Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 714

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 725

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 728

Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749
Clear Linux ближи десктоп корисницима - linuxo.org

Clear Linux bliži desktop korisnicima

Podeli preko

Iako osnovna namena Intelovog Clear Linux-a definitivno nije desktop Linuks distribucija, sada je to lakše realizovati. Pre svega novim korisnicima. Naime, na Intelovim riznicama se pojavila Clear-live verzija, još uvek u beta verziji. Ona poseduje instalacioni program koji opet omogućava instalaciju Clear-a na desktop računar sa podrazumevanim grafičkim okruženjem. Naravno, instalacija je bila moguća i do sada, ali bez grafčkog okruženja, što je početnicima uvek problem. Doduše, instaler nije u grafičkom modu, već tekstualnom (konzolnom) ali je intuitivan i lak za korišćenje pa većih problema ne bi trebalo da bude. Prvo je potrebno podići live sistem sa fleša ili DVD-a a onda pokrenuti instalacioni program. Na Clear-u možete koristiti Gnome, XFce a i KDE grafička okruženja.

Novi instaler

Iako je reč o beta verziji, instaler omogućava rad sa diskovima/particijama. Pored toga, moguće je instalirati i softverske pakete, podesiti automatsko ažuriranje sistema. Isto važi i za kernel. Treba imati na umu da je Clear Linux ipak prvenstveno namenjen radu na cloud-u, što se najbolje viti po tome kako se vrši ažuriranje softvera/sistema.

Instalacija Clear Linux-a – izbor snopova (bundle-ova) sa softverom

Clear ne koristi klasične softverske pakete poput rpm-a ili instalera poput apt-get-a već sofver pakuje u takozvane bundle-ove ili snopove koji sadrže cele logičke celine sa svim povezanim softverom. Takođe ažiriranjem snopova ažuriramo i ceo sistem. Nije moguće instalirati samo jednu aplikaciju. Ovo možda deluje ograničavajuće i ne praktično na desktop mašinama, ali na cloud serverima itekako ima smisla. Sa druge strane, ažuriranje se lako i brzo obavlja, obzirom da se u snopovima nalaze samo izmenjeni fajlovi određenih softverskih paketa/sistema a ne i ceo softver. To znači značajno brže ažuriranje jer zamislite da nova verzija LibreOffice-a ima novu verziju, u kojoj su izmene napravljene na nekih 50-tak fajlova, ukupne veličine 2 MB. Clear će ažurirati samo tih 50 fajlova a neće skidati i instalirati ceo LibreOffice paket.

Sve u svemu, ova specifična i po performansama jedna od najboljih Linuks distribucija je sada postala mnoog lakša za testiranje pa ko voli neka izvoli. Novi image fajl se može preuzeti sa ovog linka. Veličina je oko 1.3 Gb.

Ne treba zaboraviti da je Clear Linux optimizovan za Intelov hardver – pa na njemu treba očekivati i najbolje performanse