Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Debian › Debian GNU/Linux 4.0
- This topic has 116 одговора, 25 гласова, and was last updated 17 years, 6 months раније by
maddox.
-
АуторЧланци
-
4. децембар 2006. у 9:31 pm #50029
Moneo
УчесникJa cu pokusati da razresim tvoje dileme 😀
1) Zato sto je njihov cilj pre svega max sigurnost i stabilnost,te tendencija da sve radi kako treba bez ikakvih gluposti-Debian tim(tacnije gomila developera sirom sveta)izbacuje svoj distro tek kada bude spreman i ispeglan-nema nikakvih rokova,vec se distribucija izbacuje kada sve bude dovoljno istestirano,sredjeno i stabilno-po meni je to koncept vredan hvale,jer je bolje sacekati godinu i po i dobiti max utegnut distro,nego na svakih 6 meseci dobijati neki poluproizvod sa situacijama tipa “u prosloj verziji je radilo,a ovoj novoj ne radi” i sl.
2) Update-ovi za Debian se uglavnom izbacuju radi ispravljanja sigurnosnih propusta i bug-ova nekoliko puta u izmedju perioda izlaska dve verzije-dostupni su preko apt-a,nema nikavog notifier-a koliko ja znam,jednostavno vidis koji su update-ovi dostupni preko Synaptica i skines ih 😉
Sto se tice novijeg softver toga nema-ono sto dobijes sa Debian-om(pricamo za Stable granu) te sluzi do sledeceg izdanja-izlaze samo spomenuti periodicni update-ovi….
Ko voli da ganja novi softver i ostalo-tu su testing i unstable izdanja 😉3)Ima,ali su to VEOMA neoficijalni repoi,i njihova upotreba se ne preporucuje-iz tih istih repo moze da se zbudzi i novi softver za stable izdanje,ali je to takodje kranje nepreporucljivo-mislim zasto kaljati sistem sa neproverenim stvarima?
4)Ubuntu se bazira na Unstable Debian grani te i ima noviji(nestabilniji)softver-iz toga proizilazi da je,koliko god on dobro radi,Debian radi ipak bolje(narocito dugorocno)jer je baziran na pouzdanijem softveru…
To jedna od bitnijih razlika….
Ima ih jos dosta(manjih ili vecih),a prilicno je obimno za ovu priliku 🙂5)Debian
6)Debian bez pardona-zbog stabilnijeg i sigurnijeg softvera 🙂
7)Prilicno obimno bi bilo nabrajati sve,ali da kazem da je Ubuntu bolji za obicne i newbie korisnike zbog vise user-friendly pristupa,atraktivnog izgleda i novijeg softvera…
8)Odlican,samo baci pogled na tonu sjajne i sredjene dokumentacije na zvanicom sajtu(sto kod npr Ubuntu-a nema)
9)Prilicno dobar,kao sto vidis 😉
Eto 😀
P.S. Lesa3 je fino i sazeto objasnio jos neke stvari 😉
4. децембар 2006. у 9:57 pm #50030IgorPetrovic
УчесникDebian nije sistem za one koji uvek žele da imaju najnovije verzije softvera, fancy desktope i ostale bespotrebne gluposti koje jedu resurse i umanjuju stabilnost. To je sistem koji se instalira jednom, i koristi godinama bez ikakvih problema i zakucavanja. Meni je Sarge osnovni sistem već više od godinu dana i nemam na šta da se požalim. Jednio sam stavio novi OpenOffice, sve ostalo je matoro, ali to mi ne smeta. Važno mi je da sve radi od prvog dana bez ikavog dodatnog zamlaćivanja, krpljenja itd.
Ako imaš dobru vezu sa internetom, mislim da je nebitno da li koristiš Debian ili Ubuntu. Razlike u osnovi uopšte nisu toliko velike. Meni lično kod Ubuntua smeta hype, Ubuntu znači ovo, Ubuntu znači ono, Nelson Mendela, bratstvo i jedinstvo, sloboda, trt-mrt… Sve to počinje da mi ide na živce, i to mnogo. Sve počinje da liči na neku sektu, ozbiljno.
