HP Palm i Web OS 2.0

Подели преко

HP je zvanično najavio izlazak nove verzije svog mobilnog operativnog sistema. webOS 2.0 je HP-ov, odnosno Palmov odgovor na Apple iOS 4 i Google Android 2.2. Poslednja verzija ovog vlasničkog ali i Linux mobilnog OS-a ima ugrađenu podršku za Adobe Flash 10.1 i unapređenju podršku za multi-tasking, koji kompanija zove „true multitasking“. Korisnici mogu lako da prelaze sa aplikacije na aplikaciju bez potrebe za zatvaranjem trenutne aplikacije korišćenjem „card stacks“ view mod za pregled.

HP je takođe dodao nekoliko opcija namenjenih programerima, uključujući novi API, Node.JS runtime okruženje, HTML5 unapređenja i veći broj webOS Plug-In Development Kit (PDK) update-ova. Druge izmene uključuju univerzalnu opciju za pretraživanje koja se jednostavno zove „Just Type“, unapređenja vezana za poruke i email kao i nove verzije aplikacija kao i integracija sa Facebook®, Google™, LinkedIn®, Yahoo!® servisima.
webos2_logo.png
Novi OS će se šepuriti na novoj seriji Palm Pre smart telefona, Palm Pre 2. Što se tiče samog telefona, on je sličnog dizajna kao i prethodni Palm Pre i Palm Pre Plus smart telefoni i poseduje 5 mega-pixel-nu kameru sa LED blicem, 1 Ghz procesor, 16GB ugrađene memorije za smeštanje podataka, 512MB RAM-a, ugrađeni GPS risiver, 802.11 b/g Wi-Fi, Bluetooth 2.1+ EDR i HP Touchstone dok za punjenje.

HP je najavio preuzimanje Palma pre 6 meseci za oko $1.2 milijardi dolara. Palm WebOS koristi Linux kernel i open source WebKit pretraživač.