linuxo.org evolution (part IV)

Подели преко

Nakon očajno dugo vremena i raznoraznih zavrzlama, različitih dilema i sužene mogućnosti izbora, pred vama se nalazi nova verzija Linuxo sajta, koji sada ima objedinjen sistem portala i foruma.
Brojni su problemi uslovili ovu bitnu promenu, od enormno velikih količina spama svih oblika i vrsta, preko problema sa integracijom starog foruma i protala do problematične budućnosti pojedinih web aplikacija koje su bile korišćene, pre svega SMF-a.

Novi sajt koristi jedinstveni CMS (Drupal) sa svim svojim mogućnostima, povoljnostima ili i manama. Konačno, portal i forum su objedinjeni a mogućnosti postavljanja sadržaja, bilo da su u pitanju novi tekstovi, kreiranje sopstvenog bloga, tema i kometara na forumu, anekta, kao i nekih budućih sadržaja je nadam se sada pristupačnije mada i dosta drugačije nego do sada.

Biće potrebno sigurno malo vremena da se svi prilagodimo, ali ovaj ili sličan korak je bio neminovan.

Eh, da, svi postojeći nalozi i gotovo sav sadržaj sa starog sajta (osim download sekcije i nekih pojedinačnih stranica) je konvertovan u novu bazu, mada je moguće da pojedine stvari nisu (možda će nekome faliti avatar ili potpis na forumu, ali ništa bitno).

Lozinke na postojećim nalozima nisu prebačene, iz dva bitna razloga, pa će svi registrovani korisnici (registovani do 23.08.2010.) morati da resetuju lozinku, odnosno da posete http://www.linuxo.org/user/password
Kako ta nova lozinka treba da stigne na vaš email, on mora biti validan. Pa tako, ako ste nekada nalog registrovali sa username@*.yu ili sličnom, sada nevažećom email adresom, nećete moći dobiti novu lozinku. U ovakvim slučajevima pošaljite postojeće korisničko ime i novu email adresu preko kontakt formulara

Ukratko, to je to. Sam sajt je još uvek u izradi, i možda neke stvari deluju nedovršeno ili čak i ne funkcionišu, ali sve će se vremenom srediti.
Ova, možda, prebrzo aktivirana nova verzija sajta je tu, jer sam zbog problema sa slobodnim vremenom mora da presečem: ili sad ili možda tek za nekoliko meseci.

Ostatak sadržaja sa stare verzije sajta će biti prebačen u narednom vremenu, a svi koji imaju eventualnih problema, primedbi ili sugestija mogu da koriste formular na dnu osnovne stranice ili ovaj ovde.

Pozdrav svima i živeli :beer:

22 komentar(a) o “linuxo.org evolution (part IV)”

  • zchira wrote:Super
   [quote=zchira]Super izgleda!
   Osvezavajuce, moderno, fensi :)[/quote]

   Pa hvala :p
   Nadam se da će funkcionalnost i buduće nadogradnje biti glavni adut.

 1. Opaaa… Lepo,
  Opaaa… Lepo, leeepo!

  Čestitam na novitetu. Novi dizajn je odličan.

  A bubice ćemo tepati u hodu. 🙂

  • RiSK wrote:Opaaa… Lepo,
   Naravno, slažem se!

   Ono što meni trenutno najviše smeta je što teme na forumu nisu poređane po “starosti” (kao što je bilo).

   Čini mi se da je to najbolji kriterijum za brzo snalaženje – pronalaženje starijih tema, davanje novih komentara,.., ili jednostavno podsećanje.

   • Naravno, slažem se!Ono što

    Ono što meni trenutno najviše smeta je što teme na forumu nisu poređane po “starosti” (kao što je bilo).

    Hm, to mi je malo čudno :~ . Teme na nekom od podforuma se sortiraju po datumima postavljanja, u opadajućem poretku, dok u samoj temi komentari treba da budu sortirane takođe po datumu postavljanja, ali ovaj put rastuće, tj. novija tema je niže.

    Sad, ne mogu da se setim da li ovako bilo na starom forumu ali čini mi se da jeste.

