Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › 100 najboljih Linux Open Source aplikacija
- This topic has 36 одговора, 11 гласова, and was last updated 17 years, 5 months раније by
Sioux.
-
АуторЧланци
-
17. март 2009. у 11:59 am #76699
Demon
Учесникimao bi ZFS za linux jos koliko sutra da nema problema oko licenciranja
I to će biti kompenzovano kad btrfs uđe u kernel kao stabilan.
17. март 2009. у 12:44 pm #76700salac
Учесник[quote=”salac”]
Drugo, ovakvi ‘pregledi’ su naravno subjektivni, tako da svako ima svojih 5,10,100 ili 1k najboljih aplikacija.
Jos uvek me nisi ubedio da je K3b koristan za bilo sta drugo osim kao front end za 4-5 fantasticnih aplikacija
cdrtools, dvd+rw-tools, libmad, mancoder (mplayer) i jos par drugih.
Uzgred budi receno zadnji put kada sam proveravao mancoder i libmad su GPL aplikacije ako bas hosec da prebrojavamo. To nije bila poenta. Poenta je bila da po internetu ima more takvih postova koje pisu ljudi koji nemaju
veze o onome sto pisu i da je nepotrebno da ih mi ovde citiramo. Naravno moja poruka bila je tendenciozno forumulisana u tonu koji ce isprovocirati ljude na diskusij. Zar to nije poenta naseg druzenja i diskusije na ovom i drugim forumima?
[/quote]Ja kucao post jutros koga sada nema, dal’ su me moderatori isekli (vrlo neverovatno) ili jos nije bila proradila kafa da me razbudi pa ga nisam pravilno postovao (vrlo verovatno), ali evo kucam opet.
Taman posla da te ubedjujem da je k3b nesto drugo osim lepog grafickog frontenda, zato sto i nije. Ako malo zadjemo u filozofsku raspravu, moze se reci da bi bilo notorna glupost da se bilo koja aplikacija, koja koristi dobro napisane aplikacije ispod, kodira od nule da bi bila potpuno originalna. To je u suprotnosti sa (neka bude) hakerskom etikom – ako je neko iskodirao stvar koja radi i mozes da vidis sors, nema potrebe da se to radi ispocetka; bolje je vreme utrositi na pravljenje onoga sto jos uvek nije iskodirano (u slucaju k3b-a to je bas GUI).
Mada potpuno kapiram zasto tebe, kao ljubitelja BSD-a, i uz to najtvrdje linije tj. openbsd-a (sudeci po avataru), nervira poistovecivanje bilo kakvog *nix open-sors projekta po automatici sa linuxom. Jeste, secam se da je BSD flavor u 80-im i pocetkom 90-ih bio popularniji od System V, secam se i glupave tuzbe AT&T-a protiv 386/BSD-a i zakucavanja razvoja BSD-a u periodu 1992-1994 koja je tada rovitom linux kernelu dala vetar u ledja i dovela ga ovde gde je danas.
Ali to je davna proslost, a danas, sa izuzetkom kernela, aplikacije koje se teraju na svim varijantama BSD-a i distroima linuxa su identicne 99%. I u krajnjoj liniju, projekti lepo dopunjuju jedni druge.
17. март 2009. у 2:50 pm #76701Oko_sa_Bagdale
Учесник[quote=”moonbeam_rider”]imao bi ZFS za linux jos koliko sutra da nema problema oko licenciranja
I to će biti kompenzovano kad btrfs uđe u kernel kao stabilan.
[/quote]
A ti si radio na btrfs kao developer i u potpunosti si upoznat sa mogudnostima ZFC jer si pet godina radio takodje sa Solarisom. Evo sad ti verjuem. Recimi dali slucajno nemate naku stvar bolju od JFS sa IBM main frema koja je u pripremi? Cuo sam da postoji i imaginarni DTrace. Jedan od developera iz RedHat-a koji kodira Linux kernel
dobrovoljno za $200 000 godisnje plate je juce sanjao o tome :sleepy:.17. март 2009. у 3:02 pm #76702salac
УчесникOpa 200k plate, gief gief ! ! !
