Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Da li postoji sansa da “Stvarno Zazivi” Linux?!?
- This topic has 24 odgovora, 11 glasova, and was last updated 21 years, 9 months ranije by
Anonimni.
-
AutorČlanci
-
11. februar 2004. u 3:35 pm #16973
unknown
UčesnikOce to, al ne na ovoj planeti
Pa neznam na kojoj si ti planeti ali ovde na zemlji instaliramo K-lite Codek Pack ili Nimo i mirni smo.
11. februar 2004. u 9:03 pm #16974BrokeBody
UčesnikE, al’ znate sta mi nije jasno? Sto kompanija Mandrake, kada radi na nekoj novoj verziji ne radi drajvere za neke novije, aktuelnije stvari kao sto su “Noviji” Lucent modemi, “Noviji” HP-ovi stampaci, skeneri, “Novije” nVIDIA graficke kartice… Sto ne rade na nekim novijim i aktuelnijim stvarima, nego na primer: “Jednom sam gledao koje sve komponente Mandrake 9.2 odmah detektuje i netreba da trazim drajvere na netu, a to su NEKE SMRDLJIVE, PRAISTORIJESKE KOMPONENTE KOJE NI WINDOWS NE DETEKTUJE, NITI NEKO PRAVI DRAJVERE ZA TA GOVNA! E sad, zasto oni to rade, zasto kad rade na nekoj novoj verziji Mandrake-a, ne “RADE” na tome da moze da detektuje neke komponente koje se “Najvise koriste, a opet, to su neke normalne komponente? Mislim… kolko se namucih dok ne skupih pare za hardwerski externi modem, a inace imam u kutiji i Conexant, i Lucent, i Robotics… Zasto…?”
11. februar 2004. u 9:08 pm #16975Sioux
UčesnikPiraterija odrzava sam MS i zato od njih i potice.
Ako neki nisu primetili nove Linux distribucije furaju sve DivX codec-e istovremeno bez problema dok se kod win-a 3. i 4. generacija ne trpe paralelno instalirani. Par mojih ortaka mi se zalilo da nemogu da pogledaju neki film bas iz ovog razloga sto mi je dalo mogucnost da im izreklamiram Linux jer se i meni isto desilo ,tj . film koji bez deintalacije jednog i instalacije drugog codec-a nije mogao da se gleda kroz Prozor bez problema je vidjen u mplay-u. i tacka ..
Igrice ce koliko juce poceti da dolaze uz Linux instalere. i tacka …
Odgovor na sva pitanja je 4 (cetiri)
11. februar 2004. u 9:12 pm #16976Sioux
UčesnikE, al’ znate sta mi nije jasno? Sto kompanija Mandrake, kada radi na nekoj novoj verziji ne radi drajvere za neke novije, aktuelnije stvari kao sto su “Noviji” Lucent modemi, “Noviji” HP-ovi stampaci, skeneri, “Novije” nVIDIA graficke kartice… . Zasto…?”
Prosto : zbog licecnih prava koja ne daju proizvodjaci zajednici koja bi onda razvila drivere
12. februar 2004. u 12:27 am #16977popeye
Glavni majstorMa sta vam je ljudi. To nece biti skoro. Sve dok ljudi kod nas mogu da nabavljaju CD-e od pirata (igrice, programi), nema mesta linuxu. Vecina ljudi na racunaru ili gledaju filmove ili igraju igrice. Kod win-a samo instaliras paket kodeka i nemas vise da brines za filmovi.
Sto se igrica tice, u pravu si. Medjutim, upravo su kodeci jedan od razloga zbog cega je Linux jednostavniji za gledanje filmova. Po instalaciji dobijas dovoljno kodeka da gledas DivX, QT, ili RealMedia. Time je recimo bila odusevljena moja drugarica, primer prosecnog korisnika, kada je prvi put instalirala Linux.
