Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › distro za stare racunare???
- This topic has 23 одговора, 13 гласова, and was last updated 16 years, 11 months раније by zchira.
-
АуторЧланци
-
15. мај 2006. у 9:58 pm #7381zchiraУчесник
Trazio sam na forumu, ali nisam nasao bas odgovor za moju dilemu 🙂
Imam jednog prijatelja koji je laik za racunare (automehanicar) i ima pentium 2, 400MHz, 64MB ram, integrisane zvucna i graficka. Posto je racunar nabavljao iz delova (tako naplacuje svoj rad: reglaza trapa=cd rezac…) trenutno je bez hard diska i jedino sto koristi je knopix, tako da se navikao i hoce da mu instaliram neki linux cim nabavi hard.
Jel postoji neka distribucija koja bi mogla da lepo radi na ovoj masini.
Uslovi koje treba da ispuni su da dolazi sa neophodnim programcicima za multimediju (mp3,divx plejeri).Inace, knopix na toj masini radi solidno, ali nije mogao da podigne kde vec neko jednostavnije okruzenjce.
Uzgred, bice to lep eksperiment koji treba da dokaze da linux nije nista tezi od windowsa za koriscenje, vec su ljudi navikli na win pa im teze pada bilo sta drugacije. Mom prijatelju je ovo prvi racunar, i prvo sto srece je linux pa cemo da vidimo (inace neke programe vec pokrece iz konzole, kaze da mu je lakse da otkuca GIMP nego da klikce po menijima…a mnogi windowsashi ne bi nedelju dana primetili da im neko sakrije tastaturu 🙂 )
16. мај 2006. у 7:29 am #44290crveni1УчесникMislim da bi mu savrseno radio Vector linux. Ako ne to onda recimo uymi neku stariju distribuciju!!!
16. мај 2006. у 10:58 am #44291msbУчесникObavezno pogeldaj http://www.damnsmalllinux.org koji pored toga sto je mali, veoma brz i na starim racunarima, veoma je lak za koriscenje.
Ostale distribucije koje bi mogle odgovarati potrazi na:
http://distrowatch.com/search.php
[/url]17. мај 2006. у 9:33 am #44292zchiraУчесникGledao sam malo distrowatch i mislim da bi najvise odgovarao Vector 5.1 standard…
U medjuvremenu, dok ne nabavim vector, mozda pokusam i slackware10.2 posto njega imam vec.17. мај 2006. у 12:33 pm #44293popacУчесникMislim da će moći i Slackware, a sigurno će moći i Gentoo.
17. мај 2006. у 3:43 pm #44294LYbУчесникUh, ja nikako ne bih stavljao gentoo na tu masinu, ima da se otelite obojica kad treba nesto da se kompajlira 🙂
Ma, vidi ti sta njemu treba i turi mu netbsd, ako ima iole pristojnu konekciju, ili ti imas, pokrenes instalaciju, podesis par stvari, ostalo poteras da svuce sa neta i to je to 🙂
18. мај 2006. у 8:34 am #44295DriverУчесникslackware ce tu da radi, ali mogao bi da stavis tu i neki stari mandrake kao 9.1 ili 9.2
18. мај 2006. у 12:33 pm #44296zchiraУчесникproblem je sto on nema nikakav pristup internetu tako da netBsd otpada.
Dakle resili smo problem (manje/vise): vector ili slackware. sad samo da sacekam da lik nabavi hard disk.
Nadam se da ce ta distribucija (koju god odaberem) moci da prepozna zvucnu karticu, jer knopix nije uspeo (mada je bio neki stari knopix).
18. мај 2006. у 8:14 pm #44297MoneoУчесник@Lyb
Hmmmm,interesantan predlog-NetBSD….
@zchira
Mislim da je Vector pravo resenje za tebe-ne znam da li ces dobiti bas upptrebljive KDE i Gnome okruzenja(64MB je ipak premalo za njih),ali na toj masini ce ti sasvim lepo raditi neko laganije okruzenje-Xfce recimo koji lepo izgleda,a i dovoljno je funkcionalan u startu,pa zatim IceWM ili Fluxbox,a i Window Maker je vise nego upotrebljiv…..
Takodje,ako se ne varam,sa Vectorom dolazi i sva potrebna multimedija….
Inace,ne bi zaista bilo lose da tvoj prijatelj doda jos recimo 128MB-SDRAM se sad prodaje budzasto-nece biti vise od 10e,te kada bude imao 196MB RAM-a moci ce bez problema da tera i KDE i Gnome,a tek da ne pominjem ukupne performanse kod svega ostalog…
PoZ!19. мај 2006. у 1:02 am #44298zchiraУчесникu pravu si, kde nije mogao da pokrene ni u knopixu.
A sto se tice memorije, pitanje je da li moze da se nadje odgovarajuca za tu plocu…ipak, predlozicu mu da posle harda nabavi i memoriju.. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.