Posto sam u govornickom zanosu (a uz to je i kraj radnog vremena i dosadno je), evo kontra argumenta na pricu o 200k plate RH programera i kodu koji cemo mi dobiti za DZ.
Cisco IOS, Nokia IPSO, manje-vise i OSX – steta sto kod ovih OS-eva nije dostupan za siroke narodne mase, eto njih placaju zle multinacionalne korporacije a mi ne videsmo nista od toga 🙂edit: da se razumemo, nemam ja nikakav problem sto su ljudi placeni da kodiraju, naprotiv, tezak je to pos’o, samo mi se cini da je jako lepo da nesto tako skupo svako zainteresovan dobije besplatno.
17. март 2009. у 3:03 pm #76703Oko_sa_Bagdale
Учесникa sto se tice pf-a ne vidim svrsishodnost istog pored sjajnog iptables-a
Ja sam mislio da je 1. Aprli kroz dve nedelje ali izgleda da je u Beogradu vec pocelo. Dacu ti drugarski savet. Ako ikada budes imao interview za ozbiljan computer security posao na Zapadu ili Rusiji posto takvi pretpostavljam ne postje u Srbiji ucini sebi uslugu i ne pominji IPtables a bogami ni ostale verzije BSD-ija i stvari kao sto su IPF i IPFW, sem OpenBSD-ja.
OpenBSD mozda nije bas nesto od operativnog sistema ali je najbolji security appliances koji mozes da nabavis
osim ako nemas par stotina hiljada dolara da platis proprietary verzije koje su 80% bazirane na njemu.
Postoji fundamentalna razlika izmedju toga kako PF i IPtables analiziraju segmente informacija koje dolaze kroz internet.17. март 2009. у 3:05 pm #76704Oko_sa_Bagdale
УчесникOpa 200k plate, gief gief ! ! !
Posto sam u govornickom zanosu (a uz to je i kraj radnog vremena i dosadno je), evo kontra argumenta na pricu o 200k plate RH programera i kodu koji cemo mi dobiti za DZ.
Cisco IOS, Nokia IPSO, manje-vise i OSX – steta sto kod ovih OS-eva nije dostupan za siroke narodne mase, eto njih placaju zle multinacionalne korporacije a mi ne videsmo nista od toga 🙂A jer sad treba da placem i zbog toga sto Linux-ove akcije i stok opcije u RedHat-u ne vrede vise 20 miliona nego
10 zato sto je americki stock market kolapsira :'(
Inace Linux je puno profitabilniji business i od OS X-a, Solarisa i pretpostavljam od M$. On ima samo drugaciji “revenue model” tako da se narodnim masama naplacuje drugacije. BSD je akademski projekat koji je uglavnon finansiran iz vladinih fondova pre svega U.S.A. iz zelje da industriji nametne odredjene standarde. Primer je TCP/IP protokol koji je defakto nametnut industriji od strane DARPA-e iako je u tom trenutku postojao solidan Novelov i par drugih protokola.17. март 2009. у 3:10 pm #76705Oko_sa_Bagdale
УчесникMada potpuno kapiram zasto tebe, kao ljubitelja BSD-a, i uz to najtvrdje linije tj. openbsd-a (sudeci po avataru), nervira poistovecivanje bilo kakvog *nix open-sors projekta po automatici sa linuxom. Jeste, secam se da je BSD flavor u 80-im i pocetkom 90-ih bio popularniji od System V, secam se i glupave tuzbe AT&T-a protiv 386/BSD-a i zakucavanja razvoja BSD-a u periodu 1992-1994 koja je tada rovitom linux kernelu dala vetar u ledja i dovela ga ovde gde je danas.
