Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › C ili C++?
- This topic has 48 одговора, 24 гласа, and was last updated 13 years, 3 months раније by nebjak.
-
АуторЧланци
-
16. јун 2005. у 8:30 am #29321pedjamanУчесник
Samim tim što literatura za C++ sadrži elemente C-a, znači da opet učiš i jedno i drugo, po navedenom redosledu 😆 A i sasvim je normalno da se neke stvari ponavljaju kroz učenje novih. To tako ide.
Reference su jako dobra rešenja, ali su u odnosu na pointere ograničene te su pointeri ponekad ipak potrebni. Ovo važi naročito ako tvoja aplikacija, sem što izgleda, treba i da odradi nešto 8)
Ovo ti je iz 10-togodišnjeg iskustva na razvoju softvera, što aplikativnog, što naučnog karaktera (optimizacija i time-critical kod).
Kako god da kreneš da učiš… najbitnije je da KRENEŠ 😆
16. јун 2005. у 3:08 pm #29322nowaveУчесникC je proceduralno orjentisan jezik, on jeste brz, ali ne brz kao i rucno pisan asembler, jednostavno ne postoji dobar kompajler, koji postize toliki stepen optimizacije. Polje primene je prilicno siroko, od embedded sistem, pa do serverkih aplikacija. C++ je objektno orjentisan jezik, i uglavnom se danas koristi pri projektovanju softvera koji ce se vrtiti na dektop masinama. Pa se postavlja pitanje, sta u stvari zelis da naucis. Ako hoces da prosiris ono sto si naucio u Pascal-u, i da naucis da koristis jedan ozbiljan jezik, onda idi sa C-om, mada necu da kazem kako je C++ neozbiljan jezik. Ako hoces da naucis da programiras neke svakodnevne aplikacije, mozda bi ti biljo bolje da naucis C++, a kad njega naucis, samim tim ces nauciti i C, mada ces morati da naucis jos dosta, dosta vise… Pa ti sad odluci…
17. јун 2005. у 12:05 pm #29323pedjamanУчесникDa dodam, C++ omogućava brz razvoj softvera.
Mi ovde još programiramo PIC procesore (procesori u raznim igračkama, alarmima, regulatorima, monitorskim uređajima…) u asembleru ili mooooožda poneko u C-u. Moj poznanik, doktor nauka u USA koristi C++ za ove procesore iako je sporiji. Zašto? Pa zato što oni nemaju vremena da pišu asemblerski kod tri puta više nego C++. To treba uraditi u što kraćem roku i prodati.
Poenta je bila da su procesori dostigli prilično veliku brzinu, tako da mahom nema potrebe za upotrebom asemblera ili C-a sem u neke specijalne svrhe. 😆
6. август 2005. у 7:28 pm #29324vladeckУчесникtoliko stvari je receno i kao da te sve vrte u krug… cinjenice: sadasnji standard c++-a (koji je prilicno mator) je odlican. kreni odmah od c++. nista ne gubis, mnogo dobijas. sada vecina literatura i kompajlera imaju podrsku za novi c++ standard. u kranjem slucaju, izaberi sta god hoces, ali se drzi toga, to je najbitnije!
17. јануар 2006. у 11:10 am #29325maddoxУчесникDa dodam, C++ omogućava brz razvoj softvera.
Mi ovde još programiramo PIC procesore (procesori u raznim igračkama, alarmima, regulatorima, monitorskim uređajima…) u asembleru ili mooooožda poneko u C-u. Moj poznanik, doktor nauka u USA koristi C++ za ove procesore iako je sporiji. Zašto? Pa zato što oni nemaju vremena da pišu asemblerski kod tri puta više nego C++. To treba uraditi u što kraćem roku i prodati.
Poenta je bila da su procesori dostigli prilično veliku brzinu, tako da mahom nema potrebe za upotrebom asemblera ili C-a sem u neke specijalne svrhe. 😆
Pa sve ovde zavisi i od PIC-a koji se koristi ( konkretno mislim na “programsku memoriju” ), odnosno od cene i upotrebe kola u kome će se nalaziti PIC. Pretpostavljam da se tvoj poznanik bavi istraživanjima, tako da mu brzina ( 1 – 2 sec razlike ) izvršavanja nije bitna, već da za što kraće vreme napiše kod koji će raditi isto što i program napisan asemblerskim jezikom, ali malo sporije.
Takođe, nije samo cena u pitanju, ima sistema ( koji nisu igračke ) u kojima je brzina veoma bitna.Što se tiče teme C ili C++, ne znam koliko poznaješ programiranje, ja sam krenuo od Pascala ( za koji mislim da je veoma bitan i koji bih stavio u program informatike za I godinu srednje ), i evo sada učim C. Ali kao što je rekao mtm76 samo gruvaj, pa bilo šta ( ako si 87 kao i ja, imamo mi dosta vremena da naučimo dosta stvari ).
Pozdrav svima.
17. јануар 2006. у 3:29 pm #29326pedjamanУчесникPa sve ovde zavisi i od PIC-a koji se koristi ( konkretno mislim na “programsku memoriju” ), odnosno od cene i upotrebe kola u kome će se nalaziti PIC. Pretpostavljam da se tvoj poznanik bavi istraživanjima, tako da mu brzina ( 1 – 2 sec razlike ) izvršavanja nije bitna, već da za što kraće vreme napiše kod koji će raditi isto što i program napisan asemblerskim jezikom, ali malo sporije.
