Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Debian › Debian GNU/Linux 4.0
- This topic has 116 одговора, 25 гласова, and was last updated 17 years, 1 months раније by maddox.
-
АуторЧланци
-
4. децембар 2006. у 12:03 pm #8100BrokeBodyУчесник
Pa zar od danas ne bi trebalo da je slobodan za preuzimanje? Nema ga nigde na oficijalnom sajtu.
4. децембар 2006. у 2:18 pm #50020MoneoУчесникI ja sa nestrpljenjem ocekujem,trebalo bi uskoro-verovatno treba da se sinhronizuju mirrori…
Nemam nameru da vredjam ili omalovazavam Ubuntu korisnike,ali bice to lep da tako kaze,udarac,na Ubuntu,s obzirom na graficki instaler,svez softver i ogromnu kolicinu istog koja dolazi na dva dvd-a…
PoZ!4. децембар 2006. у 2:37 pm #50021BrokeBodyУчесникMa necemo da osetimo. 😀 😀 😀
bice to lep da tako kaze,udarac,na Ubuntu,s obzirom na graficki instaler,svez softver i ogromnu kolicinu istog koja dolazi na dva dvd-a…
I Ubuntu ima graficki instaler, sveze softvere… 😀 , a ovo za 2 DVDa, pa tu ti je broadband. E sad, jos u Srbiji (ne bukvalno ::) ) ima vise njih sa Dial-Up vezom, nego sa sirokopojasnom.
4. децембар 2006. у 3:06 pm #50022MoneoУчесникPazi,ta dva dvd-a su mozda kljucna-pa u Srbiji 90% korisnika ima dial-up(eto,porocene su da oko 40000 Beogradjana koristi ADSL,dodaj jos toliko korisnika kablovskog+sa nesto malo wireless-a u istom gradu)
I to u Bg-u,u drugim vecim gradovima(male da ne pominjem)je stanje,blago receno mizerno…
Anyway,graficki instaler je trebao da bude ubacen jos u Sarge,ali se odustalo jer je tada jos bio u testing fazi-sada dolazi,a razlog sam naveo-pridobijanje novih(i neiskusnih)korisnika…
Mada ni starom dobrom deb text instaleru nije falilo nista,a povrh svega je vrlo jednostavan za upotrebu…
Ali vole ljudi fancy i sarenis,pa to ti je ::)4. децембар 2006. у 3:18 pm #50023miodragzУчесникNeznam dal je samo na 2 DVD jer kolko sam vido Etch je imao u test fazi 3 DVD ili 20 CD,mozda su nesto skracivali pa su ga sveli na 2.
Mene zivo ineteresuje kako izgleda i kako radi Debian.
Debian je zakon za Ubuntu tu4. децембар 2006. у 3:33 pm #50024MoneoУчесникJos bolje,ako je na 3 dvd-a,a treba pomenuti da se na njima nalazi i source aplikacija 😉
Sve sto moze Ubuntu moze i Debian,samo sto je manje atraktivno i sareno-ja to uvek govorim a i znam,jer sam koristio i jedan i drugi…
Probaj Debian(pravi,ne Ubuntu)kad budes mogao-moja preporuka 😉
Jos jedna zabluda je da je Debian komplikovan za pocetnike,ali ja se uopste ne bi slozio sa tim-sve se prilicno jednostavno i lako namesta,a dobar deo stvari biva konfigurisan u toku instalacije(text instaler sve uredno prijavi i postavi izbor) 😉4. децембар 2006. у 3:45 pm #50025miodragzУчесникProbao sam ja Debian 🙂 i nije komplikovan al neke stvari nisam bio skapirao kod njega koje su mi sad jasnije :D, desava se to. Ali mi sad nedostaju alati koji ima samo na Debian-u 😀
4. децембар 2006. у 4:32 pm #50026IgorPetrovicУчесникRelease date novog Debiana je odložen na neodređeno vreme pošto je testiranje trajalo 3 meseca duže nego što je bilo planirano. Ipak, to ne znači da ćemo morati da čekamo mart. Verovatno će se pojaviti ranije, možda čak i pre nove godine.
A što se tiče graf. instalera, ni onom starom ništa nije nedostajalo 🙂 IMHO.
4. децембар 2006. у 8:11 pm #50027lesa3УчесникKad sam poceo sa linuxom imao sam Debian Sarge iz casopisa Mikro,tamo je i pisalo da nije za pocetnike.Zatim sam poceo da posecujem ovaj forum,i koliko vidim Suse je najzastupljeniji.Koristio sam Debiana,pa rekoh ‘ajde da probam nesto drugo i odlucim se za Suse.
moj zakljucak je sledeci Debian je mnogo ispred Suse i on je pravi linux,i bolji je i za pocetnika i za iskusnog korisnika.Kupis lepo dva DVD-a i imas sve sto ti je potrebno na jednom mestu.Suse je kao i Win sve je na klik i nista ne moze da se nauci.Verovatno je zato i zastupljeniji od Debiana.Da ne pominjem apt i synaptic koji su milion puta bolji od yast-a.Jedino sto Debian kasni sa izdanjima u odnosu na ostale distribucije,ali to nije nista strasno.Suse izbaci 10.0,a posle sest meseci 10.1(koji je blagi uzas)i onda sa 10.2 ispravlja greske,a za to vreme vozis lepo Debian Sarge i uzivas dok ne izadje Etch.Da napomenem da sam probao i Slackware,Ubuntu i Kubuntu i zakljucio da nije to to.DEBIAN JE IPAK DEBIAN-LINUX.4. децембар 2006. у 8:26 pm #50028BrokeBodyУчесник1) A zasto Debian izbacuje nove verzije (mislim na 1.0, 2.0, 3.0, a ne na ovo iza zareza 😀 ) na svake 2-3 godine ili koliko vec? Hteo ja da skinem ovaj Debian 4.0, al’ izgleda da nece skoro.
2) Jel’ i Debian ima update manager, pa kad izadje neka zakrpa ili upgrade za neki softver, on ti prijavi i ti skines, ili kako to vec ide? Ovo pitam prvenstveno zbog kernela – Kako izadje nova verzija, jel’ moze to automatski da se skocka, kao kad Ubuntu prijavi da je izasao novi update ili mora rucno, da se skine, pa sva ona yebuckanja? 🙂
3) Jel’ ima i Debian free, non-free i community maintained software repozitorijume kao i Ubuntu. Kako te stvari idu tu?
4) Koje su sve major razlike izmedju Debiana i Ubuntua, i koje su sve minorne, ali samo one najbitnije?
5) Koji je brzi, stabilniji i sigurniji?
6) Ako bih za neku server masinu morao da biram samo izmedju Debiana i Ubuntua, koji bi trebalo da stavim, i zasto?
7) Koje su prednosti i mane Debiana u odnosu na Ubuntu i obrnuto?
8 ) Kakav mu je community?
9) Kakav mu je razvojni tim?
——————————
Uh, sve ovo sam odavno hteo da pitam, al’ nikako da sednem i iskuckam cas. 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.