Ali objektivno gledano, i Ubuntu je kvalitetan sistem. Mada moj glas definitivno ide Debianu.
4. децембар 2006. у 11:55 pm #50031BRANKKO
МодераторKo zeli da downloaduje:
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ia64/iso-dvd/debian-testing-ia64-DVD-binary-1.iso
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ia64/iso-dvd/debian-testing-ia64-DVD-binary-2.iso
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ia64/iso-dvd/debian-testing-ia64-DVD-binary-3.isoSamo me nervira sto je onemoguceno nastavljanje prekinutog downloada, tako da ga verovatno necu skinuti 😡
Iako pise:Instead, please use a tool that supports resuming. Under Unix, you can use “wget -c URL” or “curl -C – URL”. Note that some versions of wget do not support downloading DVD-size images. Under Windows, you might want to try FileZilla (FTP) or Fresh Download (HTTP).
A ja koristim FreshDownload…
Al’ ajde… moracu da probam da osposobim ADSL modem pod Linuxom 🙂Ako vam treba x86 ili amd64 (ili bilo koja druag optimizacija):
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/5. децембар 2006. у 12:08 am #50032BrokeBody
УчесникDebian nije sistem za one koji uvek žele da imaju najnovije verzije softvera, fancy desktope i ostale bespotrebne gluposti koje jedu resurse i umanjuju stabilnost. To je sistem koji se instalira jednom, i koristi godinama bez ikakvih problema i zakucavanja.
Nikada nisam pisao o sledecem na forumu, al’ doslo i mojih pet minuta. 🙂 Samo, pre nego sto pocnem, da neko sad tu ne pomisli da tek tako okrecem ledja svojoj sektici 😀 , da sam dvolican ili sta vec… Sto rece nas clan Stanislav_Antic: Znate šta ja volim da kažem svom Ubuntu: “Come on baby, light my fire”. 🙂 E to stoji i sa moje strane! 😉
Elem, sto se tice tih fancy desktopova i efekata, generalno, ne privlaci me i uopste se ne mlatim s tim. Probao sam samo dva puta u zivotu da podesim eye candy na Ubuntuu, al’ ne da mi se, svaki put radilo shit. U stvari, prvi put je radilo super, ali kad sam pokrenuo WarCraft i video samo crni ekran pred sobom, tu je bio kraj. 😀 Moram da priznam da, jos kada sam pocinjao sa Linuxom, izgled mi je uglavnom i bio presudan faktor kada je odabir distroa u pitanju, ali zato sto mi je tada, normalno, svaki distro bio isti 😛 (nisam poceo redom da isprobavam najpopularnije distribucije, vec sam samo gledao screenshotove 😀 ).
Sto se tice najnovije verzije softvera, ne mora svaki da bude up to date, ali kada su u pitanju programi kao sto su Firefox, Thunderbird, Gaim, XChat, ClamAV (koji inace ne koristim), Firestarter (koji inace ne koristim), BitTorrent, Linux DC++, Frostwire,… e za takve bih vec zeleo da mi uvek budu azurirani na vreme. Mislim, ne koristim ja racunar ni za kakav posao od kojeg zivim (barem ne jos uvek), tako da cak ni ovi programi koje sam naveo ne moraju u stvari da mi budu up to date, ali eto, voleo bih, barem kada su u pitanju programi kod kojih si izlozen malo vecoj opasnosti od upada i slicnih stvari koje cine stetu.
Ima nekih sitnica koje mi se ne svidjaju kod Ubuntua, ali nista strasno. Ne svidja mi se to sto na svakih 6 meseci mora da se radi update na novu verziju ili clean install. Mislim, ne mora obavezno… ::) Ne svidja mi se sto po defaultu jednostavno nije sistem za programiranje – Instaliram mu ja sve libove koji mu trebaju, neke trazim po ceo dan, da bi me na kraju pitao sta je to ?!? Uff… Kad tada nisam zadavio onu gazdaricinu macku… A ovo sto se Ubuntu ovoliko “napumpava”, velika srecna podorica, sekte ::) i te gluposti… Meni bas drago, ma srecan sam nekako u stvari. 🙂
Ovo sa izbacivanjem nove verzije na svake 2-3 godine mi se mnogo svidja. Skinucu Debian 4 kada bude izasao, pa cu da probam.
