Početak › Forumi › Linuks distribucije › Arch,Manjaro,… › Arch 2008.03 ISO RC
- This topic has 31 odgovor, 7 glasova, and was last updated 18 years, 3 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
4. april 2008. u 11:37 am #68497
DeadRinger
UčesnikPozdrav za Arch drustvo. Zanima me “pacman” pretrazivanje neinstalisanih (ili svih) paketa po delu imena paketa, npr. xf86, fglrx, drivers, ati i sl.
Kako je sa restricted ATI drajverima, nalaze li se u ona tri osnovna repoa ili se rucno instalise?
Ako je Arch priblizne brzine Gentoo-a, vredi probati neku binarnu alternativu.4. april 2008. u 11:52 am #68498paralizer
UčesnikNisam toliko iskusam ARCH-er al mislim da pakete mozes da pretrazujes sa “pacman -Ss ime_paketa”, normalno bez navodkice.
A za ATI, ne treba da instaliras nista poslebno koliko ja znam. Mada juce sam prvi put instalirao ARCH na kom. koji ima ATI graficku i sve je proslo ok. Sledio sam ono oficijalno uputstvo sa wiki-jem.
Nesto kako… Ne secam se bas…
pacman -Syu xf86-video-ati
Pozdrav za Arch drustvo. Zanima me “pacman” pretrazivanje neinstalisanih (ili svih) paketa po delu imena paketa, npr. xf86, fglrx, drivers, ati i sl.
Kako je sa restricted ATI drajverima, nalaze li se u ona tri osnovna repoa ili se rucno instalise?
Ako je Arch priblizne brzine Gentoo-a, vredi probati neku binarnu alternativu.4. april 2008. u 12:12 pm #68499foxbunny
UčesnikPozdrav za Arch drustvo. Zanima me “pacman” pretrazivanje neinstalisanih (ili svih) paketa po delu imena paketa, npr. xf86, fglrx, drivers, ati i sl.
Ako je Arch priblizne brzine Gentoo-a, vredi probati neku binarnu alternativu.Arch je po perfomansama slican Gentoou, a neki kazi i da im masina brze radi.
Sto se pretrage paketa tice, imas tri ocije:
* Na sajtu http://www.archlinux.org/ imas pretrazivac iznad spiska paketa.
* komandom “pacman -Ss keyword” mozes da nadjes sve iz repozitorijuma
* komandom “pacman -Sl | grep keyword” ako trazis samo imena paketa a ne i kratke opise (to je veliko S, malo L)Arch ima i ABS sistem, slicno kao sistem EBUILDova kod Gentooa. Koristi PKGBUILD fajlove i komandu “makepkg”. Svi paketi iz zvanicnih binarnih repozitorijuma mogu da se skinu i u vidu PKGBUILD fajlova (zapravo ceo source tree) uz pomoc programa abs.
Osim toga imas i AUR koji je user repo sa PKGBUILDovima bez binarnih paketa. Taj repo se nalazi na http://aur.archlinux.org/
U Arch repoima nema restricted paketa (to jest, kodeci, ati drajveri i slicno se ne smatraju non-free paketima). Ono sto u vecini distroa zovu non-free se ne odnosi na Arch. Kod nas je non-free = ne moze da se distribuira. Sve ostalo je free. U repoima najnormalnije imas realplayer, acrobat reader, catalyst drajvere, kodeke (paket se zove codecs), lame, ffmpeg, stagod je kod drugih non-free.
ATI drajveri se u Archu zovu catalyst. Kernel modul se jos uvek zove fglrx, ali se paket zove catalyst. Trenutno vise ne vidim neku prednost open-source drajvera posto catalyst ima odlicne performanse i AIGLX podrsku.
4. april 2008. u 12:32 pm #68500DeadRinger
Učesnik@foxbunny,
Eto, sve si mi servirao na izvolte, kapiram pacman -S je kao emerge –sync, pacman -Ss keyword bi odgovaralo emerge -s itd.
Probacu jos koliko danas pa se cujemo.4. april 2008. u 1:46 pm #68501foxbunny
Učesnik
@foxbunny,
Eto, sve si mi servirao na izvolte, kapiram pacman -S je kao emerge –sync, pacman -Ss keyword bi odgovaralo emerge -s itd.
Probacu jos koliko danas pa se cujemo.A, ne. Pošto Arch ima i binarne pakete i PKGBUILD (=ebuid) za svaki, onda pacman -S nije isto sto i emerge –sync. Ekvivalent emerge je makepkg koji na osnovu PKGBUILD fajla pravi paket, s tom razlikom što ne skida PKGBUILD sa neta. Ali ono, ako ti je lakše možeš da poistovetis pacman -S sa emerge –sync.
