Tor planira svoju verziju Firefox-a

Подели преко

Tor projekat je najavio da planira da objavi sopstveni fork Firefox-a koji će imati Tor integraciju. Trenutno, korisnici koji žele decentralizovanu Tor mrežu preko koje mogu anonimno pretraživati internet moraju da instaliraju Firefox ekstenziju Torbutton kao i dodatni Tor softver.
Na osnovu informacija na blogu Majka Perija (Mike Perry), a što je poznato većini korisnika koji su probali da instaliraju Tor, instalacija dodatnog softvera predstavlja komplikovanu i nepotrebnu proceduru za većinu korisnika. Takođe je i sistem za uključivanje / isključivanje anonimnosti poprilično konfuzno. Korisnici ćesto ne pamte u kom modu su određeni tabovi otvoreni, što može dovesti do ugrožavanja privatnosti.
tor.pngTakođe se pokazalo komplikovanim i održavanje Torbutton-a prilikom ažuriranja Firefox-a, jer često dolazi do problema sa Torbutton-om; Iz ovih razloga developeri koji rade na Tor projektu su odlučili da održavaju sopstvenu verziju Firefox-a koja će nositi ime Tor Browser.
Kako dodatak, planirano je uklanjanje Torbutton Firefox ekstezije iz Mozilla-inog add-on repoa (addons.mozilla.org) ostavljajući ga kao mogućnost samo iskusnijim korisnicima preko Tor project sajta; njegovo održavanje će biti prekinuto. Trenutno se detalji dogovaraju na mailing listi.

2 коментар(а) о “Tor planira svoju verziju Firefox-a

  1. Isprobano i lepo radi.
    Isprobano i lepo radi. Praktičnije je od podizanja celog OS ( Telecomix npr. ) preko VM, na primer. Samo se pitam kako da mu priheftam Adobe Flash Player pa da ugođaj bude kompletan?

    • Tor
      upravo onemogućava rad Flash aplikacija zbog anonimnosti/sigurnosti. Torbutton je omogućavao da se flash aplikacije zasebno aktiviraju ili deaktiviraju, pa će to verovatno biti moguće i u Tor browser-u.

Коментари су затворени.