Ali to je davna proslost, a danas, sa izuzetkom kernela, aplikacije koje se teraju na svim varijantama BSD-a i distroima linuxa su identicne 99%. I u krajnjoj liniju, projekti lepo dopunjuju jedni druge.
Vidis kako se mi dobro razumemo. Jos ce ovaj thread da se zavrsi pijankom na nekom splavu dole na Adi 🙂
P.S. Ovo gore je zvanicna istorija koju bi BSD ljudi zeleli da se pamti. Nezvanicno Linux je postao puno popularniji
zbog arogancije FreeBSD i NetBSD ljudi (u to doba nije ni postojao OpenBSD) koji su uglavnom dolazili iz akademskih krugova. To se danas pomalo promenilo ali nemenja cinjenicu da prosecan desktop korisnik absolutno ne dobija nista time sto bi koristio BSDs ili Solaris cak i kada bi imao tri meseca da sedne i i citao tehnicku dokumentaciju koja je neophodna samo da bi se stvar koristila za surfanje net-a.
Ostaje takodje cinjenica da je BSD uvek bio za ljude koji so voleli Unix (jer su radili sa njime na poslu ali nisu zeleli da plate za njega) dok Linux svoju popularnost posebno na desktop-u duguje frustraciji tehnicki orjentisanih korisnika sa monopolom nametnutim od M$ i Apple-a.17. март 2009. у 3:42 pm #76706salac
УчесникA jer sad treba da placem i zbog toga sto Linux-ove akcije i stok opcije u RedHat-u ne vrede vise 20 miliona nego
10 zato sto je americki stock market kolapsira :'(Ja mislio bice ti krivo to sto je neko iskoristio rad BSD zajednice, na tome zgrnuo milijarde a direktno nije vratio nista, cak i guraju ‘omrazeni’ linux, al’ dobro 🙂 Izgleda da je vaznije da akcije RH-a padaju.
17. март 2009. у 3:56 pm #76707Oko_sa_Bagdale
УчесникJa mislio bice ti krivo to sto je neko iskoristio rad BSD zajednice, na tome zgrnuo milijarde a direktno nije vratio nista, cak i guraju ‘omrazeni’ linux, al’ dobro 🙂 Izgleda da je vaznije da akcije RH-a padaju.
A ja sam mislio da ce tebi biti zao dece koju je RMS napalio da hakuju Linux kernel za djabaka zbog njegovih komunistickih ideala dok HP, IBM i RedHat zgrcu milijarde dolara na Linux-u. Klinci koji su nekada hakovalo BSD za djabaka bar su dobijali za to neke Ph.D. ije sa MIT-ija i Berkley-a sa kojima su mogli da dobiju dobro placene poslove u IBM-u, SUN-u i HP-iju.
17. март 2009. у 4:33 pm #76708salac
УчесникDa mi bude zao dece koja su, kad su malo poodrasla, postala bas programeri u RH, IBM, HP-u, sa platama koje si naveo gore? 😀 Pa ono….bas mi ih je zao 😀
Treba razgraniciti one koji pisu kernele od onih koji pisu ostale aplikacije. Deder nadji mi jednog linux kernel developera koji trenutno nema makar pristojnu stipendiju 🙂 Jbg, nije samo tu server i desktop, tu su i embedded uredjaji i superkompjuteri gde BSD uopste nije zastupljen -> mnogim korporacijama se isplati da ‘odrzavaju u zivotu’ kernelopisce.
Nisam pratio ali mislim da je i situacija sa BSD-om slicna, osim sto mozda ima procentualno vise likova koji su se uhlebili po univerzitetskim racunskim centrima. Sve ostalo je isto. Sa izuzetkom da su neke firme bukvalno zgrnule milijarde dolara (Cisco, Apple) tako sto su ‘cerecile’ BSD, a BSD-u nisu vratile nista osim tapsanja po ramenu. Malo i nedovoljno.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.