———————————————————
Dakle, softver ne mora da bude svez, osim onog koji se koristi preko interneta. Da traje sto duze, u smislu da je izbacivanje nove verzije sto dalje, ali da u medjuvremenu security barem bude azuriran na vreme uvek. Izgled nebitan, osim toga sto ne sme da bude KDE. 😀 Ne mora da bude nasminkan. Ako bi mi bolji izgled usporavao masinu, koristio bih onaj gori. I naravno, brzina, stabilnost i sigurnost – to svakome treba. 🙂 Sto mi je najbitnije, samo da mogu na miru da vezbam programiranje, a ne kao pod Ubuntuom, svakog dana da fali nesto kada je programiranje u pitanju.Jel’ meni mozda neko ima da mi preporuci neki distro? 🙂 Koristio sam Mandrake (Mandriva), Ubuntu i Fedoru.
———————————————————Ja sad bas i ne pratim mnogo ove stvari, ali koliko sam primetio, od svih ovih najpopularnijih distribucija, koje su u samom vrhu (Red Hat, Fedora, Ubuntu, Mandriva, Debian, SuSe, Slackware), Debian (pored Slack-a i Ubuntua) se mnogo malo ili najmanje koristi u korporativnim okruzenjima. Zasto?
baci pogled na tonu sjajne i sredjene dokumentacije na zvanicom sajtu(sto kod npr Ubuntu-a nema)
Sto si bre zapeo toliko sa tom dokumentacijom 🙂 kad je ima i na Ubuntuovom oficijalnom sajtu, i veoma je dobra. Da ti i ja mozda ne mislimo bas na istu stvar kada je dokumentacija u pitanju? ???
Uh, oci mi krvave. 😀
5. децембар 2006. у 12:48 am #50033miodragz
УчесникDebian je dosadno stabilno-bezbedna distribucija 😀 nema zakucavanja, sistem je za server dusu dao ali ima stvari koje mi smetaju a to su dozvole za pristup win particijama i drajveri za graficke,nema vlasnickih drajvera
5. децембар 2006. у 12:53 am #50034BrokeBody
УчесникMislis nema ih u repozitorijumima? Pa dobro, skines, pa kompajliras, a siguran sam da negde moze i da se nadje upakovan driver u .deb formatu. A i da ne nadjes, kol’ko ja znam, mozes neki tarball da konvertujes (spakujes) u .deb ili .rpm format.
5. децембар 2006. у 1:05 am #50035miodragz
УчесникZnam 😉
5. децембар 2006. у 10:44 am #50036Moneo
УчесникElem, sto se tice tih fancy desktopova i efekata, generalno, ne privlaci me i uopste se ne mlatim s tim. Probao sam samo dva puta u zivotu da podesim eye candy na Ubuntuu, al’ ne da mi se, svaki put radilo shit. U stvari, prvi put je radilo super, ali kad sam pokrenuo WarCraft i video samo crni ekran pred sobom, tu je bio kraj.
Pa jbg kad ukljucis xgl(za razliku od AIXGL)onda nema nista od 3D akcel. u aplikacijama-cela stvar je jos uvek u testing fazi,i zato ne odobravam default turanje iste u neke distroe(jos zavisi i od vlasnickih drajvera),vec da se to ostavi korisniku kao izbor 😉
Inace,probao sam AIXGL na Fedori i fino izgleda,ali mi usporava aplikacije(npr Firefox),a uvek se zabrljavi prilikom logout-a,tako da moram ponovo da ga ukljucim/iskljucim(nisam probao sa ostalim win managerima poput beryl-a,vec sam koristio default compiz i,koliko sam video,on pravi probleme)
Znaci opet cekanje na update >:(
Moje misljenje je da AIGLX lepo izgleda i nista vise(deluje mi vise kao neka demonstracija mogucnosti)-imam utisak da bi mi posle par dana zadovoljstva samo smetala u produktivnom koriscenju desktopa,a mislim da slicno misljenje dele i drugi korisnici…Ima nekih sitnica koje mi se ne svidjaju kod Ubuntua, ali nista strasno. Ne svidja mi se to sto na svakih 6 meseci mora da se radi update na novu verziju ili clean install. Mislim, ne mora obavezno… Roll Eyes Ne svidja mi se sto po defaultu jednostavno nije sistem za programiranje – Instaliram mu ja sve libove koji mu trebaju, neke trazim po ceo dan, da bi me na kraju pitao sta je to ?!?
