etc/X11/xorg.conf[/code]
kada se oba izvrše postupak je isti kao u prethodnom slučaju log out, pa log in, pa testovi za akceleraciju.Nemanja Vukićević
24. април 2008. у 3:04 pm #68340pajawizard
УчесникTrenutno sam izgubio grafiku jer sam snimio podesavanja posle greske koju je prijavio nakon testa, sada cu probati sa drugom varijantom za konfigurisanje X-servera
24. април 2008. у 4:06 pm #68341foxbunny
УчесникIspravite me ako gresim, ali sax -r zahteva jos argumenata, a najmanje naziv modula, inace nece raditi. Tako je bar bilo kad sam poslednji put instalirao 10.3.
24. април 2008. у 4:55 pm #68342nvukicevic
УчесникIspravite me ako gresim, ali sax -r zahteva jos argumenata, a najmanje naziv modula, inace nece raditi. Tako je bar bilo kad sam poslednji put instalirao 10.3.
Mislim da je to bilo potrebno za neku od ranijih verzija 10.1 ili 10.2? Bilo je sax2 -r -m 0=fglrx. Za 10.3 sam pratio uputstvo iz OpenSUSE wiki-ja:
http://en.opensuse.org/ATI_Driver_HOWTO i tamo stoji samo sax2 -r, radilo je sasvim dobro, ali ja sam koristio drajver iz zvaničnog repozitorijuma i instalirao ga preko YaST-a, moguće da je u tome razlika.Nemanja Vukićević
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.