Početak › Forumi › Linuks distribucije › Arch,Manjaro,… › Arch 2008.03 ISO RC
- This topic has 31 odgovor, 7 glasova, and was last updated 18 years, 3 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
4. april 2008. u 8:51 pm #68507
DeadRinger
UčesnikOK. Razumeo sve osim nastavka downloada posle pucanja veze sa nekim mirror-om.
Postoji li nacin da nastavi download sa drugog mirrora ako zaglavi na jednom. Vidim celu listu u /etc/pacman.d/mirrorlist?4. april 2008. u 9:49 pm #68508foxbunny
UčesnikImas program koji se zove rankmirrors, koji ti daje spisak mirrora sa najboljim performansama.
$ rankmirrors -n 4 >> moj_mirrorlist
i to ti daje 4 najbrza mirrora
Ja trenutno koristim http://ftp.uni-kl.de/pub/linux/archlinux/$repo/os/i686 i dobro me sluzi.
Za WM pogledaj KDEmod. Najbolje spakovan KDE koju sam ikad video.
4. april 2008. u 10:47 pm #68509DeadRinger
Učesnik@foxbunny, to je sasvim dovoljno za danas, ili malo sutra, hvala, mada ne saznadoh da li po automatizmu moze promeniti mirror ako zaglupi iz nekog razloga.
5. april 2008. u 1:44 am #68510foxbunny
UčesnikAko mirror zaglupi (sto se desava), onda pacman automatski proba sledeći mirror u listi. Dakle, ako sa rankmirrors napraviš spisak od 10 mirrora, onda će pacman probati svih 10 pre nego što odustane.
5. april 2008. u 9:28 am #68511DeadRinger
UčesnikTo je ono sto sam pitao a odgovor je jos bolji.
5. april 2008. u 11:12 pm #68512foxbunny
UčesnikSedi, 5. 😀
6. april 2008. u 12:26 am #68513DeadRinger
UčesnikStaaaa, @foxbunny, inflacija mi pojela prosek. Pa da nije ni cudo K=Ko (1-p/100)^n (p-nemam pojma koliko je sada, n=29god., Ko=8,5 po ovome bih trebao da legnem a ne da sednem.
http://s258.photobucket.com/albums/hh254/DeadRinger_bucket/?action=view¤t=Arch.png6. april 2008. u 1:27 am #6851427. april 2008. u 7:14 pm #68515DeadRinger
UčesnikIdemo dalje, samo prvo malo pojasnjenje
Nebitno od binarno ili izvorni kod, analogiju Gentoo-Arch sam skontao ovako
emerge –sync && emerge -Dvu world –> pacman -Syu
emerge -s paket –> pacman -Ss paket
emerge paket –> pacman -S paket
Nego dogurah dotle da zelim [core] (a mozda i ostalo) iz izvornog koda jer sam napravio opravdanu izmenu CFLAGS=”-march=athlon -O2 -pipe -fomit-frame-pointer” umesto default i686.
@foxbunny wrote
“Svi paketi iz zvanicnih binarnih repozitorijuma mogu da se skinu i u vidu PKGBUILD fajlova (zapravo ceo source tree) uz pomoc programa abs.”posle # abs dobije se azurirana baza “spiska paketa” /var/abs/* sa instrukcijama za kompajliranje (sto bih ja rekao lici na portage u Gentoo-u i ebuild-ove)
Kako sad da u jednom cugu skinem pakete i prekompajliram [core], aktivan mi je i AUR ali iz njega nisam jos nista instalisao.
yaourt je mocnija alatka od pacman-a, samo treba malo vremena dok ne udje u glavu, mogucnost koriscenja color prikaza “poruka” je takodje mocna stvar.27. april 2008. u 11:08 pm #68516foxbunny
UčesnikHm, da li ti je mozda palo na pamet da Arch nije pravljen za to? Ako zelis da pravis tu vrstu optimizacija, mnogo ce ti biti bolje na Gentoou. Arch je pre svega binarni distro i na njemu se kompajliranje uz pomoc PKGBUILDa vrsi samo na pojedinacnim paketima (mada ono, kad god se setim neke optimizacije, ona je vec ubacena u AUR kao novi PKGBUILD).
E, sad, postoji alat koji se zove makeworld. On je wrapper za makepkg i funkcija mu je, kao sto ime govori, da “odradi” cele repozitorijume. Nisam to nikad radio pa ostavljam tebi da pogledas kako se to radi.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.