Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › Distribucija za pocetnike
- This topic has 40 odgovora, 17 glasova, and was last updated 19 years ranije by
Sioux.
-
AutorČlanci
-
5. jun 2007. u 9:39 pm #55397
Guster
UčesnikAko kupim knjigu Suse 10.2,dok je ja prodjem a ono nova verzija,a tek za 2 god…
Kako resiti taj problem sa ucenjem i da li (koliko cesto)treba menjati svoju distribuciju.
Ako uzmem suse 10.2 koliko mogu da ga koristim vremenski,dok ne predjem na novu verzijNišta se ne brini. Knjiga o toj verziji će biti 90% aktuelna u sledećoj, a kad naučiš osnovne stvari neće ti trebati knjiga.
Distribuciju možeš da držiš 100 godina ako ti odgovara, a zvaničnu podršku (ažuriranja i zakrpe) ćeš imati par godina, zavisno od distribucije.
Na novu verziju ne moraš da prelaziš ako nećeš, ali je bez veze da koristiš staru verziju i stari softver kad džabe i uz malo truda imaš novi.
5. jun 2007. u 9:53 pm #55398SpasojeGredic
UčesnikPosto je slicna tema, iskoristicu ovu, nadam se da autor nece zamjeriti. Ja licno nemam problema sa linuxom, vozim slack, sve mi radi, i ne vidim zasto bih prekinuo nasu simbiozu:).
Pored toga sto ja koristim gnu/linux, imam zelju da i druge izvedem na pravi put:), odnosno da ih uvedem u svijet linuxa… Posto sam provalio da slack nije ono sto mogu preporuciti pocetnicima, odlucio sam da izaberem jedan distro koji cu ljudima stavljati na masine. Malo sam citao juce, i u uzi izbor su usli , debian etch, fedora, ubuntu i PCLinuxOS 2007 . Zanima me koji od njih je najprikladniji za pocetnike, koji po defaultu ima najbolju podrsku kad je hardver u pitanju, jednostavnost… i na kraju, u kojem cu se ja koji koristim slack, najlakse snaci, jer ipak ja cu te masine podesavati:)
to je to, pozz:)
5. jun 2007. u 10:09 pm #55399Guster
Učesnikdebian etch, fedora, ubuntu i PCLinuxOS 2007 . Zanima me koji od njih je najprikladniji za pocetnike, koji po defaultu ima najbolju podrsku kad je hardver u pitanju, jednostavnost… i na kraju, u kojem cu se ja koji koristim slack, najlakse snaci, jer ipak ja cu te masine podesavati:)
Ako ih sam podešavaš i znaš posao, preporučujem Debian. Ubuntu i PCLinuxOS su sa podrškom za hardver nešto bolji. Sa Fedorom nikad nisam imao sreće (stalno mi je nešto otkazivalo, što je pretpostavljam bilo do mene a ne do Fedore), a tu bih dodao još i SUSE. Za početnika koji sam hoće da čačka preporučujem PCLinuxOS jer većina stvari proradi odmah i sve se konfiguriše u grafičkom okruženju i Ubuntu (zbog dobre podrške zajednice). SUSE je takođe zgodan za početnike, a dolazi i sa gomilom softvera na DVD-u, za razliku od PCLinuxOS-a i Ubuntu-a koji su ograničeni bez brzog neta i repozitorijuma . Ja sam nedavno u firmi na jednom računaru koji treba da služi za svašta nešto sistemom eliminacije odlučio da instaliram Debian.
6. jun 2007. u 12:50 am #55400foxbunny
UčesnikZanima me koji od njih je najprikladniji za pocetnike, koji po defaultu ima najbolju podrsku kad je hardver u pitanju, jednostavnost… i na kraju, u kojem cu se ja koji koristim slack, najlakse snaci, jer ipak ja cu te masine podesavati:)
Hehe, ja napisem citav esej o tome a niko nista:
http://www.linuxo.net/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,7509.0/
6. jun 2007. u 8:44 am #55401velial
UčesnikOd gore navedenih distroa su svi dobri za pocetnika i ne bih puno razbijao glavu oko toga koji je najbolji.
Izaberite jedan i krenite sa njim. Probajte da taj jedan prilagodite sebi. Sve sto vas zanima u vezi tog distroa pitajte, ovde sigurno ima neko ko radi sa tom distribucijom i budite uvereni da je imao iste probleme.
Kada tu jednu distribuciju sredite sami, imacete svo potrebno znanje o linuxu za jednog prosecnog korisnika. Kada kasnije predjete i na neku drugu distribuciju videcete da su i problemi i njihova resenja u sustini ista i da su u pitanju samo nijanse.Sto se tice stalnog izlaska novih distribucija ako vam sve radi kako treba nije neophodno pratiti trend. Kad uhvatite sebe da zelite na svom linuxu najsveziji softver, imajte na umu da je on samo par meseci noviji od onoga koji vec imate, a da su vam na windowsu sveze verzije stare i preko godinu dana. Linux se mnogo brze razvija od windowsa i glad za najnovijim softverom ne bi trebala da je toliko izrazena kao sto je to slucaj windowsom. Ja licno dok nisam imao stalni net koristio sam jednu verziju programa dok nisam naleteo na problem, pa onda googlanje po forumima i ako je moj problem resavala nova verzija softvera onda sam je menjao tako da sam jednu verziju koristio i preko godinu dana bez ikakvih promena.