Ne bi bilo toliko strasno da update nije malo bolje uradjen-a ovako nije bas najsrecnije resen,posto vidim da se zali gomila likova po forumima….
A sto se tice programiranja-Ubuntu nije bas najsrecnije izbor-tu je vec pomenuta Fedora daleko bolje resenje 😉Izgled nebitan, osim toga sto ne sme da bude KDE
Nije mi jasno otkud tolika averzija prema KDE-u koji je zaista odlican,meni licno ipak bolji nego Gnome.Koristim Gnome na Fedori i zaista je odlicno sredjen/uradjen,ali nema meni vrlo bitnog Krusader-a(Gnome Commander je smejurija u odnosu na njega)i kppp-a(znam,ima i gnome-ppp i chestnut dialer,ali je kppp po meni daleko bolji programcic) i to mi veoma smeta…
Znam,opet mogu da se instaliraju doticni programi i za Gnome,ali ja preferiram da imam cist sistem i da na 100% gtk bazu ne ubacujem qt lib-ove i jos gomilu zavisnosti koje mi ocigledno nece nikad u zivotu trebati 😀
Takodje integracija aplikacija u KDE-u i kontrolni centar+njihova povezanost je u KDE-u zaista profi uradjena,cime se Gnome ne moze bas pohvaliti…
Upravo zahvaljujuci ovome Nautilus,po meni,nije ni do kolena Konqueror-u 😉
Pokusao sam sa Gnome-om,a’l ne vredi-uvek se vracam na KDE gde se osecam kao kod kuce 🙂Ja sad bas i ne pratim mnogo ove stvari, ali koliko sam primetio, od svih ovih najpopularnijih distribucija, koje su u samom vrhu (Red Hat, Fedora, Ubuntu, Mandriva, Debian, SuSe, Slackware), Debian (pored Slack-a i Ubuntua) se mnogo malo ili najmanje koristi u korporativnim okruzenjima. Zasto?
Zato sto doticne kompanije(npr. SUSE) nude i komercijalnu podrsku na par godina,sto kod Debiana nema,niti ce biti zbog njegove filozofije 😉
To je veoma bitan faktor(podrska)jer ne mogu ljudi u nekoj firmi da odlete na forum ili net i da trazie resenje za neki problem,vec ce pre da pozovu ljude iz tehnicke podrske(koji stoje na raspolaganju) i koji ce problem da srede-o tome se radi…Sto se tice nekog distroa za preporuku-probaj Slack-u samom startu ima,mislim sve,sto ti treba za programiranje 😀
Sto se tice dokumentacije,ona je veoma bitan faktor-zar nije bolje imati sve reseno unapred,nego visiti i moljkati na forumima…
FreeBSD i njegov handbook su dobar primer-vrlo je studiozno uradjen,tako da ljudi nisu osetili ni najmanju potrebu da formiraju zvanicni BSD forum(ima BSD forum,ali nije official ;))
Ubuntu ima dokumentaciju,ali mi ona deluje smesno u poredjenju sa onim sto ima Debian,koliko sam video 😉
PoZ!5. децембар 2006. у 1:29 pm #50037BrokeBody
УчесникUbuntu ima dokumentaciju,ali mi ona deluje smesno u poredjenju sa onim sto ima Debian,koliko sam video
Uh, sinoc sam video Debian dokumentaciju i onde stvarno nista ne fali. 😮
6. децембар 2006. у 1:51 am #50038BrokeBody
УчесникJel’ Debian regulise dependency problems ili moram sam da trazim, skidam i instaliram, ili apt (Synaptic) na svakom Linuxu radi isto, odnosno sam to regulise?
Mozda malo glupo pitanje. 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.