Imaš ceo help za pacman kad dodaš switch -h na bilo koji drugi. Na primer: pacman -Sh ili pacman -Shit 😀
4. april 2008. u 6:54 pm #68502DeadRinger
Učesnik@foxbunny, base instalacija zavrsena, dao si mi visak odgovora pa da pojednostavim onda razmisljanja o Arch-u, jer i Gentoo koristi tudje gotove binarne pakete, pravi i cuva svoje optimizovane binarne pakete, kompajlira iz izvornog koda sa optimizacijom ili samo raspakuje binarne, o mogucnostima sa sopstvenim ebuild-ima ne bih, to je kompleksna tema.
Vidis da za sada bacam oko na binarne pakete jer kompajliranje po meni moze ako cu dobiti bolje od ponudjenog. Gentoo ostaje ali planiram da prepolovim broj paketa na neki optimalni minimum.
Ukratko, analogiju trazim u komandama pacman-om koje:
1. azuriraju bazu paketa
2. omoguce samo download paketa za update
2. prikazu sta je od paketa za update
3. kompletan ili selektivan update paketa
4. listu instalisanih i neinstalisanih paketa
5. pretrazivanje paketa po osnovi poznatih nekoliko slova iz naziva paketa
6. informacije o paketu
man pacman odakle pokupih kombinavije -S -Su -Syu -Q -Qi -Qup -Ql -Qo jos se ne uklapaju u onih 6., a brz jeste, mada sam jos u konzi.
E, i hvala ti na pomoci jer ne bih da ucim jos jedan hanbook.
@paralizer x86-video-ati, mora da je “mesa”, ja hocu fglrx, znam zasto a objasnio mi je @foxbunny kako se zove paket4. april 2008. u 7:27 pm #68503Vladimir
Učesnikcatalyst
4. april 2008. u 7:33 pm #68504foxbunny
Učesnikxf86-video-ati jeste open-source verzija. fglrx (kao sto sam vec negde i rekao) zove se “catalyst”, s tim sto se kernel modul jos uvek zove fglrx.
U sustini, pacman je (cini mi se) daleko jednostavniji softver od emerge, bas zato sto se ne petlja sa PKGBUILDovima. Tako da verovatno neces naci bas ekvivalentnu funkciju kod njega.
Pored pacmana imas i Yaourt (imas PKGBUILD za njega u AURu) koji ima dodatne funkcije koje mogu biti od koristi ako trazis nesto jace od pacmana. O njemu imas posebnu temu u ovom forumu.
4. april 2008. u 7:59 pm #68505DeadRinger
UčesnikInstalisao sam xf86-video-ati, radeon je drajver u xorg.conf-u. Upravo sam gledao koji je default WM za Arch i ne nadjoh. To je ona logika Ubuntu, Gnome, Fedora itd. po default-u Gnome, Slackware KDE. Sta mi vi drugari predlazete. Posto ce Arch biti devojka za sve treba da se odlucim izmedju Gnome, KDE i XFCE4, iskljuciv sam po pitanju ukrstanja, stara navika, ili qt ili gtk.
4. april 2008. u 8:44 pm #68506kukibl
UčesnikInstalisao sam xf86-video-ati, radeon je drajver u xorg.conf-u. Upravo sam gledao koji je default WM za Arch i ne nadjoh. To je ona logika Ubuntu, Gnome, Fedora itd. po default-u Gnome, Slackware KDE. Sta mi vi drugari predlazete. Posto ce Arch biti devojka za sve treba da se odlucim izmedju Gnome, KDE i XFCE4, iskljuciv sam po pitanju ukrstanja, stara navika, ili qt ili gtk.
Hehe, pa to je stvar ukusa. 🙂 Ja bih ti licno preporucio XFCE, jer ga i sam koristim. S tim da imam instaliran qt + kdelibs i gtk, jer ne mogu bez nekih programa. Obavezno instaliraj i onu grupu paketa xfce4-goodies ako se odlucis za XFCE.
KDEmod je odlican izbor, ako si u tom fazonu. :biggrin: Dajem mu prednost u odnosu na “genericki” KDE. Gnome na Archu nisam probao, pa ti ne mogu nista konkretno reci.
I da… Arch nema podrazumjevani WM, bar koliko je meni poznato. To mi se i svidja na njemu, iako ga ne koristim – sve je stvar izbora, sve prilagodjavas svojim potrebama i prema svom ukusu. A opet sve je tako lako i jednostavno.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.