Drugo nove verzije pojedine distribucije se obicno ne razlikuju znacajno od starih (bar ne u onom delu koji korisnik treba da poznaje). Eto na primeru fedore prilikom instalacije nove verzije ja svaki put podesavam jednu te istu stvar na isti nacin. Tako da ne morate puno da se brinete hocete li znati da radite sa novom distribucijom.6. jun 2007. u 1:06 pm #55402SpasojeGredic
Učesnik[quote=”SpasojeGredic”]
Zanima me koji od njih je najprikladniji za pocetnike, koji po defaultu ima najbolju podrsku kad je hardver u pitanju, jednostavnost… i na kraju, u kojem cu se ja koji koristim slack, najlakse snaci, jer ipak ja cu te masine podesavati:)Hehe, ja napisem citav esej o tome a niko nista:
http://www.linuxo.net/component/option,com_smf/Itemid,82/topic,7509.0/
[/quote]Naravno da sam procitao tvoj post;), ali on nije odgovor koji sam trazio… Ja ne trazim sebe u linux-u, vec ne zelim da pogrijesim sa uvodjenjem drugih u pricu… Sinoc sam downloadovo fedoru, novi ubuntu, i pclinuxos2007. Na sva tri distroa je na svim masinama sve prepoznato. Jedino pclos nije prepoznao usb slusalice i zaglupio je kad sam pokusao da promjenim broj boja koje se prikazuju na monitoru… Jos danas, i pada odluka izmedju fedore i ubuntua.. Hvala na postovima;)
6. jun 2007. u 1:27 pm #55403miodragz
UčesnikSvakako za pocetnike je Mandriva,PCLinixOS,SuSe,Fedora dok je Debian za neke koji tek startuju za linuxom malo zajeban jer najverovatnije imaju dual boot,multimedia ne ide na diskovima,pristup windows particijama ne moze da se sredi bez prchkanja po config fajlovima i konzoli, pa su tu dozvole za prisup i jos ponesto
6. jun 2007. u 1:39 pm #55404foxbunny
UčesnikNaravno da sam procitao tvoj post;), ali on nije odgovor koji sam trazio… Ja ne trazim sebe u linux-u, vec ne zelim da pogrijesim sa uvodjenjem drugih u pricu…
Poenta price je da nije svaki pocetnik isti. Dakle, ne mozes svima univerzalno preporuciti jedan distro. Inace ne bi bilo potrebe da se uopste ovoliko diskutuje o tome. Na primer, neko mozda zeli da se iscima da instalira sve sto treba, ali zeli sav softver ima na DVDu. (to cu morati da dodam u tekst). U tom slucaju, recimo, Debian ili Suse predstavljaju mnogo bolji izbor od PCLinuxOSa. Razumes me? Dakle, ne moze se uvek reci: to je taj, i tacka. Prosto, ljudi su drugaciji.
Na primer, drugaru koji je iskusan programer i kojem command line nece predstavljati nikakav izazov, pre cu preporuciti Arch ili Slackware nego PCLinuxOS.
S druge strane, ako mislis na apsolutne pocetnike koji se jedva snalaze i u Windowsu, ne postoji bolja preporuka od “Ajd’ da sednemo pa da ti instaliram Linux, a ti gledaj”, sto u prevodu znaci da ces ponuditi da se pocne od distroa koji sam koristis (ili sa kojim si poceo, ako je ovaj sada pretezak), jerbo je tako najlakse dati dobar savet i pruziti adekvatnu podrsku.
6. jun 2007. u 5:50 pm #55405velial
UčesnikPo pitanju boja vrlo moguce da ti linux nije odabrao dobar monitor, za USB slusalice nemam blage veze.
Sto se tice fedore 7 postoji problem sa ati drajverom koji bi trebao da se resi u toku ovog meseca, ostalo je koliko vidim u redu.
6. jun 2007. u 8:53 pm #55406burga
UčesnikČesti izlasci novih verzija i zakrpa za stare verzije nikako nisu mana linuksa – to je njegova velika prednost. Zaljubljenima u Vindouz to može izgledati suprotno – da je Vindouz izuzetno stabilan a da Linuks stalno treba popravljati. Nije tačno.
Ko ne želi stalno ažuriranje, ima izbor. Ja sam odabrao Ubuntu 6.06 (Daper) zato što ima dugotrajnu podršku. Imam i Mandrak 10.2 koji je star već 3 godine (ako se ne varam) i odlično funkcioniše.
Nešto slično je i sa distribucijama, grafičkim okruženjima i pratećim programima – GNU/Linuks ima nešto predivno: mogućnost izbora!
Ja koristim KDE, ali nekoristim Kofis, mada mogu, koristim umesto njega OpenOfis, Fajrfoks, a za pregledanje slika koristim GNOMov pregledač. Samo sam instalirao sve željene biblioteke da ne moram da brinem hoće li sve raditi, i sve ide pod konac.
Tako da postoji i izbor – stari i proveren softver, beta verzije, alfa verzije, najnoviji stabilan softver, kandidati za objavljivanje… Kako kaže jedna reklama – za nekoga sve, za svakog po nešto :biggrin: -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.