Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Da li biste plaćali softver?
- This topic has 17 одговора, 10 гласова, and was last updated 18 years раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
20. фебруар 2007. у 9:54 pm #52515
BrokeBody
УчесникPa šta ga znam. Ima negde oko 40-ak. Ah da, zaboravih da kažem da je Microsoft trener, ako to nešto znači. 🙂
6. март 2007. у 5:09 pm #52516foxbunny
УчесникAh da, zaboravih da kažem da je Microsoft trener, ako to nešto znači. 🙂
Haha, naravno da znači! D’oh!
Nego, ja rekoh da bih platio softver. Tačnije, kupovna moć bi učinila da platim za ono što mi stvarno treba, bilo to softver ili nešto drugo. Što ne bih. Ali…. postoji uvek ali… otkad sam na Linux-u, više mi se sviđa da zasučem rukave oko nekog kvalitetnog *slobodnog* softvera nego da odrešim kesu. To razmišljanje je prešlo i na hardver. Više bih se igrao da osposobim neki hardver pod Linux-om nego skakao u Win svaki put kada mi zatreba, ili, još gore, kupovao hardver koji radi pod Liunxom. Prosto je izazovnije da se petljam sa nečim nego da jednostavno i bez opravdanja keširam.
12. март 2007. у 6:13 am #52517Stanislav__Antic
УчесникLepo je biti privucen prakticnim stranama slobodnog softvera, ali ja to uopste ne smatram bitnim. Shvatio sam da mi ne treba vecina mogucnosti koja se nalazi u high end softveru, a na gnu/linux-u ima dosta dobrih programa koji nisu prenatrpani i savrseno mi dobro obavljaju posao. Kako je rekao Erik Raymond(The Cathedral & the Bazaar), dizajn programa je savrsen kada nemas vise nijednu opciju programa da izbacis.
E sada, mislim da ste veoma promasili poentu i da mnogo pricate ono open source, kada je bitna sloboda. Ako nekome kazes, koristim slobodan softver, jedino sto on moze da pomisli: “Kako slobodan, sta mu to znaci, jer to znaci da ja koristim neslobodan ??? “. I ti mu kazes DA, i navedes mu 4 osn. slobode.
A ako kazem pocetniku, softver je otvoren, i kazem mu da to znaci da je izvorni kod otvoren. On ce se pitati, a sto mi to treba, lepo mi radi i moj m$w.
@Stefan: Kako neko rece, za tvog profu, on je stara kajla. Ja se ne bih mnogo mlatio sa profanima, jer su zadrti, i tvrdoglavi, a neces imati nikakve koristi od toga.12. март 2007. у 1:21 pm #52518Sioux
УчесникJa zaista volim slobodu!
Smatram da sam slobodan da platim kad treba i ako mi treba i da ne platim kad i ako treba.12. март 2007. у 1:32 pm #52519svrbin
УчесникNormalno je da se svaki posao radi za pare, a svako bi zeleo da plati sto manje ako vec mora da plati.
20. март 2007. у 12:50 pm #52520foxbunny
УчесникNormalno je da se svaki posao radi za pare, a svako bi zeleo da plati sto manje ako vec mora da plati.
Narocito ako mu besplatan softver radi posao. 😉
20. март 2007. у 10:52 pm #52521svrbin
Учесник@ foxbunny
Ех, можда нисам био довољно прецизан, па да појасним.
Бесплатан (квалитетан) софтвер је, наравно, ван сваке конкуренције, а ту фелу људи која из несумњивих алтруистичких побуда “послује” на овакав начин, слободан сам да класификујем као нову фазу у еволуцији homo sapiens-a.
Како ће они (креатори) “пословати” – није предмет расправе за мене као обичног корисника њихових производа, али сматрам да би можда требало наплатити (бар симболично) ону категорију софтвера коју бих ја назвао “професионалним”, тј. онај софтвер који има несумњиву ф-ју, односно за последицу прављење пара и који би користили субјекти основани са циљем прављења профита.
Ово је неки мој субјективни осећај за људе који доста чине за све нас, а углавном зависе од донација или разноразног меценарства, ради остваривања неког стабилнијег извора прихода који би омогућио бољи континуитет и посвећеност у раду.
Дакле, да нагласим, принцип је принцип и са тим се слажем и видим вајду као корисник, али, иако бесплатан софтвер не плаћам, осетио бих јаку моралну обавезу да платим донацију како бих се реванширао (уколико сам у могућности). А како је “плаћенички” софтвер могуће лако бесплатно наћи (преко љутих гусара) – можда ми је јефтинији него бесплатни. :biggrin: 😉21. март 2007. у 12:35 pm #52522foxbunny
УчесникДакле, да нагласим, принцип је принцип и са тим се слажем и видим вајду као корисник, али, иако бесплатан софтвер не плаћам, осетио бих јаку моралну обавезу да платим донацију како бих се реванширао (уколико сам у могућности). А како је “плаћенички” софтвер могуће лако бесплатно наћи (преко љутих гусара) – можда ми је јефтинији него бесплатни. :biggrin: 😉
Jasno, naravno. Samo, ima i drugih načina da se revanširaš. Korišćenje i širenje upotrebe, kao jedan. Testiranje, pisanje dokumentacije, slanje patchova… Učešće u projektu je isto toliko dobra donacija kao i keš. Ja zapravo mislim da davanje keša nije pravi način. Naravno, super bi bilo kada bi nam se svima isplatilo, ali to jednostavno nije tako. Ljudi to ne rade zbog keša, već zato što vole. I ako čovek može da deli tu ljubav, to je najbolja stvar.
Ja sam, između ostalog, zbog toga započeo e-zine, a učestvovao sam i u Wiki projektu svog omiljenog Arch Linuxa. Ljudi to cene i osećaju se podržanim, verovatno mnogo više nego da sam im poslao malu sumicu koju mogu da priuštim da im pošaljem. Drugo bi bilo da imam veliku firmu koja bi postala pokrovitelj, ali ipak smo mi (uglavnom) pojedinci — fizička lica, onako pravnim rečnikom.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.