Cak sta vise, desavalo se da kolega dolazi kod mene da pogleda trejler (postoji li odgovarajuci prevod na srpski) koji nije mogao otvoriti u Windows Media Player-u koji dolazi uz XP.
12. februar 2004. u 12:59 am #16978BrokeBody
UčesnikDal’ bi ste mogli konkretno da mi odgovorite, po vasem misljenju, da li postoji sansa da se sve ovo o cemu smo sada govorili uskoro dogodi Linuxu, pa nek kosta kolko i Windows, ali da “Stvarno Zazivi”… uskoro (pa makar to bilo i za 2-3 godine)?
12. februar 2004. u 8:01 am #16979dens
UčesnikCela ta prica sa kodecima u windowsima dosta govori o samim korisnicima i koliko je za windows korisnike atipicna pojava citanje dokumentacije ili malo surfovanja da bi se dobilo optimalno resenje.
Dakle, ko god zeli da gleda filmove, a ne zeli da radi transkoding iz jednog u drugi format (tipicno mpeg2 u mpeg4) ima izuzetno jednostavno resenje, koje je uzgred budi receno u tesnoj vezi sa linuxovim resenjima za divx.
Dakle, uzmete i na cistu masinu instalirate ffdshow i zavrsite posao, kakvi div3, 4, 5 mp42, mp43, angel pousn i slicne gluposti …. sve je u jednom directshow filtru koji radi toliko puno toga: dekodiranje, postprocesiranje, subtitles, resize, crop, kontrole (gama, osvetljaj …) i da ne gubim vreme jos puno toga…
Ostaje vam da pokrenete plejer po zelji (moze cak i stupidni media plejer koji ce zahvaljujuci ffdshow-u imati i titlove koje ovaj direktno utiskuje u sliku)
Ali kao sto rekoh, ffdshow nije potekao iz window sveta, ali svejedno radi odlicno, dugo ga koristim na masinama na kojim moram da drzim windows.
Ipak, neke stvari i bolje i brze rade pod linuxom iako je sam KDE na svim instalacijama koje sam imao bio sporiji od windows desktopa. Moj favorit je bio i ostao MPlayer, mada ni xine nije los.
Dakle ko nije probao a ima dual boot nek podigne sto vise filmova na windowsu (a da nema seckanja) i nek to isto pokusa na linuxu. Trebalo bi da moze da se istera znatno vise instanci na linuxu, bar je takvo moje iskustvo.
Cinjenica je da dosta uredjaja, nece iz prve raditi na linuxu, dok hoce na windowsu, sto meni licno ne smeta, mada sam imao i nekoliko obrnutih situacija. Tipicne su ethernet kartice. U dosta slucajeva ih windoze nije nasao bez externih drajvera, dok ih je linux odmah nasao i konfigurisao. To je bio slucaj cak i sa minijaturnim linux distribucijama…
Odatle se i vidi gde gde je najveca primena linuxa, dok je za desktop on jos uvek neizbrusen, pomalo nekonzistentan, mada ga sa zadovoljstvom upravo tako i koristim kod kuce…
12. februar 2004. u 8:54 am #16980Daniloc
UčesnikJa verujem da hoce i nadam se da ce biti tako makar se placao
12. februar 2004. u 10:55 am #16981Anonimni
GostPa neznam na kojoj si ti planeti ali ovde na zemlji instaliramo K-lite Codek Pack ili Nimo i mirni smo.
A mi na mojoj na kojoj gledamo filmove na Linux-u raspakujemo arhivu sa kodecima u /lib/win32 i gledamo 100% filmova
12. februar 2004. u 1:06 pm #16982ZivicAleksandar
UčesnikLinux i jeste stvar (OS) buducosti, jer su ga stvorili i stvaraju ga ljudi slobodnog duha, ljudi kojima materijalna korist nije sveti cilj, on je mozd najmladja umetnost, jer objedinjuje skoro sva dosad poznata znanja, i njega covek moze samo voleti ili ne voleti, a to je stvar (OS) ukusa.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.