Početak›Forumi›Linuks›Opšte Linuks diskusije›A koji Linux ti koristis i zasto ???
- This topic has 44 odgovora, 18 glasova, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
30. marta 2004. u 8:40 am #17740
DeG
UčesnikDosta toga sam probao iz Linux sveta, moje misljenje je sledece: “Mandrake” za pocetnike, Slackware za poznavaoce Linuksa.
30. marta 2004. u 9:00 am #17741Nightweaver
UčesnikA kad ti sve dosadi, kad te smori “dependency ova ili onaj”, kad poželiš stabilan i brz sistem na koji se divni Slackware ugleda onda uzmeš FreeBSD… 😉
30. marta 2004. u 1:23 pm #17742dexter021
UčesnikSlackware od prvog dana,probao sam i druge ka sto su RH,Debian,Mandrake,ali posle kratkog vremena vratio sam se Slack-u jel je najstabilniji i po meni najbolji , necu ga menjati nikad. 8)
30. marta 2004. u 5:25 pm #17743Nightweaver
UčesnikI Slack je, koliko ja vidim, jedan od poslednjih 100% GNU!! 😥
30. marta 2004. u 8:41 pm #17744popeye
Glavni majstorKoristim nekoliko distribucija, zavisno od namene. Na poslu za radnu stanicu i servere koristim Gentoo, mada imam par servera koji su jos uvek pod Slackware-om koji planiram da zamenim prvom prilikom. Kuci imam Mandrake 9.1, mada cesto testiram nove distribucije te se moze uvek moze naci jos po neka.
30. marta 2004. u 9:11 pm #17745Aleksandard
UčesnikMeni stvarno nije jasno zbog cega vi toliko favorizujete slack koji po mom misljenju nije nista pocetno …. Ko je vec gore rekao MDK za pocetnike, to sto je prilicno prilagodjen novim korisnicima ne znaci da se tako mora i podesavati !!!!!
Kazete stabilniji ajde po cemu stabilniji od bilo koje druge popularnije distro ???
Ko koju koristi je po meni stvar navike obicno ko krene sa nekom distro na njoj ce i ostati jer je navikao , bez obzira na testiranje drugih ….
Licno nemam svog favorita svaka distro ima svoje prednosti ali i mane tako da je sve relativno sta se kome svidja a to sto uporedjujete moze se svesti u principu na X, jer bez njega razlike su minimalne (tj. neprimetne) za nas rad na njima ….
30. marta 2004. u 10:54 pm #17746popeye
Glavni majstorZamolio bih ucesnike da se ova rasprava ne pretvori u svadju. Svako, ukljucujuci i mene, iznosi *samo* sopstveno misljenje i tim cinom ne znaci da ostali nisu u pravu, bar sto se njihovih afiniteta tice.
Za Slackware se moze reci da je takodje za pocetnike, ali one koje interesuje rad u skoljci i podesavanje sistema rucnim upisivanjem parametara u konfiguracione datoteke. On im omogucava da se upoznaju sa nacinom rada Linux sistema, kao i prevodjenjem izvornog koda.
Za kucne potrebe, sve pomenute distribucije su odlicne. Jedini savet je da isprobate i vidite sami koja vam odgovara.
30. marta 2004. u 11:05 pm #17747ZeKo
UčesnikNa mašini su mi Slack, Knoppix i FreeBSD(Koje još učim) Slack je dobar i stabilan i zato ga koristim skoro uvek…Mada će ga izgleda zameniti FreeBSD nekako mi prirasta za srce… 😉
31. marta 2004. u 12:09 am #17748Nightweaver
UčesnikRekoh ti ja Zeko…rekoh!! 😉 😉
31. marta 2004. u 12:48 am #17749Anonimni
GostMoj problem je samo Intelov 536ep modem drajver koji ne radi sa kernelom 2.6.3.-4. Njihov sajt je tako napravljen da nikako ne mozete da postavite pitanje kada misle da naprave taj drajver
Ja sam intel problem resio lucentom. nabavio sam LT modem i radi kao zmaj na 2.6 kernelu (doduse malo sam se cimnuo da ga instaliram ali je vredelo).
A kad ti sve dosadi, kad te smori “dependency ova ili onaj”, kad po¾eli¹ stabilan i brz sistem na koji se divni Slackware ugleda onda uzme¹ FreeBSD…
Pazi, ja sa Debianu nikada nisam imao taj problem. apt-get sve lepo odradi, a ako on zakoci (mada jos nije) tu je dselect. Moze sa diskova, a moze i sa neta 😉
Na poslu za radnu stanicu i servere koristim Gentoo
Verovatno imas dobru konekciju
Licno nemam svog favorita svaka distro ima svoje prednosti ali i mane tako da je sve relativno sta se kome svidja a to sto uporedjujete moze se svesti u principu na X, jer bez njega razlike su minimalne (tj. neprimetne) za nas rad na njima ….
Nije bas tako. X je ok, i na Slacku i Debianu radi brze i stabilnije nego na MDK-u recimo. Meni je mnogo bitan nacin manipulacije softverom. Zato ne volim bas rpm bazirane distroe, jer vrlo lako zakoci lib kog nema, dok recimo Debian ili Gentoo nemaju takvih problema. Slack takodje sa .tgz paketima radi super ali se desava da zakoci.
Mada æe ga izgleda zameniti FreeBSD nekako mi prirasta za srce…
Meni je jos 5.1 radio cool, a 5.2 radi stvarno super (podrska za soundstorm me je odusevila). Medjutim realno gledano, mi obicni dial-up smrtnici mozemo samo da se slikamo pored FreeBSD-a ili Gentooa (zamislite port-upgrade na ptt konekciji 😆 😆 😆 😆 ). Danas sam podigao 2.6 kernel na Debianu i Weaveru, ipak je brzi od FreeBSD-a 😉 😉 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.