Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › 100 najboljih Linux Open Source aplikacija
- This topic has 36 odgovora, 11 glasova, and was last updated 17 years, 5 months ranije by
Sioux.
-
AutorČlanci
-
17. mart 2009. u 4:51 pm #76709
Moneo
UčesnikJa sam mislio da je 1. Aprli kroz dve nedelje ali izgleda da je u Beogradu vec pocelo. Dacu ti drugarski savet. Ako ikada budes imao interview za ozbiljan computer security posao na Zapadu ili Rusiji posto takvi pretpostavljam ne postje u Srbiji ucini sebi uslugu i ne pominji IPtables a bogami ni ostale verzije BSD-ija i stvari kao sto su IPF i IPFW, sem OpenBSD-ja.
OpenBSD mozda nije bas nesto od operativnog sistema ali je najbolji security appliances koji mozes da nabavis
osim ako nemas par stotina hiljada dolara da platis proprietary verzije koje su 80% bazirane na njemu.
Postoji fundamentalna razlika izmedju toga kako PF i IPtables analiziraju segmente informacija koje dolaze kroz internet.Da je pf firewall toliko potreban linux-u on bi odavno bio vec portovan 😉
Uostalom linux ne pretenduje da bude bullet proof i naj sec sistem i predstavlja OS daleko sire namene za razliku od OpenBSD koji puca na tacno odredjeni segment
Doduse zaluta tu i poneki mazohista koji ga koristi i za desktop 😉17. mart 2009. u 4:52 pm #76710salac
UčesnikInace Linux je puno profitabilniji business i od OS X-a, Solarisa i pretpostavljam od M$. On ima samo drugaciji “revenue model” tako da se narodnim masama naplacuje drugacije. BSD je akademski projekat koji je uglavnon finansiran iz vladinih fondova pre svega U.S.A. iz zelje da industriji nametne odredjene standarde. Primer je TCP/IP protokol koji je defakto nametnut industriji od strane DARPA-e iako je u tom trenutku postojao solidan Novelov i par drugih protokola.
Pa ne bih bas rekao da je linux postao toliko profitabilan biznis, i dalje vlasnicki OS-evi uzimaju lavovski deo para. Konkretno Apple i MS su jedini koji na svojim OS-evima ubiraju profit, dok je linux trziste razdeljeno na veci broj globalnih korporacija, ogroman broj manjih korporacija i nebrojeno mnogo ‘slobodnih strelaca’ tj ‘one man show’ likova.
Primer za TCP/IP je los. Ovaj protokol je de fakto postao standard ne zato sto ga je ne znam kako gurala americka vlada (nije da ga nije gurala), vec zato sto je mnogo robusniji i bolji protokol od svih ostalih koji su se javili u vreme LAN i internet buma. Osim netware tu su bili i netbeui, appletalk, pa decnetovi ddcmp (ili kako se vec zvalo to cudo), ali svi su imali zestoke nedostatke i bili su nepodesni za sirenje interneta.
17. mart 2009. u 4:55 pm #76711dukenukem_4d
Učesnikteška nauka ovaj bsd 😮
de ima ta milijarda plate daj da se prijavimo O017. mart 2009. u 4:58 pm #76712salac
UčesnikPF je dobar, a prica kako je ‘iptables los’ moze da potekne samo od potpuno neobavestene ili zlonamerne osobe. Koristim i jedno i drugo dugi niz godina i svaki od njih ima svoje prednosti i mane, a prica na tu temu moze toliko da se prosiri da bi nam trebali meseci, ko zna koliko threadova i ko zna koliko stotina postova.
17. mart 2009. u 5:29 pm #76713dukenukem_4d
Učesniknije tačno , desktop linux je iluzija 😀
ti nisi obavešten , Oko 😀dektop korisnici su najviše zahebani u linux svetu
na primer bila je vest da je cisco kontributor ?
al on si kontribuira nešto za njega , a što niko neće da opravi ni huawei ni connexant ni
ništa drugo da ide preko usb (a ima i source potpun ,samo da se upstreamuje 😮 )
a svi mlate kupi ruter kupi ruter , pa daj mi pare pa ću da si kupim majke ti gaa o hajci na ndiswrapper da i ne pričam ,zlo 😡
i ko je ovde lud a ko blesav ?
obraćaš se na pogrešnu adresu 😀17. mart 2009. u 7:20 pm #76714Oko_sa_Bagdale
UčesnikBre ljudi vi meni trebate da date status zasticene zivotinje na ovom forumu. Uspeo sam da isprovociram ozbiljnu diskusiju, verovatno jedan od prvih flame wars Linux vs BSD koji su vodjeni na srpskom jeziku (u kome nikada nije niti ce biti pobednika) i doprineo dokumentovanju GNU i BSD filozofije na srpskom jeziku.
Daj zeno sad taj jastuk da nastvim da se mlatim sa ovim ozloglasenim Linux-i-nasima 😡
18. mart 2009. u 6:47 am #76715Sioux
Učesnik@ Oko
Nisi me shvatio , ja odlično razumem pojam GNU slobode ,govorio sam o onima koji ga pljuju a vole da besplatno koriste stvari koje nisu ni slobodne ni besplatne. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.