     • Sortiranje tema lako možeš da
      Sortiranje tema lako možeš da podesiš klikom na link “Napravljeno”.
      Na slici su sortiranje teme tako da su najnovije na vrhu liste.
      forum_sortiranje_tema.gif

  • Prijatno iznenadjenje
   kad sam kao i svakog drugog dana kliknuo na speed dial iz moje opere ono umesto poznate zelene stranice ….Prijatno iznedje…novo linuxo ruho.
   Svidja mi se. Sve cestitke na dobro odradjenom poslu

 2. Izgled: 9+
  Dopada mi se izgled. Upravo si mi dao razlog više da češće dolazim ovde :))

  Inače “my 2 din”:
  “status-box” u CSS stilu bi cenio neki dodatak tipa “clear: both;” zato što se sada dešavaju neka čudna prelamanja. Konkretno u ovom tekstu (dakle o ovoj strani govorim) ti uvodna slika prelazi preko “status-box”-a pa ono… Pored toga na uvodnoj strani (index) bi mogao da dodaš margine na dnu “content clearfix” propertija zato što se tagovi sada nalaze odmah ispod slike u člancima. TO nije problem ako je članak duži ali ako je kratak onda se tagovi vide odmah ispod slike i tako izgleda sve zbijeno (možda je to i do propertija za slike na toj strani… Nisam se udubio previše u sve to).

  p.s. Ostavio sam ovde ovaj tekst kako bi mogli da korisnici kažu da li i oni vide isto što i ja (ili moj ff ne valja : ) ).

  • Prvo, hvala na sugestijama
   Da, postoji par stvarčica što se tiče CSS-a koje bi trebalo ispraviti. Već sam nešto radio na tome (poput prikaza “vote” opcije, tj zvezdica za ocenjivanje u tekstovima), kad ugrabim vremena pokušaću da sredim ovo što si napomenuo, mada nisam uspeo da reporukujem problem sa status-box div class-om, ni u Firefoxu, Operi ili Konqueroru.

   BTW, Firebug je sjajna alatka, zar ne 😉 ?

 3. Sortiranje
  @tomaja

  Sortiranje tema lako možeš da podesiš klikom na link “Napravljeno”.
  Na slici su sortiranje teme tako da su najnovije na vrhu liste.

  Da, ne videh to. Hvala!

  • I ne zaboravi
   da se, bez obzira na kriterijum sortiranja, prvo prikazuju “sticky” ili “lepljive” teme 😉 ukoliko ih, naravno, ima.

 4. Kazi mi Tomo za temu ti si je
  Kazi mi Tomo za temu ti si je pravio ili od neke postojece inace je bas dobro osvezenje mogu jos da dodam da kod mene sve radi dobro

  • Da,
   u pitanju je custom tema uz nešto izmena i CSS tweak-ovanja 8) ,
   mada je to samo fasada. Najveće izmene u odnosu na prethodnu verziju sajta su u samom PHP kodu, odnosno CMS sistemu i različitim modulima koji su u pogonu, a koji utiču i na vizuelni identitet sajta.

  • Hvala i wellcome again
   Hvala i wellcome again 😀
   Inače, slideshow blok se može i isključiti (samo registrovani korisnici), ukoliko nekome smeta. Dovoljno je otići na stranicu korisničkog naloga i kliknuti na link “Izmeni” i naći opciju “Podešavanje bloka

   slideshow_on_off.gif

 5. Uvek mora moram da se prijavim 2x
  Da bi nešto komentarisao ili postavio temu prijavljujem se uvek dva puta, jer mi prva prijava bude odbijena (Zabranjen pristup…).

  Grešim li negde?

  Da…, pa još moram da se odjavljujem više puta.

  • Ne grešiš
   u pitanju je keširanje stranica koje onda često dovodi do tog problema. Kada nema promena na stranici (u vidu sadržaja) stranica se učitava iz keša i onda ponekada dolazi do problema koje si spomenuo.
   Trenutno sam deaktivirao keširanje, čisto da vidim koliko to utiče na performanse. Sada ne bi trebalo da imaš tih problema.

Komentari su zatvoreni.