Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Bez opcija za CD boot u biosu
- This topic has 16 odgovora, 9 glasova, and was last updated 17 years, 6 months ranije by
dejan1980.
-
AutorČlanci
-
17. marta 2006. u 1:08 am #7145
Mr_Pingvin
Učesnikmam problem sa butiranjem cd-a pri pokretanju kompa. Znači u biosu nema ničega za boot osim floppy seek, a ako nema diskete odma ide na hard. Neću sad da lupam koji je hardver u pitanju jer nije moj, ali je sigurno SATA kontroler sa 160GB HDD. Znači probao sam da instaliram linux i nije htelo, pa sam probao sa windowsom ali ni to nije dalo rezultata. Zvao sam čoveka koji je instalirao sistem pre mene i rekao je da je prvo butovao sa neke diskete pa je ono prešlo na CD, ali on tu disketu drži u tajnosti. Uspeo sam da pokrenem DOS sa diskete, ali sa time ne mogu da pokrenem linuxa (možda i postoji neki način). Šta mi savetujete da uradim. Dali postoji neka fora da se preko diskete butuje CD bez obzira na OS koji je na njemu ili moram da stavim neki lin na disketu i onda nekako (ne znam kako) da pokrenem boot?
17. marta 2006. u 2:08 am #42304Hans
UčesnikMa kojoj tajnosti nadji sata drivere za taj hard i vozi
Jebes takve likove koji nece da ti daju takve stvari17. marta 2006. u 3:22 am #42305Mr_Pingvin
UčesnikMa džaba mi sata drajveri. Mislim nalaze se na cd-u ali kako da ih učitam kad u biosu nema ni “b” od boot cd-a. Nepostoji ono first, second.. itd. boot device. Ovo još nisam video pa zato pitam, kako da butujem CD ako bios nema podršku za to. Probao sam i F8 i razne akrobacije ali ne vredi. Ne piše ništa ni u uputstvu sa pločom. Stvarno je zeznuto..
17. marta 2006. u 6:30 am #42306velial
UčesnikSATA drajvere sam ja morao da instaliram sa diskete sa CD-a nije moglo, i to sve pre instalacije operativnog sistema.
17. marta 2006. u 10:43 am #42307Hans
UčesnikUpdate biosa ce mozda da pomogne
17. marta 2006. u 9:40 pm #42308miodragz
UčesnikKoja je ploca u pitanju interesuje me,Zanimljiv problem
17. marta 2006. u 9:57 pm #42309Hans
UčesnikI mene to sam vidjao na nekim plocama za pentium 1
17. marta 2006. u 10:07 pm #42310debelizmaj
Učesnikovo sam nasao na openbsd sajtu, mozda ti pomogne, imas opisano kako se pravi boot disketa i ostalo
P.S.
Verovatno ces morati da malo izmenis ali probaj…OpenBSD/i386:
Play with your BIOS options to enable booting from a CD. The OpenBSD/i386 release is on CD1. If your BIOS does not support booting from CD, you will need to create a boot floppy to install from. To create a boot floppy write CD1:3.8/i386/floppy38.fs to a floppy and boot via the floppy drive.
Use CD1:3.8/i386/floppyB38.fs instead for greater SCSI controller support, or CD1:3.8/i386/floppyC38.fs for better laptop support.
If you can’t boot from a CD or a floppy disk, you can install across the network using PXE as described in the included INSTALL.i386 document.
If you are planning on dual booting OpenBSD with another OS, you will need to read INSTALL.i386.
To make a boot floppy under MS-DOS, use the “rawrite” utility located at CD1:3.8/tools/rawrite.exe. To make the boot floppy under a Unix OS, use the dd(1) utility. The following is an example usage of dd(1), where the device could be “floppy”, “rfd0c”, or “rfd0a”.
# dd if= of=/dev/ bs=32k
Make sure you use properly formatted perfect floppies with NO BAD BLOCKS or your install will most likely fail. For more information on creating a boot floppy and installing OpenBSD/i386 please refer to FAQ 4.3.1.
17. marta 2006. u 10:34 pm #42311brale
UčesnikNajjednostavnije ako ne mozes da bootujes sa cd-a je da napravis boot disketu sa rawrite programom, koji se nalazi uglavnom na svim distribucijama na instalacionom cd-u. Na istom mestu se nalaze i boot imidzi, za sve sto ti treba (cd,hdd,sata,network ….)
18. marta 2006. u 12:32 am #42312Mr_Pingvin
UčesnikSkinuo sam btmgr sa http://btmgr.sourceforge.net/
Strava je programče kod mene lepo radi, može da se snimi i na floppy pa sa njega prepoznaje sve uređaje a ne zavisi od sistema na kojem je kompajliran. Kod mene lepo radi a videću sad kod drugarice… Zanimljivo high end komp, sve nabudženo do daske a nema opciju za boot CD… Hvala svima na pomoći, dali ste mi dobre ideje. Javiću dali imamo novog linux korisnika-cu.. 😀
-
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.