Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › C ili C++?
- This topic has 48 одговора, 24 гласа, and was last updated 13 years, 2 months раније by nebjak.
-
АуторЧланци
-
6. јун 2005. у 8:32 pm #5494ak-87Учесник
Pocetnik sam u programiranju,mada ne u potpunosti,jer imam nesto malo iskustva iz skole,sto se tice Pascal-a i Delphi-a.Uglavnom,sad bih zelio da pocnem polako da ucim C++,ali procitao sam da neki preporucuju da se prvo uci C,pa onda C++.Stoga,zanima me,sta preporucuju drugi ljudi koji programiraju u C odnosno C++.Sta da izaberem?Kako da pocnem?
6. јун 2005. у 9:10 pm #29312popeyeГлавни мајсторMišljenja su različita, recimo i u literaturi ćeš naći različit pristup. Neki smatraju da je C pravi uvod za C++, drugi pak kažu da treba učiti odmah C++ jer postoje dobri izgledi da ćeš preneti neke loše navike iz C-a u C++.
Ako se misliš baviti sistemskim programiranjem, C ćeš morati naučiti. Ukoliko kaniš pisati aplikacije, možeš odmah početi sa C++.
6. јун 2005. у 11:07 pm #29313jbobanУчесникŠto reče popeye, postoje tačno 2 struje na tu temu. Medjutim, ja iz prakse znam da su oba načina upotrebljiva. Niti će ti smetati da prvo naučiš C za kasnije učenje C++, niti ćeš imati problema da pišeš C kad naučiš C++.
U ovoj podeli više se misli na samo razmišljanje prilikom projektovanja aplikacije ali to postaje značajno tek kad se dublje upustiš i praviš nešto veće. Do tad već razviješ metode i razmišljanje i lako se prilagodjavaš.7. јун 2005. у 8:26 am #29314mtm76УчесникPocetnik sam u programiranju,mada ne u potpunosti,jer imam nesto malo iskustva iz skole,sto se tice Pascal-a i Delphi-a.Uglavnom,sad bih zelio da pocnem polako da ucim C++,ali procitao sam da neki preporucuju da se prvo uci C,pa onda C++.Stoga,zanima me,sta preporucuju drugi ljudi koji programiraju u C odnosno C++.Sta da izaberem?Kako da pocnem?
he, he… ne mogu a de ne primjetim to da već po stoti put pitaš koji programski jezik da učiš… pyton, javu, pa sad ovo… mogu ti reći da ovako nećeš naučiti ni jedan 🙂 šta god da odabereš, za početak je dobro… a u vezi ova dva… C je nabrži programski jezik (brz skoro kao asembler), a c++ nema skoro nikakve veze sa njim… osim što ga sadrži u potpunosti, tako da je program napisan u c-u, ujedno i c++ program… možeš mirne duše odmah početi sa c++, s tim ako znaš osnove c-a, možeš preskočiti par prvih lekcija ;)… preporučit ću ti jednu knjigu:
C++ za Linux (J. Liberty, D. Horvath)
Prevedena je (vidi na http://www.kombib.co.yu ). Ne ide previše u dubinu, ali izvrsno pokriva sve što za početak trebaš znati (osnove c++ jezika, korištenje sistemskih poziva i sistemskih naredbi, GUI programiranje…).
Znači, uzmi knigu i uči… a forume lagano zaboravi… 😉7. јун 2005. у 9:31 am #29315ak-87УчесникPaaaa,puno sam se dvoumio,nisam znao sa cim tacno da pocnem,jer sam mislio da necu dobro izabrati,ali ipak sam sad odlucio da to bude C++,definitivno.Pronasao sam knjigu na http://www.kombib.co.yu ,imaju ljudi predstavnistvo ovdje u BL,tako da cu odmah danas skoknuti da kupim odnosno porucim.Uglavnom,hvala na savjetu! 😀
7. јун 2005. у 9:37 am #29316mtm76УчесникPaaaa,puno sam se dvoumio,nisam znao sa cim tacno da pocnem,jer sam mislio da necu dobro izabrati,ali ipak sam sad odlucio da to bude C++,definitivno.Pronasao sam knjigu na http://www.kombib.co.yu ,imaju ljudi predstavnistvo ovdje u BL,tako da cu odmah danas skoknuti da kupim odnosno porucim.Uglavnom,hvala na savjetu! 😀
knjiga je zakon… vrijedi svake pare… nećaš se pokajat… kako se samo ja nisam sjetio da ima predstavnišvo kod nas, nego sam potegnu do Beograda zbog nje (i još ponečeg) 😉
7. јун 2005. у 10:01 am #29317RiSKУчесникZa knjishku ocena 10+. Fali joj samo josh jedan nastavak na teku Qt ili GTK+ 😉
E, sad, ako si radio i u cistom Pascalu i u Delphijevom ObjectPacalu, verovatno jasno pravish razliku izmedju proceduralnog i OOP koncepta u programiranju, tako da ti je svejedno poceo da ucis C ili odmah C++.
15. јун 2005. у 2:25 pm #29318lord_NIKONУчесникNista za pocetak uzmi C jer ces iz njega najbolje nauciti funckije i algoritme ali kasnije moizes preci i na C++. Za sistem administraciju je C dovoljan.
15. јун 2005. у 9:36 pm #29319pedjamanУчесникHej, ma batali sve ove priče. Moraš naučiti C pre C++ i to je definitivno. I ako hoćeš da koristiš C++, baratanje pointerima je ponekad neizbežno, makar da bi razumeo šta se dešava. A i svi univerzitrti prvo organizuju kurs iz C, pa tek iz C++.
15. јун 2005. у 9:59 pm #29320jbobanУчесникHej, ma batali sve ove priče.
Ne bataljuj ništa 8)
Moraš naučiti C pre C++ i to je definitivno.
Svaka C++ knjiga ili kurs u sebi sadrže C elemente jer je i jezik C sadržan u C++. Ovo mi je uvek smetalo, jer sam već koristio C 😉
I ako hoćeš da koristiš C++, baratanje pointerima je ponekad neizbežno, makar da bi razumeo šta se dešava.
U C++ su pointeri sasvim regularni, ali se ne preporučuju jer postoje reference koje je bolje koristiti.
A i svi univerzitrti prvo organizuju kurs iz C, pa tek iz C++.
C je prvo nastao, smatra se da je lakši, a C++ nadgradnja sa promenjenom filozofijom projektovanja, pogodniji za veće projekte, lakše se održava, modularniji, pa zato. Ako čovek može da zagrize više, zašto ne preskočiti jednu stepenicu…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.