LibreOffice ili OpenOffice kakav bi trebao da bude

Подели преко

Forkovanje je izgleda u modi u poslednje vreme. Prvo smo dobili OpenIndianu (OpenSolaris), zatim Aptosid (Sidux), Mageia (Mandriva) a evo i šlaga na tortu: LibreOffice je novi office paket nastao iz OpenOffice.org-a. I sama OpenOffice zajednica je odlučila da se odvoji i formira novu fondaciju: The Document Foundation. Nova fondacija je formirana danas, a na osnovu njihove objave „Fondacija će biti mesto za novi ekosistem gde će pojedinici i organizacije moći da doprinose i crpe korist od novog, istnski slobodnog office paketa. Ovo će generisati povećanje konkurentnosti i izbora korisnicima i uvesti inovacije na tržištu office paketa“ možemo shvatiti njihove osnovne namere. U biti, radi se ispunjenju ciljeva koji su bili zacrtani u OpenOffice agendi. Iako članovi ove nove fondacije ne žele da svoj office paket zovu forkom OpenOffice-a, pre svega jer bi u fondaciji voleli da vide i Oracle, on u osnovi to ipak jeste.

hypocycloid-small.png
draw-small.png

Već je objavljena prva beta verzija LibreOffice paketa, koji je spreman za GNU/Linux (32, 64bit), Windows i MacOS, uz naravno dostupan izvorni kod.
Novu fondaciju su već podržali FSF, Ubuntu (Canonical), Novell, RedHat, Gnome i mnogobrojne druge open-source kompanije i asocijacije.
Za sada, novi LibraOffice je kompajliran kao English-only verzija, mada su, naravno, u planu i lokalizovane verzije. Inače, postoji i brazilska varijanta, pod imenom BrOffice.org

math-small.png

Koliko znam, za sada nema zvaničnih reakcija iz Oracle-a, koji je i do sada bio dosta neodređen u pogledu budućnosti i pravaca razvoja OpenOffice.org-a, koji je, ruku na srce, već neko vreme gotovo stagnirao u razvoju, što je bio i jedan od osnovnih poriva zajednice na ovakav radikalan korak.

Zvanično saopštenje o osnivanju „The Document Foundation“

LibreOffice beta download [build 3.3.0] za Linux

LibreOffice beta download [build 3.3.0] za Linux 64bit.

FSF ekstenzije (dodaci) za LibreOffice (OpenOffice)

5 коментар(а) о “LibreOffice ili OpenOffice kakav bi trebao da bude”

 1. Ko o čemu, Stallman o… 😉
  Ričard Stalman (Richard Stallman) je pozdravio novi LibreOffice i njegovu naznačenu politiku da će preporučivati samo slobodan softver. „Veoma mi je drago da Document Fondacija neće preporučivati vlasničke, odnosno non-free dodatke, koji su sada jedini problem OpenOffice-a u pogledu njegove slobode. Nadam se da će LibreOffice developeri i Oracle-ovi zaposleni developeri u OpenOffice-u moći da sarađuju na razvoju osnovnog koda„.

 2. Са сајта LibreOffice —
  Са сајта LibreOffice — слободан канцеларијски пакет:

  Тренутно LibreOffice је занимљив програмерима, док крајњи корисници немају разлога за прелазак са OpenOffice.org који наставља свој развој по плану за издања 3.3 и 3.4 доступна на српском, енглеском и другим језицима. Постојећим и новим корисницима препоручује се да наставе са коришћењем најпопуларнијег слободног канцеларијског пакета OpenOffice.org. Ако се LibreOffice временом покаже као успешан наследник и донесе бржи развој, као потпуно компатибилан пакет лако ће заменити OpenOffice.org на рачунару и у срцима корисника.

  • Jasno je da je ovo izdanje
   Jasno je da je ovo izdanje identično OpenOffice-u, i verovatno će to biti još neko vreme. Ipak, ukoliko se Oracle ne priključi novoj fondaciji, neminovno je razilaženje i u pogledu izvornog koda, odnosno funkcionalnosti samog Office paketa.
   Čini mi se da je Canonical već najavio LibreOffice kao default izbor office paketa, što će onda slediti Ubuntu-olike distribucije, a to je, po današnjim statistikama, više od polovine Linux korisnika. Naravno, OpenOffice odlično radi i na Win okruženjima gde verovatno ima i više korisnika.
   Nije mi poznato da li ne Oracle do sada na bilo koji način reagovao na ovaj potez Libre-Open- Office zajednice

Коментари су затворени.