Windows programi na Linux-u

Подели преко

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju novi Linux korisnici je "kako mogu da pokrenem Windows programe u linux-u ?".
A na to pitanje postoji više ogovora:
Wine
VMware
Win4Lin

Kao dodatak ovom spisku, postoji i još nekoliko komercijalnih programa baziranih na Wine aplikaciji, podešenih za određene namene: Crossover plugin , WineX i CrossoverOffice. Svi ovi "emulatori" rade savršeno dobro na MandrakeLinux-u: Wine je deo osnovne distribucije, WineX se može naći na "Gaming Edition ML 8.1", a demo verzije VMware, Win4Lin (v. 3), i Crossover plugin-a su uključene u komercijalne 8.2 pakete, koji se mogu skinuti (download-ovati) sa MandrakeClub sajta.

Wine je jedini besplatni (i u pogledu licence i cene) program u kategoriji "windows emulatora". Preciznije, Wine u stavri nije windows emulator, nego impementacija Windows Win32 i Win16 API-ja na X i Unix. Bilo kako bilo, Wine će vam dozvoliti da pokrenete Windows programe kao da su u osnovi linux aplikacije.

Čak šta više, Wine NE zahteva instaliran MS Windows, iako su mu ipak potrebne Windows DLL biblioteke. Kao što ste i mogli pretpostaviti, uvek postoji neko "ali": Wine je još uvek u fazi razvoja i nije najpogodniji za opštu upotrebu. Ipak, Wine je vredan pokušaja i treba ga probati pre ostalih komercijalnih alternativa – možda i nije najbolji, ali se može desiti da je dovoljno dobar za vas!

Kako je sam Windows dosta komplikovan i zatvoren, mnogo je lakše napraviti programe koji će omogućiti pokretanje određenih aplikacija jer je lakše definisati sve potrebne funkcije. Iza te ideje se krije i nastanak "Crossover Plugin" te "Crossover Office" sa jedne strane, te  Transgaming WineX sa druge:

Crossover plugin je specijalna verzija Wine-a koja omogućava pokretanje  plugin-a pod linux-om koji su napisani za MS Windows.
Crossover Office je specijalna verzija Wine-a koja može da pokrene Microsoft Office
Transgaming WineX je specijalna verzija Wine-a sa podrškom za DirectX, i pogodna je za pokretanje (nekih) Windows igara pod Linux-om. Nije mali je broj ljudi koji će se zadovoljiti jednim delom Windows programa  (samo igrice, samo MS Office, ili samo plugins), a svi ovi derivati wine -a su nasledili jednu Wine osobinu: nije im potreban MS WIndows, što ih čini veoma korisnim za  Linux korisnike koji nemaju MS Windows licencu.

VMware je prvi koji je doneo pouzdano rešenje za pokretanje Windows aplikacija na Linux-u. VMWare NIJE windows emulator, već bolje rečeno PC-emulator (ili "virtualna mašina", koja dozovoljava korisnicima da instaliraju i porenu nekoliko operativnih sistema na jedan  PC u isto vreme.

Ovo je veoma korisno programerima, ali sve ima svoju cenu: Svaka virtuelna mašina zahteva dosta RAM-a sa pokretanje operativnog sistema (recimo neke verzije Windows-a) i aplikacije. Virtuelne mašine su , takođe, prilično sporije od realnog stanja (recimo stvarne Windows instalacije) a to usporenje se kreće u rasponu od 20-30%.

Na žalost, VMware će teško biti interesantan za obične korisnike jer je cena  "VMWare Workstation" oko US $300.

Win4Lin je komercijalni program pomalo sličan Wine-u, sa cenom koja je ispod US $100. Evo i nekih prednosti nove verzije (4.0)
Brzina: windows programi rade mnogo brže pod Win4Lin nego pod VMware, Wine,i  wine-zbaziranim derivatima.
Zahtevnost: Win4L traži mnogo manje resursa (RAM, CPU) od VMware.
Kompatibilnost: Win4Lin emulacija je izgleda dovoljno dobra za veličinu aplikacija osim onih  koje su grafički zahtevne, kao što su 3D igre.
Na žalost, Win4Lin ima i dve mane":

Zaključak:

Igrači će najbolje proći sa WineX
Ukoliko vas zanimaju windows plugins pod Linux-om  Crossover plugin će vas učiniti srećnim.
Veliki broj malih preduzeća se mogu zadovoljiti sa Microsoft Office-om na desktopu. "Crossover Office" je onda sve što im treba.
Za neke, Wine će sam biti sasvim dovoljan".
Oni koji imaju para neka potraže VMware
a oni koji imaju instaliran neki Windows mogu odlično proći sa Win4Lin i sa manje para.