Takođe, nije samo cena u pitanju, ima sistema ( koji nisu igračke ) u kojima je brzina veoma bitna.Dadašnji pikovi veće brzine i memorije su jeftiniji od sporijih i starijih (jeste čudno) tako da brzina ne igra ulogu jer su sada u rangu nekog x86 procesora a džabe.
A i to da je brzina veoma bitna, pa i za PC se piše u C++ ili javi mahom, jer je usporenje zanemarljivo u odnosu na ASM a mnogo brži razvoj i izrada koda.Što se tiče teme C ili C++, ne znam koliko poznaješ programiranje, ja sam krenuo od Pascala ( za koji mislim da je veoma bitan i koji bih stavio u program informatike za I godinu srednje ), i evo sada učim C. Ali kao što je rekao mtm76 samo gruvaj, pa bilo šta ( ako si 87 kao i ja, imamo mi dosta vremena da naučimo dosta stvari ).
Pozdrav svima.
Pa ako zameniš svoje dve cifre imaš moje 🙂 Ja sam učio ASM, pascal, C i C++ i aktivan sam programer već dosta godina u C i C++ jezicima.
Danas ne bih Pascal koristio za ucenje jer je nepotrebno, mada se radi u svakoj srednjoj školi.Slučajno znam jer ga predajem, kao i C i C++ 🙂
Pre 5 godina da, a danas je Pascal već zastareo za obuku i bilo bi suvišno njim započinjati učenje. Treba početi osnovama Jave, a zatim C i C++.
Mnogi univerziteti već rade tako kod nas, a u svetu odavno.17. јануар 2006. у 8:28 pm #29327maddoxУчесникPa, nemam pojma, možda ću promeniti mišljenje posle I godine FON-a, koliko sam video tamo se sada osnove programiranja uče u Javi. Nisam se nikada do sada susreo sa Javom, tako da ne mogu da kažem moje mišljenje o tome da li je za početnike bolja od Pascala.
Pošto si profesor, da li bi molim te mogao da mi napišeš kako ide nastavni plan i program za C, odnosno kojim redom se uči, pošto sam prošle godine učio isti, i to sam posle 3-4 časa već imao predavanje o pokazivačima što mi je bilo malo nelogično, pa me interesuje da li su to ovi iz Ministarstva napravili takav program, ili je jednostavno profesor išao tim redom.Što se tiče PIC-a, kao diplomski sam odlučio da napravim neko kolo koje bi sadržalo PIC16F628 ili PIC16F628A mikrokontroler koji nije mnogo skup i pristupačan mi je. I planiram da napišem program u ASM, nisam imao u planu da koristim C ili C++.
18. јануар 2006. у 11:43 am #29328pedjamanУчесникPa, nemam pojma, mo¾da æu promeniti mi¹ljenje posle I godine FON-a, koliko sam video tamo se sada osnove programiranja uèe u Javi. Nisam se nikada do sada susreo sa Javom, tako da ne mogu da ka¾em moje mi¹ljenje o tome da li je za poèetnike bolja od Pascala.
Jeste bolja jer odmah nakon savladavanja osnova proceduralnog tipa, možeš nastaviti, u istom okruženju da radiš i objektno programiranje. nema mnogo prilagođavanja. Sem toga, Java je totalno cross-platform pa ne moraš da se mlatiš time da li će nesto raditi na linuxu i windowsu 🙂 Naravno, i C i C++ imaju slična rešenja, ali se plaćaju.
Po¹to si profesor, da li bi molim te mogao da mi napi¹e¹ kako ide nastavni plan i program za C, odnosno kojim redom se uèi, po¹to sam pro¹le godine uèio isti, i to sam posle 3-4 èasa veæ imao predavanje o pokazivaèima ¹to mi je bilo malo nelogièno, pa me interesuje da li su to ovi iz Ministarstva napravili takav program, ili je jednostavno profesor i¹ao tim redom.
Ovi iz ministarstva ne znaju d*p* da obrišu 🙂 Od njih samo stigne “radi se C”, a ti smisli kako ćeš. Znači, uglavnom je do profesora. Uzmi knjigu od Augie Hansen-a ili Stroustrup-a ili Kernigen and Richie. Većina je prevedena i jako su dobre. Naročito za početnike prva.
©to se tièe PIC-a, kao diplomski sam odluèio da napravim neko kolo koje bi sadr¾alo PIC16F628 ili PIC16F628A mikrokontroler koji nije mnogo skup i pristupaèan mi je. I planiram da napi¹em program u ASM, nisam imao u planu da koristim C ili C++.
Imaš super okruženja za C (MikroC) sa gomilom biblioteka. Mnogo je lakse raditi u njemu za PIC. Moj drugar radi PIC ove u njemu.
18. јануар 2006. у 10:32 pm #29329maddoxУчесникPedjaman a šta mi mozes reći o knjizi C++ autora Jesse Liberty u izdanju SAMS-a koju je prevela naša kompjuterbiblioteka?
1. март 2006. у 9:28 pm #29330miodragzУчесникJa lepo kupio C++ za Linux dobra knjiga a uz to i jeftina samo 432 dinara
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.